Οι μετοχές του ταμπλό χθες σημείωσαν υψηλά ημέρας στη διάρκεια των δημοπρασιών για τον καθορισμό της τιμής κλεισίματος και συνεπώς έκλεισαν κοντά ή πάνω στο μέγιστο. Η εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος δεν ήταν ανάλογη της τελικής θετικής μεταβολής. Επίσης στη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν χαμηλοί αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι στο τελευταίο ημίωρο έγινε το 20% του συνολικού ημερήσιου τζίρου. Η δυναμική ωστόσο θα λέγαμε πως ήταν ανάλογη εκείνης που εμφάνισαν οι αγορές της ευρωζώνης. Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές επιμένουν ότι δεν είναι αρμόδιοι να εξηγήσουν όσα γίνονται στο ταμπλό καθώς εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν μεγάλες πιέσεις που θα οδηγήσουν τους δείκτες τουλάχιστο μια ζώνη χαμηλότερα από τη ζώνη στήριξης που σέβονται στο τρέχον έτος.
Η εικόνα της κατάστασης για τους επαγγελματίες της αγοράς
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Εκτός αυτών των λεπτομερειών που ενδιαφέρουν όσους υπολογίζουν τη στατιστική ανάλυση οι εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν πως ξένα ΜΜΕ, πλέον, μιλάνε ανοιχτά για μία εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα μιας και το δίμηνο δεν αρκεί για τις διαπραγματεύσεις. Το άγνωστο και το αχαρτογράφητο της κατάστασης είναι αυτό που φοβίζει τους Έλληνες και ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα η Αγορά να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις. Σε περίπτωση δημιουργίας Κυβέρνησης η Αγορά μπορεί να κάνει ένα ράλι ανακούφισης, ενώ σε περίπτωση δεύτερου γύρου εκλογών η πιέσεις θα ενταθούν σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ο χρόνος ήδη κυλάει εναντίον μας, μιας και η Οικονομία απορυθμίστηκε, για άλλη μία φορά. Η Αγορά θα βολιδοσκοπήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Κυβέρνηση, για να κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι, κάτι που στην παρούσα φάση δεν είναι ξεκάθαρο.
Ενώ οι εγχώριοι αναλυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αντίδραση της Δευτέρας οι traders στα παράγωγα που με βάση τις κινήσεις τους την Παρασκευή έδειξαν να χαμηλώνουν τις δυσοίωνες προσδοκίες τους. Χθες επιβεβαιώθηκαν και πιθανά για αυτό συνέχισαν να κατεβάζουν την απόσταση του ΣΜΕ Φεβρουαρίου που κυριαρχεί στις συναλλαγές αφού όρισαν τιμή εκκαθάρισης στις 253,00 μονάδες με τον δείκτη στις 257,75. Από επτά μονάδες προπορείας τώρα ισχύουν 4,75 και αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ελάχιστα για το ΣΜΕ χθες ήταν οι 245,00 μονάδες.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές τα πήγαν καλύτερα τη Δευτέρα εξαιτίας της έντονης φημολογίας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει αυτή την εβδομάδα τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στη ζώνη του ευρώ περιλαμβάνοντας και κρατικά ομόλογα, αποκτώντας μεγαλύτερα περιθώρια για επέκταση του ισολογισμού της
Οι διεθνείς αγορές κινούνται στο ρυθμό των προσδοκιών για αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ ενώ αύριο θα υπάρξει απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας για την ενεργοποίηση του ELA κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αργία προς τιμή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να καλλιεργούν εκ νέου προσδοκίες για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 22 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται η πιθανή ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω των αγορών κρατικών ομολόγων.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 6.586 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 10.242 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI+0,35% έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 4.395 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,22% στις 353,18 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει έως και 0,7%.
Οι επενδυτές βρίσκονται σε φάση αναμονής της συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπου και αναμένεται η ιστορική απόφαση της ποσοτικής χαλάρωσης, ήτοι της αγοράς κρατικών ομολόγων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Στο ταμπλό, η Schindler Holdings σημείωσε κέρδη 3,3%, μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων για την κερδοφορία του 2014 στα 900 εκατ. φράγκα, από 865 εκατ. φράγκα προηγουμένως. Επίσης, η Telefonica ενισχύθηκε κατά 3%, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sunday Times», διαπραγματεύεται την πώληση της βρετανικής θυγατρικής της O2 στον όμιλο από το Χονγκ Κονγκ, Hutchison Whampoa.
Θετικά έκλεισαν και οι ιταλικές τράπεζες, μετά το δημοσίευμα της Il Sole 24 Ore, ότι η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων για τις συνεργατικές τράπεζες. Η Banco Popolare κέρδισε 8,3%, η Banca Popolare di Milano Scarl σημείωσε κέρδη 15% και η Banca Popolare dell’Emilia Romagna ενισχύθηκε κατά 8,5%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, συρρίκνωση παρουσίασε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ.
ΧΑ
Ισχυρή ήταν η αντίδραση που επιφύλαξε τη Δευτέρα στους επενδυτές το Χρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας με τον καλύτερο τρόπο το τριήμερο πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών, οπότε και παραδοσιακά παρατηρείται έντονη μεταβλητότητα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά +2,68% στις 811,78 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 812,27 μονάδες και η χαμηλότερη στις 782,42. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 39,97% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 51,24 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,95 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η συνεδρίαση χθες είχε δύο πρόσωπα. Από την έναρξη των συναλλαγών μέχρι περίπου στις 13:30 παρατηρήθηκαν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με το πρόσημο του γενικού δείκτη να είναι αρνητικό εξαιτίας, κυρίως, του τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, από εκείνη τη στιγμή, η ψυχολογία της αγοράς άλλαξε και οι αγοραστές «αναθάρρησαν», ωθώντας την αγορά υψηλότερα.
Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλαν οι σποραδικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και οι αναλύσεις ξένων θεσμικών, οι οποίες είχαν ως κοινό παρανομαστή τον καθησυχασμό αναφορικά με την τύχη της Ελλάδος εντός της Ευρωζώνης. Οι περισσότερες εξ αυτών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τόσο η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου όσο και οι δανειστές στην Ελλάδα θα αναζητήσουν μια κοινή βάση για συμφωνία, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις στην περιοχή.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,05%, και στις 811,78 μονάδες, με το χαμηλό του στις 784,42 μονάδες στο -1,03%. Ο όγκος του στα 80 εκατ. τεμάχια, ήτοι το 95% του συνόλου των μετοχών που διακινήθηκαν.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (+17,18%), η οποία σήμερα ανακοίνωσε και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+9,03% (+9,03%), ΔΕΗ ΔΕΗ+9,01% (+9,01%), Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+8,24% (+8,24%), ΕΧΑΕΕΧΑΕ+7,14% (+7,14%), Folli Follie (+6,67%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ+6,56% (+6,56%) και Grivalia Properties (+6,04%). Στον αντίποδα, «βαρίδι» για την αγορά ήταν οι μετοχές της Eurobank (-4,12%), τηςAlpha Bank ΑΛΦΑ-0,44% (-0,44%) και της Jumbo (-0,34%).
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,33%. Ο δείκτης είναι 13 ανοδικές μετοχές, με την Υγεία να κλείνει στο +8,24%, τη Σιδενόρ ΣΙΔΕ+5,09% στο +5,09%, τη Φουρλής στο +3,91% και την Άνεμος στο +3,70%.
Στον αντίποδα, η Αττικής έκλεισε στο -4,55% και στα 0,0420 ευρώ, με την αποτίμηση της να πέφτει στα 43,9 εκατ. Η Λάμδα έκλεισε στο -4,05% και η Ιντρακόμ στο -2,56%.
Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 39 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Διαφορετική στατιστική προϊστορία για ΓΔ και 25άρη
Οι αισιόδοξοι θεωρούν πως η προεξόφληση του χειρότερου σεναρίου έγινε ήδη με τη βουτιά στις 29/12. Η στήλη περιμένει να οδηγηθεί ο 25άρης στα επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα από τις 239 μονάδες, δηλαδή να βρεθεί κάτω από τα χαμηλά μήνα και 12μηνου αλλά πάνω στην οροφή που ορίσανε κάποιες συνεδριάσεις τον Ιούλιο μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2012.
Η περίοδος που ανάγκασε τις τράπεζες να περάσουν σε επενδυτική δυσμένεια έχει προκαλέσει μια διαφοροποίηση στην πορεία του ΓΔ έναντι του 25άρη γιατί φαίνεται πως στον ΓΔ μετράει η πορεία της ΕΕΕ περισσότερο από ότι στον δείκτη των blue chip. Έτσι για τον ΓΔ η στήριξη μετά από πιθανό ξέσπασμα πιέσεων εντοπίζεται στην οροφή της ανόδου από τον Ιούνιο του 2012 που είναι στην περιοχή των 620 μονάδων την περίοδο που ο 25άρης βρισκόταν λίγο κάτω από τις 240. Ενώ για την ώρα στήριξη στον ΓΔ δίνουν τα στατιστικά από τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου του 2012 όπου η ζώνη τιμών που σχηματίστηκε έχει χαμηλά στις 735 μονάδες και υψηλά στις 755 που πρόσφατα λειτούργησαν ως στήριξη αφού είναι τα ελάχιστα για το τελευταίο 12μηνο.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές κατέγραψαν ράλι ανακούφισης σήμερα Τρίτη μετά την ανακοίνωση επί του ΑΕΠ της Κίνας που έδειξε πως η οικονομία της δεν είχε επιβραδυνθεί όσο πολλοί φοβούνταν, μια σπάνια δόση αισιοδοξίας μέσα στην κατήφεια για την παγκόσμια προοπτική. Το ΔΝΤ προσπάθησε να την πνίξει ακόμη και με τη μείωση στην πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 κουρεύοντας τη κατά τρία δέκατα από 3,8% σε 3,5 τοις εκατό, αποδίδοντας αυτή τη μείωση στην αδυναμία που εμφανίζει η οικονομία στην Ιαπωνία και την Ευρώπη.
Κάλεσε, επίσης, τις προηγμένες οικονομίες να διατηρήσουν νομισματικές πολιτικές αναθέρμανσης για να αποφευχθούν οι αυξήσεις των πραγματικών επιτοκίων, γιατί το φθηνότερο πετρέλαιο αυξάνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Στο τέλος οι επενδυτές φάνηκαν πως γέμισαν με ευγνωμοσύνη από το ότι η ανάπτυξη της Κίνας κατά 7,3% αφού κατάφερε τουλάχιστον να ξεπεράσει τις προβλέψεις για 7,2%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβριο ήταν τόσο πιο σταθερές από ό, τι αναμενόταν.
Ο Shanghai Composite Index στο πρώτο μέρος των συναλλαγών ανέκαμψε 1.8% και ο δείκτης CSI300 κέρδισε 1,2%, ανακτώντας λίγο από τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν Δευτέρας, όταν οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν αυστηρά μέτρα κατά των κερδοσκοπικών που χρησιμοποιούν margin accounts.
Αγορές ήταν υψηλότερες σε πολλά μέρη της περιοχής με επικεφαλής τον κέρδος 1,7% του Nikkei, καθώς το γεν υποχώρησε και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε διήμερη συνάντηση για αποφάσεις επί της πολιτικής της που θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την πρόθεση για μαζική εκστρατεία αγοράς ομολόγων της.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ ο κύριος δείκτης της αγοράς της Νότιας Κορέας αυξήθηκε 0,7%.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές τα πήγαν καλύτερα τη Δευτέρα εξαιτίας της έντονης φημολογίας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει αυτή την εβδομάδα τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στη ζώνη του ευρώ περιλαμβάνοντας και κρατικά ομόλογα, αποκτώντας μεγαλύτερα περιθώρια για επέκταση του ισολογισμού της.
Μια δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι αγοραίοι κατέληξαν σε μια ενδιάμεσο προσδοκία για ένα πακέτο αξίας 600 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν επίσης ότι δεν θα ήταν αρκετό για να φέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του στόχου της ΕΚΤ.
Πράγματι, πολλοί στην αγορά θα προτιμούσαν ένα αρχικό στόχο τουλάχιστον 1.000 δισεκατομμύρια ή, ακόμα καλύτερα, μια δέσμευση αορίστου διαρκείας να αγοράσει όσο χρειάζεται για να άρει τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Παρόλα αυτά, η προοπτική του για κάποιου είδους δράση από την ΕΚΤ ήταν αρκετή για να σηκώσει τον κύριο δείκτη της Γερμανίας σε ιστορικό υψηλό, ενώ ο δείκτης FTSEurofirst των 300 κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών χτύπησε κορυφή επτά ετών.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ισπανίας χτύπησε ένα νέο χαμηλό του 1,47% και η απόδοση του ομολόγου αναφοράς της Ιταλίας έπεσε τόσο χαμηλά ως το 1,62%.
Το ευρώ είχε κολλήσει στα 1,1583 δολάρια την Τρίτη μετά το χτύπημα ενός χαμηλού 11 ετών την περασμένη εβδομάδα. Το κοινό νόμισμα έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο σχετικά με το ελβετικό φράγκο αφού έχει φτάσει στα 1,0189 φράγκα, ωστόσο, αυτή η δυναμική ακολουθεί την βουτιά της περασμένης εβδομάδας κατά 17%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η μεγάλη πτώση του πετρελαίου δεν έδειξε κάποιο σημάδι για διακοπή στην τρέχουσα πτώση με το τελευταίο χτύπημα έρχεται από το Ιράκ που ανακοίνωσε ρεκόρ παραγωγής του καυσίμου.
Το μπρεντ διαπραγματευόταν κάτω κατά 9 σεντς στα 48,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού αναφοράς υποχώρησε 1,32 δολάρια σε 47,37 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή Spot του χρυσού ήταν πιο σταθερή στα 1.276,40 δολάρια η ουγγιά που δεν απέχει πολύ από μια κορυφή που είχε να φανεί από τον Σεπτεμβρίο στην οποία οδηγήθηκε την Παρασκευή στα 1.281,50.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης σύμβουλος της Fast Finance
Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα προ εκλογών, με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις να φτάνουν στο ζενίθ, ενώ η κάθε δήλωση έχει την σημασία της. Το Τραπεζικό Σύστημα δοκιμάζεται για άλλη μία φορά, ενώ τα δημοσιονομικά, ήδη, μας δείχνουν πως πάνε σημαντικά πίσω λόγω των εξελίξεων.
Από την άλλη η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες ομαλοποίησης, χωρίς παρόλα αυτά να υποχωρεί στα ζητούμενα της, με τις δηλώσεις αρκετών Κρατών να μην συζητάνε καν για το χρέος, ωθώντας σε αναδίπλωση και την εγχώρια Αντιπολίτευση με δηλώσεις ότι το χρέος χρειάζεται επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων και όχι "κούρεμα". Τα ξένα ΜΜΕ, πλέον, μιλάνε ανοιχτά για μία εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα μιας και το δίμηνο δεν αρκεί για τις διαπραγματεύσεις.
Το άγνωστο και το αχαρτογράφητο της κατάστασης είναι αυτό που φοβίζει τους Έλληνες και ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα η Αγορά να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις. Σε περίπτωση δημιουργίας Κυβέρνησης η Αγορά μπορεί να κάνει ένα ράλι ανακούφισης, ενώ σε περίπτωση δεύτερου γύρου εκλογών η πιέσεις θα ενταθούν σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ο χρόνος ήδη κυλάει εναντίον μας, μιας και η Οικονομία για άλλη μία φορά και χωρίς λόγο, απορυθμίστηκε και ουσιαστικά αντί να ασχολούμαστε με το πώς θα ανακάμψει, έχουμε μπει σε εκλογικές περιπέτειες. Η Αγορά θα βολιδοσκοπήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Κυβέρνηση, για να κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι, κάτι που στην παρούσα δεν είναι ξεκάθαρο.
Φυσικά προηγείται ο "σκόπελος" μιας συμφωνίας με την τρόικα και το πιο πιθανό είναι πως μία πολιτική λύση έχει περισσότερες πιθανότητες. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε καν μονομερείς ενέργειες, μιας και το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι το χάος.
Η απόφαση της SNB να αποσύρει την πρότερη πολιτική, μάς προϊδεάζει ότι τελικά η ποσοτική χαλάρωση που ανακοίνωσε ο Draghi είναι πλέον πραγματικότητα, με τις αποφάσεις της 22 Ιανουαρίου να αναμένονται όχι ως προς το "ΑΝ", αλλά ως προς το "ΠΩΣ". Μια πραγματικότητα που ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις, επιλύθηκε το νομικό ζήτημα σχετικά με τον περιορισμό (στην συγκεκριμένη περίπτωση την άρση του περιορισμού) του μεγέθους της QE.
Έχοντας πλέον ζήσει την ύφεση σε όλα της τα στάδια, σε νεοκλασικούς όρους, (μείωση συνολικού προϊόντος, μείωση κόστους παραγωγής-μισθοί και Α' Ύλες-, δημοσιονομικές προσαρμογές, κλπ), η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση έχοντας όλες τις προϋποθέσεις για υγιή ανάπτυξη, με το σχετικά φθηνό της νόμισμα να δίνει τον τόνο, και την κυρίαρχη Γερμανία να δανείζεται πλέον με μηδενικό επιτόκιο (εδώ και αρκετό καιρό).
Στο κομμάτι της Ελληνικής πραγματικότητας, τώρα, τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Η Ευρώπη θα "αγοράσει" Ελληνικό χρέος (μέσω αγοράς ομολόγων κατά το επικείμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) με την βασική προϋπόθεση ότι δεν παραμένουν ανοιχτές συμβάσεις (δηλαδή να έχουμε βγει από το Μνημόνιο).
Η τραγική πολιτική συγκυρία όμως, (πολιτική αστάθεια, δυσκολία εγκαθίδρυσης αυτοδύναμης Κυβέρνησης, αντιμνημονιακές τάσεις) έρχεται να προσθέσει μεγάλη ανησυχία στην εξίσωση, καθώς λίγο μετά τις εκλογές (τον πρώτο τουλάχιστον γύρο), η Ελλάδα καλείται να λήξει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κάτι που πιθανότατα θα αναβάλλεται έως να βρεθεί το κατάλληλο πολιτικό σχήμα. Και όσο αναβάλλονται οι τελικές συμφωνίες, τόσο θα αναβάλλεται και η πραγματοποίηση του προγράμματος αγοράς Ελληνικών ομολόγων.
Και έτσι, θα αναβάλλεται η "μεταφορά" του χρέους μας στην ΕΚΤ, και μάλιστα με τις Αγορές να πιέζουν κι άλλο τις αποδόσεις των ομολόγων, "σφίγγοντας" περεταίρω την τελική έκβαση. Όσοι νομίζουν ότι θέλουν να τοποθετηθούν στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και κρατώντας παράλληλα αυξημένη ρευστότητα.
Φαίνεται αυτοκτονικό να "πυροβολήσουμε τα πόδια μας" μιας και το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να παραμείνουμε με όποιο κόστος στο άρμα της Ευρώπης, καθώς από μόνοι μας δεν έχουμε καμία τύχη σαν Χώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Φυσικά η διαπραγμάτευση παίζει το ρόλο της και μέσα από αυτή μπορούμε να κάνουμε την διαφορά, μιας και η Χώρα ήδη έχει βρεθεί στα όρια της και δεν επιδέχεται περαιτέρω οικονομικές πιέσεις.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το ΑΕΠ της Κίνας για το 4ο τρίμηνο βελτίωσε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου
Το ΔΝΤ μείωσε τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 αυξάνοντας εκείνες για τις ΗΠΑ στο τρέχον έτος. Οι Ευρωπαϊκές αγορές είναι σταθερές παρά κάποιες αναφορές στον Τύπο που αναφέρουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να μην μοιράζονται οι ζημίες από τις αγορές ομολόγων μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σε υποχρεωτικές διευθετήσεις δημόσιου χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων οδηγούν οι αστοχίες, αλλά και οι εφιαλτικές προοπτικές των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και η επανεξέταση των προοπτικών και των στόχων προϋπολογισμού και δημόσιου χρέους από την ελληνική πλευρά και τους εταίρους είναι επιτακτική. Ενδεικτικό είναι πως οι πληρωμές τόκων το έτος 2022 εκτοξεύονται στα επίπεδα των 24,5 δισ. ευρώ(!), ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα άνω των 9 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 και μετά, ενώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2014 έκλεισε στο 178% του ΑΕΠ.
Προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, απηύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Irish Times», ερωτηθείσα σχετικά με την σκοπιμότητα πραγματοποίησης μιας διάσκεψης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η ιδέα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν διαχειρίσιμη χωρίς σημαντικές ζημιές στα υπόλοιπα κράτη μέλη αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από Έλληνες αξιωματούχους σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters με τίτλο: Ο κίνδυνος του Grexit ίσως να υποτιμάται. Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, με τις εκλογές να απέχουν μόλις έξι ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις και προτίθεται να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ενώ επιδιώκει και σημαντική διαγραφή του χρέους.
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμένει στο ευρώ εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ λέγοντας πως η χώρα μας πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της. Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα και επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».
Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με μετρητά ύψους 300 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, αποφάσισε να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της MIG στη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης. Σύμφωνα με την απόφαση, θα γίνει έκδοση ενός δισ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, σε τιμή διάθεσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή, που αντιπροσωπεύει έκπτωση (discount) 73,4% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής βάσει των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας με ημερομηνία 30-9-2014.
Από τις 22 Ιανουαρίου θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την τελική ονομαστική αξία 0,94 ευρώ ανά μετοχή οι μετοχές της εταιρείας Μύλοι Λούλη Α.Ε.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά το 2015 υποβάθμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν χαλαρή νομισματική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται θα φθάσει το 3,5% το 2015 και το 3,7% το 2016, αναθεωρώντας προς τα κάτων την πρόβλεψή του κατά 0,3% για αμφότερα τα έτη.
Συρρίκνωση παρουσίασε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 18,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014 έναντι πλεονάσματος 19,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Τον Οκτώβριο του 2014, το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 19,5 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει περιορισμένες επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας στασιμότητας στην Ευρωζώνη, εκτίμησε το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου Έβαλντ Νοβότνι σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας δήλωσε στην εφημερίδα «Tiroler Tageszeiting» ότι η Ευρωζώνη ίσως βυθιστεί σε αρνητικό πληθωρισμό στις αρχές της φετινής χρονιάς, αν και, όπως είπε, δεν αναμένει αποπληθωρισμό σε όλη τη διάρκεια του 2015. Ωστόσο, «το περιθώριο ασφαλείας έχει γίνει μικρότερο», σχολίασε.
Τη νέα συμβουλευτική υπηρεσία «Fi-compass», που έχει στόχο να διευκολύνει και να επιταχύνει τη χρήση στα κράτη - μέλη των χρηματοδοτικών μέσων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Επενδύσεων, γνωστού και ως πακέτου Γιούνκερ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εν λόγω υπηρεσία αποτελεί τμήμα του επενδυτικού σχεδίου της Ε.Ε., ύψους 315 δισ. ευρώ, και εφαρμόζεται σε συνέχεια των νομοθετικών προτάσεων που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Με την έναρξη υλοποίησης του «Fi-compass» η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), φιλοδοξούν να δώσουν αποφασιστική ώθηση για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός χθες στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η άνοδος του δολαρίου έχει πλήξει καίρια την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Επίσης, πτωτικά κινήθηκε και το πετρέλαιο στην αγορά του Λονδίνου, μετά και τη νέα ανακοίνωση των αξιωματούχων του Ιράκ ότι σκοπεύουν να αυξήσουν το επίπεδο των εξαγωγών. Παράλληλα, τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,6% στα 1.273,21 δολάρια η ουγγιά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αγορά εμπορευμάτων των ΗΠΑ ήταν κλειστή λόγω της αργίας του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 1,33 δολάρια στα 48,84 δολάρια, διευρύνοντας από τις αρχές του έτους τις απώλειες στα 14,81%.
Συρρίκνωση 4,8% αναμένεται να παρουσιάσει η ρωσική οικονομία το 2015, καθώς η μείωση της τιμής του πετρελαίου θα προστεθεί στις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η EBRD αναθεώρησε την πρόβλεψή της τον περασμένο Σεπτέμβριο για συρρίκνωση 0,2% στη Ρωσία, η οποία είναι από τους κύριους παραγωγούς πετρελαίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ