CNBC: Θα ήταν η διαγραφή ελληνικού χρέους πράγματι τόσο μεγάλο κακό;

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 12:27
UPD:12:28
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο προβάδισμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις εξαγγελίες του ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

«Θα ήταν η διαγραφή ελληνικού χρέους πράγματι τόσο μεγάλο κακό;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού CNBC, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο προβάδισμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις εξαγγελίες του ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Κάνει επίσης αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει συνέπειες. «Το χρέος είναι χρέος και είναι ένα συμβόλαιο. Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη στην υπογραφή», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Το CNBC σημειώνει πως «δεν πιστεύουν όλοι ότι μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο τρομερή για τις προοπτικές της οικονομίας ή τον πληθυσμό της υπερχρεωμένης Ελλάδας».

Τη Δευτέρα, αναφέρει, το κίνημα Jubilee Debt Campaign, που μάχεται κατά των «άδικων χρεών», ανέφερε ότι η ανάλυση των στοιχείων του ΔΝΤ δείχνει πως σχεδόν το σύνολο των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από το Ταμείο και την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή «ριψοκίνδυνων τραπεζών, με λιγότερο από το 10% να πηγαίνει στους Έλληνες» δήλωσε ο οικονομολόγος του κινήματος Τιμ Τζόουνς. «Το χρέος πρέπει να ακυρωθεί και χρειαζόμαστε μία νέα διαδικασία αντιμετώπισης των κρίσεων χρέους, ώστε να μη διασώζονται οι τράπεζες, αφήνοντας το κόστος στον κόσμο και δίνοντας κίνητρα για πιο ριψοκίνδυνο δανεισμό και αναταραχή», πρόσθεσε.

Οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν για ενδεχόμενες τεράστιες ζημιές, εάν γίνει και άλλο «κούρεμα» του χρέους της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα. «Υπάρχει ακόμη ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές μπορεί να μην καταλήξουν σε συμφωνία και η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να φύγει - ή να αναγκασθεί να φύγει - από την Ευρωζώνη, εάν δεν συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Αν επιτραπεί στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.»

Ορισμένοι, αναλυτές, συνεχίζει το CNBC, πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η έξοδος από την πληττόμενη από αποπληθωρισμό Ευρωζώνη και η εισαγωγή νέους νομίσματος ή η επιστροφή στη δραχμή.

«Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ένα τεράστιο χρέος του ιδιωτικού τομέα και η περιορισμένη πολιτική στήριξη στη συνεχή λιτότητα», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι Μπεν Μέι και Τομ Ρότζερς της Oxford Economics. «Χωρίς διαγραφή χρέους, είναι δύσκολο να λυθούν τα θέματα αυτά εντός τη Ευρωζώνης (και) φεύγοντας από την Ευρωζώνη και επιτρέποντας στο νέο νόμισμα να υποτιμηθεί, η Ελλάδα θα αποκαθιστούσε γρήγορα την ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα