Market Beat: Η αισιοδοξία συντηρείται από τις ξένες αγορές και την χθεσινή άμυνα

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 10:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία που στη συνολική της διάρκεια δεν θα είναι γνωστές οι αποφάσεις της ΕΚΤ που προσμένουν εναγωνίως όλοι οι επενδυτές του πλανήτη. Οι traders στα παράγωγα χθες οδήγησαν το ΣΜΕ στις 252,75 μονάδες με τον δείκτη να κλείνει στις 253,89 με αποτέλεσμα η προπορεία του υποκείμενου να περιορίζεται στη μια μονάδα. Περιττή η παρατήρηση πως αυτή η απόφαση υπογραμμίζει την εμφάνιση αισιόδοξων προσδοκιών αναφορικά με την πορεία του 25άρη σήμερα αφού με σειρά συνεδριάσεων μειώθηκε το discount τη βδομάδα προ των εκλογών.

Στο ΧΑ όμως η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και η αβεβαιότητα προσδιορισμού του εκλογικού αποτελέσματος που είναι μεγάλη ως προς τα ποσοστά των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία έχει αναγκάσει σε πορεία που αποτελεί εξαίρεση. Αυτή η διαφορετικότητα είναι που δεν επιτρέπει στους θεσμικούς να αναπτύξουν μια επενδυτική πολιτική μακράς πνοής και οι συναλλασσόμενοι, που έχουν λιγοστέψει, κινούνται μονίμως με βάση βραχυπρόθεσμου τύπου κριτήρια.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για να απορροφηθεί η προσφορά μετοχών, χρειάζονται αγοραστές που επιλέγουν να κινούνται κόντρα στη βραχυπρόθεσμη δυναμική. Χθες οι εντολές πώλησης γινόταν με σποραδικές βολές κατά ριπές και στόχους συγκεκριμένα και ιδιαίτερα δεικτοβαρή blue chip. Επίσης η συνεδρίαση ήταν και μια απάντηση στους εγχώριους αναλυτές που δήλωσαν πως δεν αντιλαμβάνονται τα κίνητρα όσων προκάλεσαν την άνοδο στην πρώτη συνεδρία της βδομάδας. Δηλαδή την καθυστέρηση της εμφάνισης απωλειών σε μετοχές που κάποιοι θεσμικοί έχουν στο πρόγραμμα για ξεφόρτωμα, λόγω θεμελιωδών μεγεθών και όχι εξαιτίας του πολιτικού κλίματος.

 Η έξαψη ωστόσο εκείνων που αυτές τις μέρες έχουν βάλει κεφάλαια στο ΧΑ, δεν περιγράφεται. Ούτε  μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πόσο διαφορετικά βιώνουν την κάθε προεκλογική διαμάχη, και κάθε δημοσκοπικό αποτέλεσμα. Όμως χθες το κλίμα βάρυνε μετά τις 16:30 όταν άνοιξαν οι συναλλαγές στη Wall Street. Τελικά εκτός των ευρωπαϊκών και τα αμερικάνικά έκλεισαν με κέρδη.

Το ευρώ ήταν στα 1,1570 δολάρια, έχοντας πέσει κάτω από τα 1,16 δολάρια που άγγιξε την Τρίτη για να έρθει πιο κοντά σε ένα χαμηλό 11-ετών στα 1,14595 δολάρια από την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμα, οι αβεβαιότητες για το τι ακριβώς θα κάνουν οι της ΕΚΤ διατηρούνται σε πολλούς επενδυτές, δεδομένου ιδίως ότι η Bundesbank της Γερμανίας είναι απρόθυμοι να δούνε μεγάλης κλίμακας εκτύπωση χρημάτων.

«Η αγορά φαίνεται να ψάχνει για ποσοτική χαλάρωση με τουλάχιστον  500 δις ευρώ αλλά υπάρχει πιθανότητα για μια δράση της ΕΚΤ λιγότερο επιθετική από ό, τι κάποιοι ελπίζουν», δήλωσε ο Shirota της HSBC.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες, μετά από μία συνεδρίαση συνεχών εναλλαγών προσήμων, εξαιτίας των διφορούμενων αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 17.515,23 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,44% στις 4.654,85 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 2.022,55 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη 7,2% σημείωσε η Delta Airlines, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 ήταν καλύτερα του αναμενομένου. Οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν από τις ζημίες των 712 εκατ. δολαρίων που υπήρξαν λόγω των μεγάλων θέσεων αντιστάθμισης κινδύνου για την αγορά πετρελαίου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Morgan Stanley έχασε 0,8%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 920 εκατ. δολάρια ή 47 σεντς ανά μετοχή, από 36 εκατ. δολάρια ή 2 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο πριν.

Επίσης, η Johnson & Johnson σημείωσε απώλειες 2,9%, μετά την υποβάθμισή της από την Goldman Sachs σε neutral, λόγω του ότι η εταιρεία θα λανσάρει λιγότερα φάρμακα στην αγορά το 2015, σε σχέση με το 2014, χάνοντας σημαντικό μερίδιο έναντι των ανταγωνιστών της. 

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου 2014, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση κερδών κατά 2%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, που ήθελαν η κερδοφορία να βελτιώνεται κατά 8,5%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητη στις 57 μονάδες διατηρήθηκε η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, παραμένοντας σε υψηλά δέκα ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν η κατασκευαστική εμπιστοσύνη να αυξηθεί στις 58 μονάδες τον Ιανουάριο. 

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έκλεισαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να καλλιεργούν προσδοκίες εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου αναμένεται να ανακοινωθούν αποφάσεις για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 6.620 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 10.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,16% στις 4.446 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 355,65 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει έως και 1,2%.

Στο ταμπλό, η Royal Philips κέρδισε 2,9%, μετά το δημοσίευμα της Financieele Dagblad ότι το private equity των KKR και CVC Capital Partners έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη μονάδα φωτισμού της εταιρείας.

Θετικά κινήθηκε και ο κλάδος των εμπορευμάτων, με την ανακοίνωση ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με μεγαλύτερο του αναμενομένου ρυθμό το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Η Glencore κέρδισε 3,7%, η Antofagasta βρέθηκε στο +1,5% και η Anglo American έκλεισε με κέρδη 3%. 

Στον αντίποδα, η SAP σημείωσε απώλειες 5%, καθώς μείωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας της έως το 2017. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μειωμένη ζήτηση για συστήματα λογισμικού θα περιορίσει την κερδοφορία της.

Την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση» (Quantitative Easing), δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παρέμβαση τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Φρανκφούρτης.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου ZEW της Γερμανίας έφτασε τον Ιανουάριο στις 48,4 μονάδες από 34,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη ενίσχυση στις 40 μονάδες.

Επίσης, στο 2,3% του ΑΕΠ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του 2014, από 2,5% του ΑΕΠ που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

ΧΑ

Διόρθωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας με απώλειες, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν άναρχες και αλόγιστες ρευστοποιήσεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,19% στις 802,12 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 814,45 μονάδες και η χαμηλότερη στις 801,14. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 18,25% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 41,89 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,85 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Μέχρι στιγμής οι επενδυτές στο Χ.Α. έχουν αναγάγει τη ζώνη των 800 μονάδων ως το κέντρο ισορροπίας  των αγοραστών και των πωλητών, οι οποίοι αναμένουν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου για να εκδηλώσουν τη στρατηγική τους. Η κίνηση αυτή καθησυχάζει ελαφρώς τους αναλυτές της εγχώριας αγοράς, οι οποίοι βλέπουν με προσδοκίες την ψυχραιμία που αποτυπώνεται στο ταμπλό, καθώς τα όποια σκαμπανευάσματα ήταν αναμενόμενα λόγω των επικείμενων εκλογών. 

Επίσης, η ψυχραιμία αυτή γύρω από το επίπεδο των 800 μονάδων δείχνει να ικανοποιεί βραχυπρόθεσμα τόσο τους long όσο και τους short, μετά τις έντονες διακυμάνσεις των τελών του προηγούμενου έτους, καθώς σε περίπτωση δημιουργίας κυβέρνησης η αγορά μπορεί να κάνει ένα ράλι ανακούφισης, ενώ σε περίπτωση δεύτερου γύρου εκλογών οι πιέσεις θα ενταθούν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Υπο αυτά τα δεδομένα, ο τζίρος των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,18% να έχει τον υψηλότερο τζίρο με 7,33 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η  ΑΛΦΑ με 7 εκατ. ευρώ και η ΕΤΕ με 6,87 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,50%, στις 253,89 μονάδες, ήτοι κοντά στα χαμηλά ημέρας, τα οποία καταγράφηκαν στις 253,65 μονάδες. Στο “ισοζύγιο” των προσήμων, επτά μετοχές έκλεισαν θετικά, δύο χωρίς μεταβολή και 16 πτωτικά. 

Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank(+3,68%) της ΜΕΤΚ+2,22%, του ΟΛΠ (+1,19%) και της ΤΕΝΕΡΓ (+1,06%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της MIG (-6,28%), της ΕΕΕ (-4,39%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,59%), της ΕΤΕ (-3,65%), του ΟΤΕ  (-3,07%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,05%) και της ΦΦΓΚΡΠ -2,78%.

Από την άλλη, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,27% και στις 766,16 μονάδες, ενώ σήμερα δεν “γνώρισε” το αρνητικό πρόσημο, με το χαμηλό τους να εντοπίζεται στο +0,17% και στις 757,87 μονάδες.  Ανοδικά κινήθηκαν 15  μετοχές τους  (Ελλληνικά Καλώδια 9,13%, Αττικής 7,14%, Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ+4,00% 4%, Σιδενόρ ΣΙΔΕ+3,67% 3,67%, Ιντρακομ 3,42%, FrigoglassΦΡΙΓΟ+3,41% 3,41%, Autohellas 2,79%), ενώ πτωτικές ήταν πέντε μετοχές του (Υγεία -5,43%, Ικτίνος -3,85%, Αβαξ -1,85%, Λάμδα -0,65% και MLS -0,48%). 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος Ασφαλειών (+6,06%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος Υγείας (-5,44%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 60 κινήθηκαν ανοδικά, 58 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Διαφορετική στατιστική προϊστορία για ΓΔ και 25άρη

Οι αισιόδοξοι θεωρούν πως η προεξόφληση του χειρότερου σεναρίου έγινε ήδη με τη βουτιά στις 29/12. Η στήλη περιμένει να οδηγηθεί ο 25άρης στα επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα από τις 239 μονάδες, δηλαδή να βρεθεί κάτω από τα χαμηλά μήνα και 12μηνου αλλά πάνω στην οροφή που ορίσανε κάποιες συνεδριάσεις τον Ιούλιο μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2012.

Η περίοδος που ανάγκασε τις τράπεζες να περάσουν σε επενδυτική δυσμένεια έχει προκαλέσει μια διαφοροποίηση στην πορεία του ΓΔ έναντι του 25άρη γιατί φαίνεται πως στον ΓΔ μετράει η πορεία της ΕΕΕ περισσότερο από ότι στον δείκτη των blue chip. Έτσι για τον ΓΔ η στήριξη μετά από πιθανό ξέσπασμα πιέσεων εντοπίζεται στην οροφή της ανόδου από τον Ιούνιο του 2012 που είναι στην περιοχή των 620 μονάδων την περίοδο που ο 25άρης βρισκόταν λίγο κάτω από τις 240. Ενώ για την ώρα στήριξη στον ΓΔ δίνουν τα στατιστικά από τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου του 2012 όπου η ζώνη τιμών που σχηματίστηκε έχει χαμηλά στις 735 μονάδες και υψηλά στις 755 που πρόσφατα λειτούργησαν ως στήριξη αφού είναι τα ελάχιστα για το τελευταίο 12μηνο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές που διατήρησαν σταθερή ανοδική δυναμική και το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αναθέρμανσης, ενώ το γεν εκτινάχθηκε επειδή η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη την πολιτική του QE.

O δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +1,1% για να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε έξι εβδομάδες. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αναγκάστηκε να αντισταθεί στην ανοδική τάση της μέρας με ολίσθηση 0,49% και το γιεν κέρδισε 0,8% στα 117,83 γιεν μετά την BOJ που αποφάσισε να μην επεκτείνει το πρόγραμμα της.

Ενώ η απόφαση αναμενόταν ευρέως, κάποιοι παίκτες είχαν ποντάρει σε μια έκπληξη από τον Haruhiko Kuroda πρόεδρο της BOJ, αφού ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό για τον επόμενο χρόνο φαίνεται όλο και πιο απατηλός.

Η BOJ διατήρησε το στόχο της εκτύπωσης νομίσματος ενώ πειραματίζονται με τα προγράμματα δανειοδότησης που λήγουν, για τη στήριξη του τραπεζικού δανεισμού. Είναι κολλημένοι σε μια αισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού για το 2016, ακόμη κι αν μειωθούν οι προβλέψεις για το 2015 μετά από την πτώση των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των μετοχών παγκόσμια έχουν υποστηριχθεί κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις, με αυξανόμενη την πεποίθηση των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

"Στην ΕΚΤ εντοπίζουμε τη μεγαλύτερη εστίαση της προσοχής των επενδυτών αυτή την εβδομάδα. Αρχικά, αναμέναμε  δράση τον Μάρτιο, αλλά τώρα την περιμένουμε αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο Shuji Shirota, αναπληρωτής διευθυντής της HSBC στο Τόκιο.

Ο FTSEurofirst 300 δείκτης των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών αναρριχήθηκε σε υψηλό επτά ετών, την Τρίτη, με επικεφαλής τις γερμανικές μετοχές, που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Το ευρώ ήταν στα 1,1570 δολάρια, έχοντας πέσει κάτω από τα 1,16 δολάρια που άγγιξε την Τρίτη για να έρθει πιο κοντά σε ένα χαμηλό 11-ετών στα 1,14595 δολάρια από την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμα, οι αβεβαιότητες για το τι ακριβώς θα κάνουν οι της ΕΚΤ διατηρούνται σε πολλούς επενδυτές, δεδομένου ιδίως ότι η Bundesbank της Γερμανίας είναι απρόθυμοι να δούνε μεγάλης κλίμακας εκτύπωση χρημάτων.

«Η αγορά φαίνεται να ψάχνει για ποσοτική χαλάρωση με τουλάχιστον  500 δις ευρώ αλλά υπάρχει πιθανότητα για μια δράση της ΕΚΤ λιγότερο επιθετική από ό, τι κάποιοι ελπίζουν», δήλωσε ο Shirota της HSBC.

Ο Χρυσός ενισχύθηκε μετά το 1,3% αύξηση την Τρίτη, για να χτυπήσει ένα υψηλό πέντε μηνών, που υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για εκτύπωση χρημάτων από την ΕΚΤ. Είναι στα  1.298,00 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν υπό πίεση, ωστόσο, με το πετρέλαιο να χάνει κάποια στιγμή -5% την Τρίτη μετά την έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που κούρεψε την  πρόβλεψη του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2015.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Καθαρά τεχνικά συνεχίζει να κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τις ολιγοήμερες ανοδικές εξάρσεις να ακολουθούν αντίστοιχου περίπου μεγέθους καθοδικές συνεδριάσεις, γύρω από την περιοχή των 800 μονάδων.

Οι κινήσεις αυτές, προϊόν της εγγενούς μεταβλητότητας της Αγοράς μας και της χρόνιας ρηχότητάς της πιστοποιούν ότι έχει καθισχύσει ο βραχυπρόθεσμος και μόνο, χαρακτήρας των τοποθετήσεων, με τα κεφάλαια μακράς πνοής να είναι σε πλήρη αποχή.

Έτσι, ενόσω ο πολιτικός κίνδυνος διατηρεί το υψηλό Ελληνικό "countryrisk", θα συντηρείται το παρόν σκηνικό με το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης να είναι πιθανότερο, καθώς θα συντελούνται αρνητικές μάλλον, παρά θετικές, εξελίξεις στην Οικονομία, στο βαθμό που η αναγγελία ότι το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης αδυνατίζει ολοένα και περισσότερο.

Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες πιστοποιήθηκε η δραματική υστέρηση των Δημοσίων εσόδων το τελευταίο δίμηνο του έτους. Η αφαίμαξη ρευστότητας εξαιτίας αναλήψεων από τους καταθέτες αναγκάζει τις Τράπεζες να προσφύγουν στον "ακριβό" ELA για την ανάκτησή της. Η αλλαγή πολιτικής της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (απελευθέρωση ισοτιμίας φράγκου με ευρώ) ενόψει της εφαρμογής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, πλήττει τους χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με ρήτρα Ελβετικού νομίσματος. Και τέλος, ο προεκλογικός λόγος του συνόλου των Ελληνικών κομμάτων είναι αναντίστοιχος της σοβαρότητας που απαιτεί η Ελληνική Οικονομία, καθώς λείπει το πλέγμα των θέσεων που θα συνιστούν ένα πειστικό αφήγημα σε σχέση με τους τρόπους επανεκκίνησής της το ταχύτερο δυνατό.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες και πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όλα τα βλέμματα είναι εστραμμένα στο Μάριο Ντράγκι. Την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να εξαγγείλει πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο την αντιμετώπιση των συνθηκών αποπληθωρισμού που έχουν πλέον επικρατήσει στην Ευρωζώνη.
 

Παρά τις ενστάσεις του Βερολίνου, που μην επιθυμώντας την αμοιβαιοποίηση του χρέους προκρίνει την υλοποίηση των δράσεων μέσω των Εθνικών Τραπεζών, η στιγμή είναι ιστορικής σημασίας για την Ευρώπη αφού εναρμονίζει έτσι τις δράσεις της με αυτές που έχουν προηγηθεί από τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι παρούσα σε αυτή τη διαδικασία με αυτονόητα θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα που θα συμπαρασύρει και το Χρηματιστήριο. Αν βεβαίως υπάρξει Κυβέρνηση μετά την Κυριακή που θα ζητήσει άμεσα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πρόταση που θα προκύψει από το επόμενο Eurogroup, ώστε να υπάρξει προοπτικά, νέα συμφωνία με τους δανειστές. Θα χρειαστεί ωστόσο να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα για να έχουμε ευκρινέστερες απαντήσεις για τα παραπάνω.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο εν όψει της απόφασης της ΕΚΤ αύριο

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων αμετάβλητο αλλά με μειωμένες τις βασικές προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για τα οικονομικά έτης 2014 και 2015. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 2015 αυξήθηκε 60bp στο 2,1%. Περιμένουμε από την BoJ να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική άθικτη το 1ο εξάμηνο του 2015,

Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο πριν από την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ, με τα πρακτικά της BoE MPC, και οι αποφάσεις για το επιτόκιο από την Τράπεζα Κύπρου και την ΒΚΒ.

Αναμένουμε η ΕΚΤ να ανακοινώσει αγορές κρατικών ομολόγων 500-750 δις ευρώ και να επισημάνει ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό όσο ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το Reuters. «Κατ' αρχάς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται βάσει των κανόνων της ζώνης του ευρώ και στη συνέχεια, πιστεύω ότι θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα», δήλωσε η Λαγκάρντ στον ιρλανδικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

Η ευημερία των Ελλήνων πολιτών το 2008 στηριζόταν σε «πήλινα πόδια», μεταξύ των οποίων ήταν τα λανθασμένα, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη από το β’ τρίμηνο του 2014, η οποία όμως στηρίζεται στην κατανάλωση των ξένων τουριστών και όχι στις επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα στο θετικό πρόσημο του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ή όχι, για μετά τις εκλογές, αναφέρει με e-mail του ο επικεφαλής για τις σχέσεις της τράπεζας με τα ΜΜΕ Axel Reiserer. «Συνεπώς, η EBRD δεν ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης για πάγωμα... Δεν υπάρχει "πάγωμα" και η διαδικασία λήψης απόφασης είναι σε εξέλιξη», αναφέρει ο κ. Reiserer. Νωρίτερα, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε μεταδώσει πως η EBRD αποφάσισε να αναβάλει για μετά τις εκλογές την απόφαση για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στην Ελλάδα,

Στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 525.000 ευρώ με κεφαλαιοποίηση των αφορολόγητων αποθεματικών που σχηματίστηκαν με βάση το ν. 2238/1994, σύμφωνα με το άρθρο 72 του ν. 4172/2013, ποσού 209.632,84 ευρώ και μέρους του αποθεματικού «διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» ποσού 315.367,16 ευρώ, προχώρησε η Mevaco.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο 2,3% του ΑΕΠ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του 2014, από 2,5% του ΑΕΠ που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostatπου δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στην «Ε.Ε. των 28» το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι 3% του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο.

Μείωση των δανειστικών επιτοκίων στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες προανήγγειλε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Στόχος, επισήμανε, είναι η αύξηση των δανείων, τα οποία θα αναδιαρθρωθούν. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η κυρία Γιωρκάτζη, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να τεθούν στόχοι για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, τα οποία θα διασυνδεθούν με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, ώστε «να πονούν οι Τράπεζες», όπως είπε, χαρακτηριστικά.

Τα σχέδιά της να αυξήσει τις δαπάνες στα δίκτυά της στη γερμανική αγορά ανακοίνωσε η Deutsche Telekom, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνίας της Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές της, όπως είναι η Vodafone και η Telefonica.

Ο όμιλος έχει βάλει στην άκρη 23,5 δισ. ευρώ για την προσεχή πενταετία για τα δίκτυά του στον χώρο της επίγειας και κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία, καθώς και σε μικρότερες υποδομές του, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τιμόθεους Χέτγκες.

Την εκτίμηση ότι η σταθερότητα έχει επιστρέψει στις χρηματοοικονομικές αγορές και ότι η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη έχει επανέλθει εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Ινδία. «Ως προς τα χρηματοοικονομικά ζητήματα έχουμε ξεπεράσει την έλλειψη εμπιστοσύνης από την οποία υποφέραμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου IFO Χανς Βέρνερ Ζιν επικρίνει την επικείμενη αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και υποστηρίζει ότι αποτελεί «πρόσχημα» για τη στήριξη τραπεζών στη νότια Ευρώπη.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ε.Ε., αλλά υπό τους όρους που οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπειτα από συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. «Η ζωή συνεχίζεται, υπάρχει μια σειρά από άλλες ιδέες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά υπό εκείνες τις συνθήκες, για τις οποίες θα κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε», είπε

Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του πετρελαίου και την Τρίτη 20/1, με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δρά καταλυτικά στην επιδείνωση των προοπτικών του «μαύρου χρυσού». Στον αντίποδα, ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία, μετά τη χθεσινή ανάπαυλα, με τους επενδυτές να καταφεύγουν στην ασφάλεια του μετά και τις τελευταίες αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 1,4% στα 1.294,20 δολάρια η ουγγιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα