Διαξιφισμοί για το πετρέλαιο στο Νταβός

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 12:11
EPA/LAURENT GILLIERON

Σύμφωνα με τον αλ Μπάντρι στόχος πρέπει να είναι η εξόρυξη των κοιτασμάτων του πετρελαίου που δεν απαιτούν υψηλό κόστος.

Έντονη διαμάχη ξέσπασε μεταξύ των εκπροσώπων των πετρελαϊκών εταιρειών και των πετρελαιοπαραγωγών κρατών (ΟΠΕΚ) στο Νταβός, στο πλαίσιο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με αφορμή την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ υπερασπίστηκαν την απόφασή τους να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή του πετρελαίου, παρά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής του. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο γενικός γραμματέας, Αμπντουλάχ αλ Μπάντρι, ο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να είχε μπει σε μια διαδικασία συνεχούς μείωσης της παραγωγής ώστε να συγκρατήσει υψηλά την τιμή του πετρελαίου, δεδομένου ότι δεν θα μείωναν την παραγωγή τους οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ.  

Σύμφωνα με τον αλ Μπάντρι, στόχος πρέπει να είναι η εξόρυξη των κοιτασμάτων του πετρελαίου που δεν απαιτούν υψηλό κόστος. «Ας εξορύξουμε πρώτα το πετρέλαιο με το χαμηλότερο κόστος και μετά ας ασχοληθούμε με το πετρέλαιο που απαιτεί μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι οι τιμές θα επανέλθουν.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιρειών προειδοποίησαν ότι η μείωση των επενδύσεων στην εξόρυξη - λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος - θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της τιμής.

Ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni Spa, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ζήτησε σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου,  ώστε οι επενδύσεις να συνεχίζονται κανονικά.

«Εάν ο ΟΠΕΚ δεν αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην τιμή του πετρελαίου», μελλοντικά η τιμή θα μπορούσε να εκτοξευτεί «πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι», προειδοποίησε, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός λειτουργεί σαν μια κεντρική τράπεζα που πρέπει να σταθεροποιεί την τιμή του πετρελαίου.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα