Τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης πρέπει να κρατούν τις δεσμεύσεις τους δήλωσε στο Reuters o υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, της χώρας που αποτελεί το νεότερο μέλος της Ευρωζώνης.
Η Λιθουανίας έγινε το 19ο μέλος της Ευρωζώνης στις αρχές του 2015 και ο Ρίμαντας Σάτζους θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα.
Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της ημερησίας διάταξης του Eurogroup, μία ημέρα μετά τις εκλογές της Κυριακής, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα έχει πλέον ανακοινώσει τα σχέδιά της να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας αγορά κρατικών ομολόγων, που ουσιαστικά θα εκθέσουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης στο χρέος των υπολοίπων.
Ο Σάτζους ανέφερε πως δεν συζητείται η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι συντάσσεται με τις συντηρητικές απόψεις των κρατών του ευρωπαϊκού βορρά, ιδίως της Γερμανίας.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο αρχές τις οποίες εμείς (σ.σ. η Ευρωζώνη) πρέπει να τηρούμε αυστηρά. Πρώτα απ' όλα, εμείς στην Ευρώπη είμαστε ενωμένοι παρά τις διαφορές μας και κάθε χώρα μπορεί και πρέπει να επιλέγει η ίδια την τύχη της εκλέγοντας δημοκρατικά την κυβέρνησή της. Η δεύτερη αρχή είναι πως οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει πρέπει να τηρούνται», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας.
Ακόμη δήλωσε ότι αναμένει πως η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει περαιτέρω καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην ανάληψη «αποτελεσματικών, αλλά αρκούντως προσεκτικών» ενεργειών αυτή την εβδομάδα.
Ακόμη υποστήριξε ότι στη Λιθουανία υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη λήψη νέων μέτρων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.
Ο Σάτζους κάλεσε την Ε.Ε. να υιοθετήσει μια κοινή στάση και να «μιλάει με μια φωνή» έναντι αυτού που χαρακτήρισε επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Τασσόμαστε υπέρ των κυρώσεων διότι... πιστεύουμε ακράδαντα ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμωρητί», είπε ο Σάτζους.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι διεμήνυσε την Δευτέρα ότι η όποια άμβλυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα καταστεί εφικτή μόνον εάν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης επί του πεδίου στην Ουκρανία, όπου όμως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και η βία συνεχίζεται.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters