Goldman Sachs: Εκτιμήσεις για συμφωνία με τους δανειστές

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 13:04
UPD:13:10
EPA/JUSTIN LANE

Σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας, αναμένεται μέτρια επίδραση από τις εντάσεις στη χώρα προς τις αγορές και σε άλλες αγορές της Ζώνης του Ευρώ. 

Oι εξελίξεις στην πολιτική, και όχι στην οικονομία, είναι αυτές που επηρεάζουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές στην Ελλάδα, σημειώνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, η οποία υποστηρίζει ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της χώρας.

Σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας, αναμένεται μέτρια επίδραση από τις εντάσεις στη χώρα προς τις αγορές και σε άλλες αγορές της Ζώνης του Ευρώ.  Ο οίκος υποστηρίζει ότι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο συγκρουσιακή και πιο κοντά στους ευρωσκεπτικιστές από ό,τι αναμενόταν πριν από τις εκλογές και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μιας πολιτικής αστοχίας, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο και πιθανότατα σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε περίπτωση που το «ατύχημα» συμβεί, η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα ακολουθήσει έντονη μεταβλητότητα και αναταραχή στις αγορές. Η ένταση και η διάρκεια της μεταβλητότητας θα εξαρτηθούν από τη διαδικασία με την οποία θα προκύψει το Grexit και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η Goldman Sachs προτείνει στους επενδυτές να κλείσουν τις θέσεις που είχαν ανοίξει στα spreads και τις μετοχές της περιφέρειας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την κατεύθυνση που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών.

Xθες, επίσης, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμά της, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Οι Ελληνες πρέπει να παίξουν με ανοιχτά χαρτιά», σημείωσε σχετικά ο κ. Μισέλ.    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα