Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 14:38

Randstad: Απαισιοδοξία για τα οικονομικά της χώρας από το 60% των Ελλήνων

Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης αναμένει ποσοστό 60% των Ελλήνων για το 2015, σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstad, που διενεργήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης αναμένει ποσοστό 60% των Ελλήνων για το 2015, σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstad, που διενεργήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Αντίθετα, σε ποσοστό 29% οι Έλληνες εκτιμούν ότι θα υπάρξει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. 

Επίσης, σε ποσοστό 26% αναμένουν αύξηση μισθού και μόνο το 22% περιμένει να λάβει μπόνους στο τέλος της χρονιάς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για το 2015, με το 58% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα του θα βελτιωθεί, ποσοστό 9% υψηλότερο από το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

Μείωση προσδοκιών για εύρεση εργασίας

Σε ποσοστό 47% οι Έλληνες αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να βρουν μια εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που καταγράφει μικρή πτώση συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2014 (52%). Επίσης, το 54% αναμένει ότι θα εργάζεται σε διαφορετική δουλειά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μια μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο (56%).

Μείωση κατά 4% καταγράφηκε αυτό το δ' τρίμηνο στην Ελλάδα στο ποσοστό αυτών που νιώθουν φόβο απώλειας της θέσης εργασίας τους και διαμορφώθηκε στο 35%, σε αντίθεση με το 39% που ήταν το 3ο τρίμηνο του 2014.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά φόβου απώλειας της εργασίας καταγράφηκαν στους τομείς της εξόρυξης (33%), της γεωργίας (25%), της υγείας (23%), της αυτοκινητοβιομηχανίας (20%) και των κατασκευαστικών (19%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αλλά και τις υπηρεσίες πληροφορικής εμφανίζονται να νιώθουν το φόβο απώλειας της εργασίας σε πολύ χαμηλά ποσοστά της τάξης του 4% και 5%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας το 57% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλά επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης μαζί με την Ουγγαρία (57%), το Χονγκ Κονγκ (49%) και την Ιαπωνία (45%).

Εξάλλου, στην Ελλάδα το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι άλλαξε επάγγελμα κατά τους τελευταίους έξι μήνες, με σκοπό τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και ποσοστό 26% δήλωσε ως αιτία την προσωπική ανάγκη για αλλαγή. Ποσοστό 19% δήλωσε ότι η αλλαγή εργασίας σχετίζεται με αλλαγή στην επιχειρησιακή δομή της εταιρείας που εργαζόταν (συγχώνευση ή αναδιοργάνωση), ενώ 17% απάντησε ότι η αλλαγή οφείλεται στην δυσαρέσκεια από τον εργοδότη και την προσωπική φιλοδοξία για ανέλιξη στη διοικητική ιεραρχία.

Πηγή: ΑΜΠΕ