Οριακή άνοδος στο Χ.Α.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004 11:04
UPD:11:11

Στις 2.397,22 μονάδες άνοιξε πριν από λίγο ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,01%.

Ο τζίρος έχει διαμορφωθεί στα 2,32 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 42 σημειώνουν άνοδο, 55 υποχωρούν και 62 παραμένουν σταθερές.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιμέρους δεικτών, τη μεγαλύτερη άνοδο (1,77%) σημειώνει ο δείκτης διυλιστηρίων, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (1,78%) ο κατασκευαστικός. Ο τίτλος της Μότορ Οϊλ σημειώνει μεγάλη άνοδο κατά 6,24%.

Ο δείκτης των τραπεζών ενισχύεται κατά 0,28%. Οι μετοχές της Εθνικής και της Εμπορικής σημειώνουν άνοδο 0,66% και 0,29% αντιστοίχως.

Ως γνωστόν, το τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας, αναλαμβάνει επισήμως ο γενικός διευθυντής της Citibank Λονδίνου, Τάκης Αράπογλου, καθώς ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ανακοίνωσε χθες τον ορισμό του ως νέου διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την Εμπορική Τράπεζα, θα προηγηθεί ενημέρωση της Credit Agricole προκειμένου να οριστεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ως νέος πρόεδρός της ο καθηγητής και Οικονομικός Σύμβουλος της Alpha Bank, Γιώργος Προβόπουλος.

Το πρώτο βήμα για τον κ. Αράπογλου θα είναι η επιλογή των νέων υποδιοικητών - ως και πέντε στον αριθμό, σύμφωνα με το καταστατικό της τράπεζας. Η συνήθης «ονοματολογία» των ημερών δεν προσφέρει πολλά στην παρούσα φάση.

Είναι σαφές, πάντως, πως ο νέος διοικητής θα έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή των άμεσων κορυφαίων συνεργατών του, αλλά δεν θα είναι αμελητέος παράγοντας και οι επιλογές που έχουν να κάνουν με πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

«Στο εσωτερικό, η ανακοίνωση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, χθες, επέδρασε θετικά στην τιμή της μετοχής και γενικότερα στον τραπεζικό κλάδο, με τα κέρδη ωστόσο του Χ.Α. να μην είναι ανάλογα με τα αντίστοιχα των ξένων δεικτών», αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο η Fortius Finance AXEΠΕΥ.

«Αυτή η υπερβολή στην πτώση και η συγκράτηση στην άνοδο στις τελευταίες συνεδριάσεις σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια μας καθιστούν επιφυλακτικούς για τη συνέχεια, τη στιγμή μάλιστα που το discount στα συμβόλαια του Απριλίου αυξάνεται.

Ωστόσο, η διεύρυνση των κερδών των ξένων χρηματιστηρίων, χθες, το κλείσιμο των παραγώγων αύριο και διάψευση του FTSE για πιθανή μετάταξη του Χ.Α. στις αναπτυσσόμενες αγορές αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για την κίνηση του Γ.Δ. σε θετικές πειροχές σήμερα, ελέω μιας αρνητικής εικόνας από το εξωτερικό».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα