ΕΚΤ: Από τον Ιούλιο οι αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 17:23
UPD:18:29
AMNAwebTV

Στο βίντεο ο Μ. Ντράγκι δηλώνει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs).

Από τον προσεχή Ιούλιο θα μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς τότε θα μπορούν να συντρέξουν οι νέοι κανόνες που ετέθησαν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Ιούλιο η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος SMPs. Μέχρι τότε, δεν θα μπορεί να αγοράσει άλλα ομόλογα, καθώς θα ξεπεράσει το όριο του 33% των κρατικών ομολόγων ανά εκδότη και του 25% ανά έκδοση.

Επομένως, αν αγόραζε από το Μάρτιο, θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Επίσης, ειδικά για χώρες υπό αξιολόγηση, όπως η Ελλάδα, το πρόγραμμα της ΕΚΤ προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματούν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και θα ξεκινούν μόνο αν αυτή είναι επιτυχημένη. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα