Συνεχίζει τον μαραθώνιο συναντήσεων ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 19:10
UPD:19:13
REUTERS/REMO CASILLI

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τα ταξίδια του με επόμενους σταθμούς τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, ενώ ενδέχεται να μεταβεί και στις Βρυξέλλες.

A- A A+

Ανοιχτό παραμένει το πρόγραμμα επισκέψεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος, το μεσημέρι, συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους στη Ρώμη, γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τα ταξίδια του με επόμενους σταθμούς τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, ενώ ενδέχεται να μεταβεί και στις Βρυξέλλες.

Πηγές της κυβέρνησης, αλλά και αξιωματούχος της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν την αυριανή επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στη Φραγκφούρτη, η οποία συμπίπτει -όχι τυχαία- με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Επίσης συμπίπτει με την αυριανή έξοδο στις αγορές του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ο οποίος, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, θα επιχειρήσει να αντλήσει 625 εκατομμύρια ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας προκειμένου να καλύψει τα έντοκα γραμμάτια που είχαν εκδοθεί τον περασμένο Αύγουστο και λήγουν την Παρασκευή.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η αυριανή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι κεφαλαιώδους σημασίας προκειμένου η Αθήνα να έχει το οξυγόνο που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τον «οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί βασικό μέρος της «συμφωνίας - γέφυρας, που θα μας δώσει χρόνο, για παράδειγμα ένα μήνα, ή έξι εβδομάδες από το τέλος του Φεβρουαρίου, ώστε να πραγματοποιηθεί μία συμφωνία, την οποία θα θέσουμε σε εφαρμογή από την 1η του Ιουνίου», όπως δήλωσε σήμερα από την Ιταλία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν ότι πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι το δημόσιο χρέος «δεν είναι βιώσιμο για αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσει να ενισχυθεί η πραγματική ανάπτυξη».

Αυτή η διαγραφή «μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους -υπάρχουν και άλλοι- είναι τα όσα παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκη σε βρετανούς επενδυτές». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή