Ανοδος του γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 07:21
UPD:18:57

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το γιέν στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας θα περιορίσει τις πωλήσεις του νομίσματος, μετά τις εκθέσεις οι οποίες έδειξαν ότι η οικονομική ανάκαμψη επεκτείνεται στους καταναλωτές, περιορίζοντας την ανάγκη για την προστασία των εσόδων των εξαγωγικών εταιρειών.

«Η ανάπτυξη των εταιρειών παραμένει σταθερή και το κομμάτι της κατανάλωσης φαίνεται να βελτιώνεται», ανέφερε ο Tomoko Fujii, στρατηγικός αναλυτής της Citigroup Inc., στην αγορά συναλλάγματος του Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η εξέλιξη αυτή θα αποτρέψει τις αρχές να προχωρήσουν στην πώληση του νομίσματος».

Το γιέν ισχυροποιήθηκε φθάνοντας στα 110,03 έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύθηκε στα 110,13 στη 1:15' μ.μ. στο Τόκυο από 110,31 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας υποχώρησε, καθώς η Bank of Japan προχώρησε σε πωλήσεις, σύμφωνα με χρηματιστές που συναλλάσσονται με την τράπεζα. Εναντι το ευρώ αυξήθηκε στα 135,09 γιέν από 135,33 γιέν. Σύμφωνα με τον Fujii το νόμισμα ενδέχεται να ισχυροποιηθεί φθάνοντας στα 107 έναντι του δολαρίου στα τέλη Ιουνίου.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε φθάνοντας στα 109,20 έναντι του δολαρίου στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei Financial Daily, το οποίο ανέφερε ότι η Bank of Japan ενδέχεται να σταματήσει τις πωλήσεις του νομίσματος μέχρι τις 31 Μαρτίου, δηλ. στο τέλος της οικονομικής χρήσης της Ιαπωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Sadakazu Tanigaki δήλωσε ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα.

«Δεν υπάρχουν αλλαγές στη νομισματική μας πολιτική», ανέφερε ο Tanigaki μιλώντας σήμερα στην καθιερωμένη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με τις κατάλληλες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, εάν αυτό χρειαστεί».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα