Αλογοσκούφης: Ισόρροπη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης

Οι άξονες της πολιτικής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2004 15:31

Κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι η πολιτική που θα εφαρμοστεί θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική. «Θα προχωρήσουμε με αποτελεσματικότητα και μετριοπάθεια και με συναινετικές μεταρρυθμίσεις» επισήμανε ο υπουργός.

Αμεση προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής είναι η ενίσχυση του δυναμισμού τομέων όπως ο κατασκευαστικός, ενώ παράλληλα θα δοθεί και νέος δυναμισμός σε τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (πχ. τουρισμός, παραγωγή ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας), με κύριο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνισε επίσης ότι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμος και ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο φορολογικό καθεστώς.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ακόμη πως ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέδρο Σόλμπες εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο του 3% του ΑΕΠ. «Στόχος μας είναι να διατηρηθεί το έλλειμμα κάτω του 3% το 2004» δήλωσε ο υπουργός και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι θα αντιμετωπιστούν –κατά το δυνατόν- οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2004 «και θα βάλουμε τις βάσεις για υγιείς, ειλικρινείς και αξιόπιστους προϋπολογισμούς από το 2005».

Ο κ. Αλογοσκούφης -όπως είπε- δεσμεύτηκε προς τον κ. Σόλμπες ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η διόγκωση των ελλειμμάτων τα τελευταία χρόνια.

«Θα ακολουθήσουμε μια πολιτική -είπε ο κ. Αλογοσκούφης- που θα αντιμετωπίσει την κρατική σπατάλη, θα ανακόψει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου και θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο και λιγότερο σπάταλο κράτος.

Επιπροσθέτως, επανέλαβε ότι θα εξοικονομηθούν πόροι από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμά της ΝΔ θα εφαρμοστεί πιστά, σταδιακά και από τον πρώτο προϋπολογισμό (του 2005).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα