«Το Βερολίνο να ακούσει το μήνυμα της Ελλάδας»

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 17:56
UPD:18:01
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι το πρόγραμμα λιτότητας περιορίζει τις προοπτικές της Ελλάδας.

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε την ευρωπαϊκή οικονομία επισημαίνει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα  Boston Globe τονίζοντας παράλληλα πως «έχει έρθει η ώρα για να ακούσει το Βερολίνο το μήνυμα της Ελλάδας για τη λιτότητα».

Η σύνταξή της εφημερίδας υποστηρίζει ότι οι Έλληνες έκαναν σαφή τον θυμό τους και την αγωνία τους καθώς με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που ζητούσαν η Γερμανία και οι άλλοι πλούσιοι πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία οδήγησαν πολλούς Έλληνες στη φτώχεια.

Όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα προς το παρόν, οι Γερμανοί παραμένουν αμετακίνητοι.

«Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν όποιον θέλουν και εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην χρηματοδοτούμε πλέον το ελληνικό χρέος» δήλωσε ο Hans-Peter Friedrich, ανώτατος αξιωματούχος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της 'Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία σημειώνει ότι η κάθε πλευρά περιμένει την αντίδραση της άλλης, την ώρα που εκπνέει ο χρόνος για τη νέα βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να αποπληρώσει τα χρέη της.

Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι το πρόγραμμα λιτότητας περιορίζει τις προοπτικές της Ελλάδας, ενώ αφού περιγράφει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, σχολιάζει πως φαίνεται απίθανο να διαγράψουν οι πιστωτές μέρος του ελληνικού χρέους, όπως διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, «υπάρχουν περιθώρια αναδιάρθρωσης ορισμένων δανείων της Ευρωζώνης, που αντιπροσωπεύουν το 60% του συνολικού ελληνικού χρέους, κάτι που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ξεφύγει από την στασιμότητα».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «μέχρι σήμερα, η τρόικα επέμεινε λανθασμένα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει αποκλειστική έμφαση στην αποπληρωμή του χρέους της αντί στην τόνωση της ανάπτυξης.

Τέλος, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας οφείλει επίσης να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική δημόσια προσέγγιση, καθώς πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι επιδοτούν για χρόνια τις σπάταλες ελληνικών κυβερνήσεων, δεχόμενοι κακολογίες ως αντάλλαγμα.

«Η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει έντονες πολιτικές επικρίσεις στο εσωτερικό για τα δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης. Οι νέοι ηγέτες της Ελλάδας θα πρέπει να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, που συνεχίζει να μαστίζεται από τη διαφθορά, την γραφειοκρατική ανικανότητα και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, χωρίς να αθετήσουν το χρέος ή τη διάσωση από την Ευρωζώνη. Η υπόλοιπη Ευρωζώνη επίσης, της οποίας ηγείται η Γερμανία, θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις ώστε να μετριασθούν τα δεινά που προκάλεσαν την στροφή των Ελλήνων στον ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα