Κρίσιμο ραντεβού Βαρουφάκη - Σόιμπλε

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 08:14
UPD:13:08
EPA/MATT DUNHAM / POOL

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Υπό το σκηνικό σύγκρουσης που προδιαγράφουν οι πιέσεις του Βερολίνου για τήρηση των υποχρεώσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο γερμανικό έγγραφο το οποίο δημοσίευσε το Reuters, συναντώνται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το Eurogroup χρειάζεται από την Ελλάδα μία σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων - κλειδιά που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα στον σωστό δρόμο», αναφέρεται στο έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters και έχει ετοιμάσει η Γερμανία εν όψει μίας συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

Μιλώντας χθες σε συνέδριο στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ανυπομονεί να μάθει πώς βλέπουν οι Έλληνες τον δρόμο τους στο εξής, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια όλοι οι ειδικοί, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να κάνει ακόμη πάρα πολλά.

Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη τονίζοντας ότι αυτό που ζητάει η Αθήνα είναι μια ευκαιρία και βοήθεια προκειμένου η κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη χώρα.

«Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας», ανέφερε.

 «Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού», πρόσθεσε.

Με δηλώσεις του το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης έστειλε με τη σειρά του το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται», σημειώνοντας ότι «δεν βοηθά την διαπραγμάτευση το πιστόλι στον κρόταφο».

Επανέλαβε ακόμη ότι αυτό που ζητάει η κυβέρνηση είναι «να υπάρξει μία μεταβατική συμφωνία, μία συμφωνία-γέφυρα, ώστε να μπορέσει μέσα σε αυτό το διάστημα να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα