Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2004 07:01
UPD:07:06

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα 45ετίας από τη Federal Reserve των ΗΠΑ, κίνηση που τόνωσε την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης αγοράς των εξαγωγικών προϊόντων της περιφέρειας. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Honda Motor Co. οδηγούσαν την άνοδο.

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουν υψηλά τις καταναλωτικές δαπάνες, κάτι που ευνοεί τις εξαγωγικές εταιρείες», ανέφερε ο Pascal Masse, ο οποίος διαχειρίζεται 700 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Aberdeen Asset Management Asia Ltd., στη Σιγκαπούρη. Ο Masse κατέχει μετοχές της Canon Inc. και της Honda.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε κατά 1,6%, φθάνοντας στις 92,26 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα φέτος στη 1 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Μέσα στην εβδομάδα ο δείκτης σημείωσε συνολικά άνοδο 3,5%.

Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1,8%, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, ότι η υψηλότερη ζήτηση των καταναλωτών, σταθεροποιεί την οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές της Ito-Yokado Co., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Ιαπωνίας, σημείωναν σημαντική άνοδο φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Τα μέλη της Fed ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο 1% και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1958, αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλός και όσο λιγότερες απολύσεις κάνουν οι εργοδότες, τόσο θα τονώνεται σταδιακά η απασχόληση.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε κατά 2,2%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη από όλους τους άλλους δείκτες στην Ασία. Πέρυσι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη αγορά των προϊόντων της χώρας. Η προοπτική ότι η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο θα διατηρήσει υψηλά τις καταναλωτικές δαπάνες και θα τονώσει την απασχόληση κάνει ελκυστικά τα ασιατικά προϊόντα.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, κέρδιζαν ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 537.000 γουόν και είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη του δείκτη MSCI Asia Pacific.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα