Ιαπωνία : 3,7% μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2004 07:17

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό 3,7% σημείωσε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα τριών ετών, ενώ μειώθηκε και η απασχόληση, καθώς εταιρείες όπως η Sony Corp. περιόρισαν το κόστος λειτουργίας τους εξ αιτίας της πρόβλεψης για μείωση των πωλήσεων εκτός χώρας.

Ένα χρόνο πριν, η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει άνοδο 6,9%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 5% τον Φεβρουάριο και η απασχόληση μειώθηκε κατά 10.000 θέσεις εργασίας, έδειξε σημερινή έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Οι ιαπωνικές βιομηχανίες περιορίζουν την αύξηση της παραγωγής και διατηρούν τα αποθέματα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 14 ετών, καθώς υπάρχει ανησυχία για τη ζήτηση εκτός χώρας, η οποία ενδέχεται να μειωθεί μετά τη σημαντική άνοδο των εξαγωγών σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με τον Takehiro Sato, οικονομολόγο στη Morgan Stanley Japan Ltd.

Ο δείκτης Topix Index σημείωνε απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο έξι ημερών και τα ομόλογα κινήθηκα ανοδικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών, καθώς εκτιμάται ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας ενδέχεται να υποχωρεί.

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη 33 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτή θα υποχωρήσει κατά 3,3%. Η κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση κατά 0,5% της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και αύξηση σε ποσοστό 4,2% τον Απρίλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα