Randstad: Απαισιοδοξία για τα οικονομικά της χώρας από το 60% των Ελλήνων

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 14:38
UPD:14:43
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας το 57% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλά επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης μαζί με την Ουγγαρία (57%), το Χονγκ Κονγκ (49%) και την Ιαπωνία (45%).

Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης αναμένει ποσοστό 60% των Ελλήνων για το 2015, σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstad, που διενεργήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Αντίθετα, σε ποσοστό 29% οι Έλληνες εκτιμούν ότι θα υπάρξει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. 

Επίσης, σε ποσοστό 26% αναμένουν αύξηση μισθού και μόνο το 22% περιμένει να λάβει μπόνους στο τέλος της χρονιάς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για το 2015, με το 58% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα του θα βελτιωθεί, ποσοστό 9% υψηλότερο από το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

Μείωση προσδοκιών για εύρεση εργασίας

Σε ποσοστό 47% οι Έλληνες αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να βρουν μια εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που καταγράφει μικρή πτώση συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2014 (52%). Επίσης, το 54% αναμένει ότι θα εργάζεται σε διαφορετική δουλειά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μια μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο (56%).

Μείωση κατά 4% καταγράφηκε αυτό το δ' τρίμηνο στην Ελλάδα στο ποσοστό αυτών που νιώθουν φόβο απώλειας της θέσης εργασίας τους και διαμορφώθηκε στο 35%, σε αντίθεση με το 39% που ήταν το 3ο τρίμηνο του 2014.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά φόβου απώλειας της εργασίας καταγράφηκαν στους τομείς της εξόρυξης (33%), της γεωργίας (25%), της υγείας (23%), της αυτοκινητοβιομηχανίας (20%) και των κατασκευαστικών (19%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αλλά και τις υπηρεσίες πληροφορικής εμφανίζονται να νιώθουν το φόβο απώλειας της εργασίας σε πολύ χαμηλά ποσοστά της τάξης του 4% και 5%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας το 57% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλά επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης μαζί με την Ουγγαρία (57%), το Χονγκ Κονγκ (49%) και την Ιαπωνία (45%).

Εξάλλου, στην Ελλάδα το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι άλλαξε επάγγελμα κατά τους τελευταίους έξι μήνες, με σκοπό τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και ποσοστό 26% δήλωσε ως αιτία την προσωπική ανάγκη για αλλαγή. Ποσοστό 19% δήλωσε ότι η αλλαγή εργασίας σχετίζεται με αλλαγή στην επιχειρησιακή δομή της εταιρείας που εργαζόταν (συγχώνευση ή αναδιοργάνωση), ενώ 17% απάντησε ότι η αλλαγή οφείλεται στην δυσαρέσκεια από τον εργοδότη και την προσωπική φιλοδοξία για ανέλιξη στη διοικητική ιεραρχία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα