«Κουρασμένες» οι αγορές

Επειτα από μια δύσκολη εβδομάδα
Σάββατο, 20 Μαρτίου 2004 00:01

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ παραμένουν οι επενδυτές στην είδηση ότι πακιστανικός στρατός έχει περικυκλώσει ισλαμιστές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία ότι ανάμεσά τους βρίσκεται ο υπαρχηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ωστόσο, έστω και οι αρχικές φήμες περί σύλληψης του υπαρχηγού αλ Ζαουάχρι ήταν αρκετές για να περιορίσουν κάπως τις ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια και να προσφέρουν κάποιο στήριγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η Wall Street προσπάθησε να βρει κατευθύνσεις την τελευταία συνεδρίαση μιας πολύ δύσκολης εβδομάδας, που άρχισε με κάθετη πτώση, ανέκαμψε τις δύο επόμενες ημέρες για να επιστρέψει σε κλίμα αβεβαιότητας.

«Η αγορά κινείται πλέον με βάση τις διεθνείς εξελίξεις. Η σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη δεν έχουν πραγματικά απομακρυνθεί», επισημαίνουν αναλυτές.

Τα blue chip επηρεάστηκαν επίσης από την πτώση 2% των μετοχών της United Technologies, μετά από σχόλιο αναλυτή της Wall Street ότι οι κινητήρες αεροσκαφών της εταιρείας μπορεί να μην επιλεγούν από τη Boeing για το νέο της αεροσκάφος 7Ε7.

Την ίδια στιγμή, η χθεσινή λήξη συμβολαίων παραγώγων και οψιόν αύξησε τη νευρικότητα στην αγορά, καθώς συναλλασσόμενοι έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις τους.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με οριακή άνοδο, με τον κατασκευαστικό τομέα να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη. Αφορμή στάθηκε η άνοδος 4,4% της μετοχής της βρετανικής κατασκευαστικής εταιρείας Persimmon, μετά τις φήμες ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε εξαγορές.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,4%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης έχασε 1,2% της αξίας του, ενώ σήμερα υποχωρεί περίπου 5% από τα υψηλά επίπεδα 20μήνου που είχε αγγίξει στις αρχές του μηνός.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,3%. «Οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται καλύτερες από τα ομόλογα για τους προσεχείς μήνες. Ισως αργότερα να πρέπει να σκεφθούμε εάν θα στραφούμε σε πιο αμυντικούς τομείς. Προς το παρόν όμως, οι σημερινές αποτιμήσεις και οικονομικές συνθήκες μας επιτρέπουν να παραμείνουμε σε πιο οικονομικά ευαίσθητους τομείς», αναφέρει ο Σιμον Χάλετ της Barings Asset Management.

Aπό τους μεγαλύτερους χαμένους ήταν το Euronext, με απώλειες 3%, καθώς τα καθαρά κέρδη ήταν κατώτερα των προσδοκιών και μετά την ανακοίνωση ότι θα ανταγωνιστεί το χρηματιστήριο του Λονδίνου, προχωρώντας στη διαπραγμάτευση βρετανικών blue chip, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για «πόλεμο» τιμών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα