Βόμβες, βιντεοκασέτες και φόβος

Στα χαμηλότερα του έτους οι αγορές
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:37

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» οι αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα του 2004, με το φόβο ότι πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Μαδρίτης βρίσκεται η αλ Κάιντα.

Οι αγορές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε τέτοιου είδους άσχημα νέα, φοβούνται νέα τρομοκρατική επίθεση σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη.

Οι ισπανικές μετοχές ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους στην Ευρώπη, με το δείκτη Ibex-35 να χάνει 4% της αξίας του. Οι επενδυτές, ήδη απογοητευμένοι από τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στις αρχές του μήνα, αναζήτησαν καταφύγιο σε κρατικά ομόλογα και χρυσό, μετά την αποκάλυψη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την ύπαρξη βιντεοκασέτας η οποία φέρει την αλ Κάιντα υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Μαδρίτης.

H Wall Street σημείωσε κάθετη πτώση, με το Dow Jones να οδηγείται σε νέα χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η μετοχή της Delta AirLines άσκησε τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη Standard & Poor's 500, καθώς ο αερομεταφορέας αναμένει ότι οι ζημίες του για το τρίμηνο που λήγει το Μάρτιο θα είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 137,19 μονάδες, ποσοστό 1,34%, φθάνοντας στις 10.102,89 μονάδες. Με απώλειες 45,53 μονάδων, ποσοστό 2,29%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.939,20 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους, με τη Μαδρίτη να καθοδηγεί τις ζημίες, μετά την απρόβλεπτη νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές της Κυριακής.

Οι ισπανικές τράπεζες και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας επλήγησαν από την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, με τη μετοχή της Endesa να υποχωρεί 6,8%, και τις μετοχές των τραπεζών BBVA και Santander Central Hispano να χάνουν 5% και 4,4% της αξίας τους.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με πτώση 1,9%, αφού την προηγούμενη εβδομάδα έχασε 3,2% της αξίας του. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 2,8%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Δεκεμβρίου του 2003.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,2%, CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 2,4% και DAX της Φρανκφούρτης με 2,7%. Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις συγκαταλέγονται και αυτές του ασφαλιστικού και αεροπορικού τομέα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,39% για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές του real estate, των τραπεζών και άλλων εταιρειών με εγχώριο προσανατολισμό.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα