Ισχυροποίηση του γιέν έναντι του δολαρίου

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2004 07:37

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το γιέν στην Ασία, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου, μετά τις εκθέσεις που έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία τονώνει τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες ενδέχεται να προσελκύσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά για τρίτη εβδομάδα, καθώς κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο με τους ταχύτερους ρυθμούς μέσα σε χρονικό διάστημα 13 ετών. Χθες άλλες εκθέσεις έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν ιαπωνικές μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ και το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε. Το γιέν αυξήθηκε κατά περίπου 6% από τις 8 Μαρτίου έναντι του δολαρίου, καθώς υπάρχουν σημάδια ότι η Ιαπωνία περιόρισε τις υψηλές πωλήσεις του νομίσματος.

«Το γιέν κινείται ανοδικά», ανέφερε ο Akira Takei, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 9,2 δισ. δολ. σε μετοχές με την Fuji Investment Management Co., στο Τόκυο, παράρτημα της μεγαλύτερης ιαπωνικής τράπεζας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, συμπληρώνοντας : «Η προοπτική της οικονομίας της χώρας γίνεται όλο και καλύτερη».

Εναντι του δολαρίου το γιέν έφθασε στα 105,64 και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Φεβρουαρίου. Διαπραγματεύθηκε στα 106,09 γιέν στη 1:38' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 106,19 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη και κατά 0,6% υψηλότερα του δολαρίου μέσα στην εβδομάδα. Εναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 128,85 γιέν από 128,68 γιέν και κατά 1,8% υψηλότερα μέσα στην εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα