Ανεμος αισιοδοξίας

Προεξοφλούνται θετικά οικονομικά στοιχεία
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:41

ΘΕΤΙΚΑ άνοιξε η εβδομάδα για τις αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους επενδυτές να ευελπιστούν ότι τα στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις ΗΠΑ θα δείξουν τελικά αυτό που αναμένουν εδώ και μήνες, τόσο οι ίδιοι όσο και οι αγορές.

Οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street κινήθηκαν ανοδικά, με πρωταγωνιστές μεγάλες εταιρείες, όπως Citigroup και General Electric, καθώς οι επενδυτές βρήκαν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές που σημείωσαν πρόσφατα σημαντική πτώση.

Τα χθεσινά κέρδη κάλυψαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πτώση των τιμών πετρελαίου αλλά και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Είμαστε έτοιμοι για μία ανάκαμψη.

Οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην αγορά, καθώς αρκετές μετοχές φαίνονται τώρα υπερβολικά φθηνές», επισημαίνει ο Τζακ Κέφρι, στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Private Bank.

Η μετοχή της Citigroup συγκαταλέγεται στους πιο «κερδισμένους» του Dow Jones, καταγράφοντας κέρδη 2,2%, ενώ η μετοχή της General Electric προσφέρει το μεγαλύτερο στήριγμα στο S&P 500, με κέρδη 1,9%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 116,66 μονάδες, ποσοστό 1,14%, φθάνοντας στις 10.329,63 μονάδες. Με άνοδο 32,55 μονάδων, ποσοστό 1,66%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.992,57 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στην Ευρώπη, καθοδηγούμενες από τη BP, τον τεχνολογικό τομέα και την αυτοκινητοβιομηχανία. Η μετοχή του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού ενισχύθηκε 2%, μετά τη δέσμευση της εταιρείας να «απελευθερώσει» επιπλέον ρευστό στους μετόχους την προσεχή τριετία.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 2,7%, μετά τις ιδιαίτερα υψηλές πωλήσεις της στην Κίνα το 2003.

Στον τεχνολογικό τομέα, οι εταιρείες SAP, Philips Electronics και Nokia κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των ευρωπαϊκών blue chip. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 1,2%, ενώ από τα χαμηλά επίπεδα του έτους που άγγιξε την προηγούμενη Τετάρτη βρίσκεται σήμερα ενισχυμένος 3%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,2%.

Η Merrill Lynch συνέστησε χθες στους επενδυτές να υιοθετήσουν πιο «αμυντική» στάση και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε εταιρείες καταναλωτικών αγαθών.

Ομως, η ανταγωνίστριά της J.P. Morgan εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη, προβλέποντας άνοδο 8% για φέτος στην Ευρώπη, ενώ διεύρυνε το άνοιγμά της σε μετοχές στο 75%, επειδή το σημερινό ράλι είναι ασταθές. Οι τηλεπικοινωνίες στηρίχθηκαν από τη Lehman Brothers, η οποία αναβάθμισε τη Telecom Italia και το τμήμα της Telecom Italia Mobile.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei υποχώρησε 0,45%, καθώς το πρόσφατο ράλι της αγοράς οδήγησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

EΦH TΡIHΡH



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα