Δύο εβδομάδες αστάθειας

Περιμένοντας τις ανακοινώσεις κερδών
Σάββατο, 27 Μαρτίου 2004 00:01

«ΑΝΑΣΑ» πήραν χθες οι αγορές για να απορροφήσουν τα προχθεσινά κέρδη. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ωστόσο το προχθεσινό ράλι περισσότερο ως βραχυπρόθεσμη ευκαιριακή τοποθέτηση μετά τη μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών παρά ως το επόμενο βήμα για μία νέα άνοδο. Οι μετοχές αναμένεται ότι θα κινηθούν μέσα στο ίδιο κλίμα αστάθειας και τις επόμενες δύο εβδομάδες, έως ότου η έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ προσφέρει κατεύθυνση στην αγορά.

Τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ συνέθεσαν μεικτή εικόνα, προσφέροντας στους επενδυτές ελάχιστα κίνητρα για αγορές. Τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα και το ατομικό εισόδημα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, οι καταναλωτικές όμως δαπάνες παρέμειναν συγκρατημένες. Η μετοχή της General Electric προσέφερε κάποιο στήριγμα στα blue chip, αφότου η Merrill Lynch ανακοίνωσε ότι συμπεριέλαβε την εταιρεία στις κορυφαίες επιλογές της.

Στην Ευρώπη, τα πιο γερά νεύρα από πλευράς επενδυτών και τα κέρδη του χαλυβουργικού και αεροπορικού τομέα στήριξαν τις μετοχές, με τις αγορές να συνεχίζουν την ανάκαμψή τους από τα χαμηλά του έτους που άγγιξαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι αερομεταφορείς στηρίχθηκαν από τα κέρδη 1,7% της μετοχής της Lufthansa, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι θετικές επιδόσεις των δύο πρώτων μηνών συνεχίστηκαν και το Μάρτιο. Ωστόσο, η πτώση της μετοχής της Credit Suisse αφαίρεσε λίγο από το θετικό κλίμα, καθώς η ανακάλυψη λογιστικού λάθους αναστάτωσε τους επενδυτές. Πτωτικά κινήθηκε επίσης και ο τομέας λιανικής στη Βρετανία, μετά τα αποθαρρυντικά νέα από τη Boots και τη J.Sainsbury.

Η ευρωπαϊκή αγορά έκλεισε με πτώση για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,2%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 0,36%. Από τα υψηλά επίπεδα του 2004, που άγγιξε στις 3 Μαρτίου, παρουσιάζει πτώση 5,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 έχασε όλα τα φετινά κέρδη του τη Δευτέρα, όταν η δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη της Χαμάς στην Παλαιστίνη σκόρπισε νέες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 2%, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 22 μηνών, χάρη στο προχθεσινό ράλι της Wall Street.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα