Κέρδη για τέταρτη ημέρα στις ευρωαγορές

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 19:18
UPD:19:26
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Ανοδικά, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να καλλιεργούν προσδοκίες εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου αναμένεται να ανακοινωθούν αποφάσεις για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 6.620 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 10.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,16% στις 4.446 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 355,65 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει έως και 1,2%.

Στο ταμπλό, η Royal Philips κέρδισε 2,9%, μετά το δημοσίευμα της Financieele Dagblad ότι το private equity των KKR και CVC Capital Partners έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη μονάδα φωτισμού της εταιρείας.

Θετικά κινήθηκε και ο κλάδος των εμπορευμάτων, με την ανακοίνωση ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με μεγαλύτερο του αναμενομένου ρυθμό το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Η Glencore κέρδισε 3,7%, η Antofagasta βρέθηκε στο +1,5% και η Anglo American έκλεισε με κέρδη 3%. 

Στον αντίποδα, η SAP σημείωσε απώλειες 5%, καθώς μείωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας της έως το 2017. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μειωμένη ζήτηση για συστήματα λογισμικού θα περιορίσει την κερδοφορία της.

Την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση» (Quantitative Easing), δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παρέμβαση τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Φρανκφούρτης.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου ZEW της Γερμανίας έφτασε τον Ιανουάριο στις 48,4 μονάδες από 34,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη ενίσχυση στις 40 μονάδες.

Επίσης, στο 2,3% του ΑΕΠ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του 2014, από 2,5% του ΑΕΠ που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα