Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθεται σε ορισμένα βασικά σημεία του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό η Αθήνα να μείνει χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αντλήσει κατά 10 δισεκ. ευρώ μέσω έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τη στήριξη της χώρας για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την πώληση του χρέους και να αυξήσει το όριο των 15 δισεκ. ευρώ κατά 10 δισεκ. ευρώ, όπως ζητεί ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις.
«Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».
Χωρίς την χρηματοδότηση από τα έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση για πρώτη φορά, όπως τονίζεται, μετά την έναρξη του πρώτου προγράμματος τον Μάιο του 2010.
Επίσης το δημοσίευμα προσθέτει πως η στάση της ΕΚΤ αυξάνει το ρίσκο η σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών, σε περίπτωση που αυτή δεν επιλυθεί, να λήξει με την Ελλάδα να στερεύει από μετρητά σε μερικές εβδομάδες.
Ακόμη η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να κάμψει την αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών, αναφορικά με το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώσει άνοδο 11,3%.