Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία από μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για επιβράδυνση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι θα χορηγήσει ρευστότητα τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ στις χρηματαγορές της Ευρωζώνης, προκειμένου να τονώσει την οικονομία, παρά την αντίσταση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και τις αντιδράσεις πολλών πολιτικών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φλωρεντία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, η κ. Μέρκελ είπε πως δεν θα κάνει σχόλια για αυτή καθαυτή την απόφαση της ΕΚΤ, σε ένδειξη σεβασμού στην ανεξαρτησία της. Επανέλαβε, πάντως, ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μπορούν να αναζωογονήσουν την Ευρωζώνη.
«Δεν μου δίνεται η εντύπωση πως η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία να πει “δεν χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις πλέον”. Λέω όμως πως αυτό πρέπει να ισχύει για όλους - και θα το παρακολουθήσουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Καμιά κεντρική τράπεζα στον κόσμο δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει ποτέ την πολιτική. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.
Η κ. Μέρκελ επαίνεσε επίσης τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι η απόφαση της ΕΚΤ τον ωθεί να επιταχύνει την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όχι να την επιβραδύνει.
Ολάντ: Απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων, προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
«Με σεβασμό στην ανεξαρτησία της, μπορώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις αποφάσεις αυτές», δήλωσε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έκανε το καθήκον της όταν «έδινε μάχη κατά της ανεργίας» και έθετε «ως προτεραιότητα την ανάπτυξη».
Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ «δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας». «Θα ήταν πολύ απλό να πούμε: αφού η ΕΚΤ θα χορηγήσει ρευστότητα, θα ευνοήσει την ανάπτυξη, δεν έχουμε τίποτα πια να κάνουμε», υπογράμμισε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Θα πρέπει πάντα να είμαστε ανταγωνιστικοί, ελκυστικοί και να φροντίζουμε ώστε η καινοτομία να βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών μας».