Έτοιμη για νέα παρέμβαση η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Για να περιορίσει την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 12:11
UPD:12:12
REUTERS/ARND WIEGMANN

Έτοιμη να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της είναι η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB), μετά την πρόσφατη κατάργηση της ελάχιστης ισοτιμίας των 1,20 φράγκων ανά ευρώ.

«Η κατάργηση του κατώτατου ορίου της ισοτιμίας σημαίνει ότι γίνεται πιο περιοριστική η νομισματική πολιτική. Αποδεχόμαστε αυτό, αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου. Είμαστε βασικά έτοιμοι να παρέμβουμε στην αγορά συναλλάγματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της SNB, Ζαν Πιερ Νταντίν, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα TagesAnzeiger.

Οι δηλώσεις του και η φημολογία που υπήρχε από χθες για παρεμβάσεις της SNB στην αγορά είχαν ως αποτέλεσμα να ανατιμηθεί το ευρώ - που είχε υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες κάτω από το 1 φράγκο. Πριν από λίγο, η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν κοντά στα 1,03 φράγκα.

Ο Νταντίν δήλωσε ότι θα πάρει κάποιο χρόνο για να ισορροπήσουν οι αγορές συναλλάγματος, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει ακριβή επίπεδα, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν παρακολουθεί μόνο την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ αλλά και αυτή με το δολάριο.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει μία νέα συναλλαγματική στρατηγική, δήλωσε ότι η πολιτική της σύνδεσης της δανικής κορώνας με το ευρώ δεν θα ήταν κατάλληλη για την Ελβετία, αλλά το σύστημα της Σιγκαπούρης, το οποίο επιτρέπει το δολάριο της χώρας να ανατιμάται ή να υποτιμάται έναντι των νομισμάτων των κύριων εμπορικών εταίρων της μέσα σε ένα μη ανακοινωμένο εύρος διακύμανσης, «αξίζει βαθύτερης εξέτασης».

Υπεραμύνθηκε, παράλληλα, της απόφασης της SNB να καταργήσει το πλαφόν του φράγκου με το ευρώ, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι της πολιτικής αυτής για την ελβετική οικονομία είχαν αρχίσει να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη της.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • CHFEUR



Σχολιασμένα