Στήριγμα από τη Fed

Υπομονή στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:41

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Φέντεραλ Ρεζέρβ, η οποία άλλωστε ήταν αναμενόμενη, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%, στα χαμηλότερα επίπεδα 46 ετών, αποτελεί θετικό στοιχείο για τη Wall Street, η οποία αναζητεί στήριγμα μετά τις μεγάλες προχθεσινές ζημίες της και γενικότερα το άσχημο κλίμα που δημιούργησαν οι επιθέσεις της Μαδρίτης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, καθώς η αγορά απασχόλησης παραμένει εξασθενημένη και ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα, και επανέλαβε την προηγούμενη θέση της ότι μπορεί να κάνει υπομονή έως ότου αυξήσει τα επιτόκια. Αναλυτές ωστόσο αναφέρουν ότι η διόρθωση συνεχίζεται στην αγορά με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί και ανήσυχοι.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 81,78 μονάδες, ποσοστό 0,81%, φθάνοντας στις 10.184,67 μονάδες. Με άνοδο 3,89 μονάδων, ποσοστό 0,20%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.943,09 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι τράπεζες, όπως η BNP Paribas, βοήθησαν τις μετοχές να ανακάμψουν από τις προχθεσινές ζημίες, με την αγορά να διακατέχεται από την ελπίδα ότι η Φέντεραλ Ρεζέρβ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι τράπεζες καθοδήγησαν τα κέρδη μετά τα εντυπωσιακά κέρδη της Lehman Brothers στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι φήμες για συγχώνευση της Iberia με τη British Airways, παρά τις επίμονες διαψεύσεις και από τις δύο εταιρείες, τόνωσαν την αεροπορική αγορά, με τη μετοχή της Iberia να ενισχύεται 7,5%.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και η μετοχή της Telefonica με κέρδη 2,1%, μετά την αναβάθμιση της επενδυτικής κατάταξής της από τη Credit Suisse First Boston.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,6%, ενώ ανάλογη αύξηση παρουσίασε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50.

Στην Ισπανία, ο δείκτης Ibex-35 κάλυψε μέρος από τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων, συναλλασσόμενοι όμως αναφέρουν ότι η νευρικότητα παραμένει, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν την Ισπανία ως ριψοκίνδυνη αγορά.

Ωστόσο, παρά το σοκ ανασφάλειας που υπέστησαν οι αγορές, στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι θεμελιώδεις βάσεις της οικονομίας και του εταιρικού τομέα παραμένουν αρκετά ελκυστικές για να προσελκύσουν ξανά τους επενδυτές μετά από μία σύντομη περίοδο ρευστοποιήσεων.

Ο Ανάις Φαράτζ, στρατηγικός αναλυτής της Nomura Bank πιστεύει ότι η πτώση δεν θα είναι μεγαλύτερη από δύο έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τα σημερινά επίπεδα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,67%, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ασφάλεια αλλά και για τον αντίκτυπο που θα έχει η ανησυχία αυτή στην παγκόσμια οικονομία.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα