Κριτική Χριστοδουλάκη, Χρυσοχοΐδη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Εξέφρασαν την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο περιεχόμενο της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2004 16:48

Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα που θέτει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική και προσωπικά ο διοικητής της, Νικόλαος Γκαρκάνας (τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων, το επίπεδο της αύξησης των πραγματικών αποδοχών και τις εντονότερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής), εξέφρασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε πάντως, ότι η έκθεση επιβεβαιώνει την καλή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ενώ επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά τον τρόπο αθέτησης των προεκλογικών της υποσχέσεων στους πολίτες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης ακινησίας από την πολιτική που ασκεί η ΝΔ. Αναφερόμενος ειδικότερα στα μεγέθη του δημοσίου ελλείμματος για το 2004 που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ.Χριστοδουλάκης είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση του φετινού ελλείμματος σε επίπεδα τα οποία πλησιάζουν επικίνδυνα το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας. «Εάν η κυβέρνηση θέλει, για δικούς της λόγους, να αναθεωρήσει το έλλειμμα προς τα πάνω, τότε η μοναδική λύση είναι να συντάξει και να υποβάλει στο Κοινοβούλιο νέο προϋπολογισμό για τους υπόλοιπους εννέα μήνες του 2004», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τάχθηκε κατά της δημοσιονομικής απογραφής με τη συμμετοχή υπηρεσιών της Ε.Ε., καθώς όπως είπε, «κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην Επιτροπή να μεταβληθεί σε τοποτηρητή της εθνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Χριστοδουλάκης τάχθηκε υπέρ αυξήσεων που θα βασίζονται στο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας και στον ελληνικό πληθωρισμό, δηλαδή περίπου στο 5,5%.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας τάχθηκε επίσης, κατά της απόφασης του υπουργού Τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλου να επιστραφούν στον ΕΟΤ από την ΕΤΑ τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού, με βασικό σκεπτικό ότι έτσι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην χρηματοδότηση της τουριστικής πολιτικής.

Απαντώντας στις δηλώσεις των κ.κ. Ν. Χριστοδουλάκη και Μ. Χρυσοχοΐδη, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσαν: «Για τον κ. Χριστοδουλάκη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχύει το κρείττον σιγάν. Εξακολουθούν και ζουν στην εικονική πραγματικότητα που δημιούργησαν, η οποία αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα