Όπως και αν το δούνε οι εγχώριοι αναλυτές, η δυναμική του χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι συνήθως στα χέρια των ξένων θεσμικών που κινούνται χωρίς συναισθηματικές φορτίσεις. Το ζητούμενο για αυτούς δεν είναι ποιο κόμμα θα κερδίσει την εξουσία, αλλά ποιες θα είναι οι προτεραιότητές της νέας κυβέρνησης. Από την Merrill Lynch - BoA ο υπεύθυνος για την στρατηγική της στις αγορές συναλλάγματος στην Ευρώπη, δήλωσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ότι ενδιαφέρονται για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Αν διαπιστώσουν ότι πρώτη της δουλειά θα είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το πέρας του μνημονίου, τότε οι ανησυχίες τους θα καταλαγιάσουν σταδιακά. Αν όμως αρχίσει το νομοθετικό έργο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δανειστών, τότε προφανώς για αυτούς υποδηλώνεται η διάθεση να βάλουν σε διαφορετική βάση τη σχέση με τους εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά με τρόπο που εκτροχιάζει την προσπάθεια των προηγούμενων.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Απομένουν όμως λίγες μέρες για μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και συνεπώς, οι κινήσεις και τα συνθήματα από την πλευρά των κομματικών σχηματισμών, θα γίνουν οξύτερα και πιο εύκολα παρεξηγήσιμα από τους ξένους αναλυτές. Παράλληλα, η παράδοση των συναλλαγών στο ΧΑ μετά το 2009, πριν από μια από τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, θέλει να πιέζονται οι ελληνικές αξίες την εβδομάδα προ της εβδομάδας που έχει στο τέλος της την κάλπη. Είναι λοιπόν η εβδομάδα που ξεκινά εκείνη που οι πιέσεις θα κορυφωθούν εκ παραδόσεως, ενώ οι εγχώριοι θεσμικοί εκ συνηθείας θα επιχειρήσουν να αμυνθούν, για να υπερασπίσουν, όσο γίνεται, την αξία των χαρτοφυλακίων τους.
Η στήλη περιμένει πτώση και σταδιακή μείωση της προσφοράς ως το τέλος της εβδομάδας αλλά όλα αυτά για την ώρα είναι ρευστά. Η ροή των ειδήσεων από το εξωτερικό δεν είναι πιθανό να παίξει ρόλο στη διάθεση των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου.
Οι επαγγελματίες των παραγώγων έχουν δώσει στο δείκτη προπορεία 4 μονάδων έναντι του ΣΜΕ που ο βίος του τελειώνει την Παρασκευή, αλλά στην νέα κυρίαρχη σειρά, του Φεβρουαρίου η απόσταση μεγαλώνει κατά 3 μονάδες ακόμα. Υπογραμμίζοντας τη διατήρηση των δυσοίωνων προσδοκιών τους για τις τιμές του δείκτη των blue chip, μέσα από τις τιμές που δίνουν στο ΣΜΕ, που όταν θα κυριαρχεί στο ταμπλό του ΧΑ, θα αποτυπώνονται οι αντιδράσεις από καίρια για την οικονομία γεγονότα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος
Η δύναμη του δολαρίου και η επίδοση των χρηματιστηρίων της Wall Street πέρυσι οδήγησαν στο να δίνεται κατεύθυνση τις υπόλοιπες αγορές μετοχών, με βάση τη δυναμική που παρουσιάζουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Εκεί λοιπόν φέτος έχουμε την εμφάνιση υψηλής νευρικότητας (volatility), που εκφράζεται με έντονες κινήσεις των τιμών των βασικών δεικτών ανά συνεδρίαση, που για τον Dow παραδείγματος χάρη, είναι τριψήφιο πλήθος μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδρίες. Η δε κατεύθυνση δεν είναι πάντα η ίδια, αφού ο εν λόγω δείκτης μετά τις 29/12/14 εγκατέλειψε τα επίπεδα πάνω από τις 18.000 και με μια σειρά πέντε καθοδικών συνεδριάσεων,κατέληξε στις 6 Ιανουαρίου στις 17.371,64 μονάδες. Ξαφνικά άλλαξε κατεύθυνση και σε δυο συνεδριάσεις, σκαρφάλωσε στις 17.907,87, για να βουτήξει την Παρασκευή στις 17737,00 και να εμφανίσει απώλειες από το τέλος του 2014 που τερμάτισε στις 17.823,07 μονάδες.
Οι παράγοντες που προκαλούν αυτή την νευρικότητα στη διαπραγμάτευση των αξιών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι αρκετοί για ξεκίνημα της χρονιάς και ορισμένοι εξ αυτών, δεν αναμένεται θα εξαφανιστούν γρήγορα και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο. Από τους επενδυτές, που βλέπουν τις μετοχές των εταιριών ενέργειας να βουλιάζουν, ως τους υπουργούς οικονομικών και τους πρωθυπουργούς κρατών, το θέμα της εποχής είναι η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου. Μαζί υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις, οδηγώντας τους μεγάλους Οίκους Επενδύσεων σε αλλαγές προβλέψεων για τον κατά τόπους πληθωρισμό, ενώ σε αρκετές περιοχές του πλανήτη αναπτύσσονται ήδη φαινόμενα αποπληθωρισμού.
Βεβαιότητες μερικώς αξεκαθάριστες
Από τις λίγες βεβαιότητες που διαθέτει η επενδυτική κοινότητα αυτή την περίοδο, είναι ότι η Fed κάποτε μέσα στο χρόνο θα ξεκινήσει την άνοδο των επιτοκίων και η ΕΚΤ, θα αναγκαστεί να αποφασίσει πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, ανάλογες του QE των ΗΠΑ. Αλλά ακόμα και αυτές, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσουν υπέρ ανόδου της νευρικότητας. Όταν θα πλησιάζουν οι ημερομηνίες που οι αγοραίοι θεωρούν ότι θα εμφανίσουν τις αποφάσεις τους οι Κεντρικές Τράπεζες. Ήδη, από τη δυναμική που έχουν προσδώσει στο ευρώ και στα ομόλογα της ζώνης του κοινού νομίσματος, πλην των ελληνικών, αποτυπώνεται η πεποίθησή τους, ότι στις 22 Ιανουαρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πως στο πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού, εισάγει τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Οι πληροφορίες της στήλης ωστόσο, οδηγούν στην κατεύθυνση μιας πιθανής καθυστέρησης της εφαρμογής ενός QE, που άλλοι το βλέπουν στα 250 δις ευρώ, άλλοι στα 500 και ορισμένοι στο 1 τρις ευρώ. Ακόμα και αν αναγγελθεί ένα πρόγραμμα, δεν είναι δυνατό να αρχίσει πρακτικά η εφαρμογή του πριν από τον Μάρτιο. Αυτή τη βδομάδα, στις 14 Ιανουαρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ θα διατυπώσει τη γνώμη του σχετικά με τη νομιμότητα των OMT (outright monetary transactions) και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων συχνά ακολουθεί τις απόψεις του. Η τελική απόφαση, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει μερικούς μήνες ακόμη. Το βασικό θέμα που είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί ο γενικός εισαγγελέας αφορά στην «αρχαιότητα», (seniority) δηλαδή, αν οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να υποτάσσονται στις απαιτήσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα το δημόσιο χρέος που έχουν τα κράτη μέλη. Οι δικαστές της ΕΕ θα μπορούσαν θεωρητικά να απορρίψουν τις απόψεις του γερμανικού δικαστηρίου, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποσχεθεί ισότιμη αντιμετώπιση με τους άλλους πιστωτές, σε περίπτωση κουρέματος των ομολόγων των κρατών μελών που θα αποκτήσει με το QE.
Όσο για την Fed και την χρονική στιγμή που θα αρχίσει την εκτόξευση των βασικών επιτοκίων της, υπάρχουν επίσης διαφορετικές αγοραίες αναγνώσεις, η σύγκρουση των οποίων θα περάσει στα ταμπλό των χρηματιστηρίων. Η μεταβλητότητα που έχει σφραγίσει την πορεία συναλλαγών μέχρι στιγμής είναι προεπισκόπηση του τι θα δούμε το 2015.
Η αβεβαιότητα για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια είναι παράγοντας που οδηγεί την μεταβλητότητα. Αν παρακολουθήσουμε τη δυναμική της Παρασκευής, διαπιστώνεται ότι οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν, τραβώντας τους Δείκτες αναφοράς πίσω στο κόκκινο για το έτος, αν και η έκθεση επί των θέσεων εργασίας Δεκέμβριο ξεπέρασε τις προσδοκίες, αλλά ανέφερε επίσης ότι οι ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν. Ωστόσο, και με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή απότομα κάτω, η Fed φαίνεται ακόμα πιθανό να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Γιατί θεωρεί πως η βουτιά στις τιμές των υλών που παράγουν ενέργεια θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Υπάρχουν δε αρκετοί στην αγορά που πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει μόνο όταν οι αμοιβές για την εργασία θα πάρουν την ανηφόρα. Το χάσμα εξακολουθεί να παραμένει ως προς τους μισθούς κατά τον Jim Dunigan, υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της PNC Bank NA στη Φιλαδέλφεια. «Η αύξηση των μισθών θα γεννήσει εμπιστοσύνη ότι οι εργαζόμενοι κερδίζοντας περισσότερα χρήματα θα τονώσουν επιπρόσθετα τη ζήτηση και ότι η ανάκαμψη μπορεί να συνεχίσει διατηρώντας ίδιους τουλάχιστον ρυθμούς. Όταν οι μισθοί είναι στάσιμοι είναι δύσκολο να πείσετε οιονδήποτε ή τον εαυτό σας ότι θα τονωθεί η ζήτηση».
Από αυτή τη βδομάδα επιστρέφουν στο προσκήνιο τα εταιρικά κέρδη, με τις JPMorgan Chase και Wells Fargo να ανακοινώνουν αποτελέσματα την Τετάρτη και την επόμενη να ακολουθεί η έκθεση αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 από την Intel. Οι θεσμικοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα γεγονότα στη Γαλλία, μετά την σφαγή της Τετάρτης στο περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι. Υπέρ της ανόδου των μετοχών συνηγορούν τα στοιχεία για τις ΗΠΑ όπου δείχνουν πλέον σαφώς, πώς οι καταναλωτές επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, αλλά ανάλογα δεδομένα αναδύονται και από άλλες οικονομίες. Στη ζώνη του ευρώ: Ο αποπληθωρισμός και η αδύναμη δραστηριότητα λειτουργούν σαν υποστήριξη σε ένα QE τονίζουν από την Barclays. Αφού ο πληθωρισμός πέρασε σε αρνητικό έδαφος τον Δεκέμβριο και είναι πιθανό να παραμείνει εκεί για μερικούς μήνες. Πριν η εξασθένηση του ευρώ βελτιώσει, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές για την ανάπτυξη.
ΧΑ
Με αύξηση του πτωτικού εβδομαδιαίου βηματισμού συνεχίστηκε η πορεία του ΧΑ στο νέο έτος. Αφού, μετά την πτώση κατά -1,99% την πρώτη βδομάδα, ο ΓΔ κατηφόρισε ακόμα χαμηλότερα, χάνοντας σε τέσσερις συνεδριάσεις -6,78%. Οι πρώτες τρεις συνεδρίες της εβδομάδας ήταν πτωτικές παρά την άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια, με το χρηματιστήριο σε αργία την Τρίτη, λόγω των Φώτων. Στην τελευταία συνεδρίαση όμως, την Παρασκευή, όταν οι ξένες αγορές έπεφταν, οι δείκτες εμφάνισαν αξιόλογα κέρδη.
Η πρώτη συνεδρίαση τη Δευτέρα έγινε με διπλάσιο τζίρο έναντι της προηγούμενης της, αφού ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ και οι τρεις βασικοί δείκτες εμφάνισαν απώλειες πάνω από -5,5%. Αποδίδονται στις μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν σε συγκεκριμένους κλάδους με μετοχές μεγάλης βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των ΓΔ και 25άρη, όπως οι εταιρίες Εμπορίου -8,76%, Κοινής Ωφέλειας -8,53%, Πετρελαίου Αερίου -7,17%, Ταξίδια Αναψυχή -7,03%, Τραπεζών -6,34%, Πρώτων Υλών -6,23% , Τροφίμων Ποτών -5,52%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών -5,51%. Να γιατί ο FTSEM έχασε -5,74%, ο 25άρης -5,70% και ο ΓΔ -5,63%. Μόνο ο κλάδος της Ακίνητης Περιουσίας +0,90% έκλεισε με άνοδο.
Την Τρίτη οι ξένες αγορές έκλεισαν την αλυσίδα των καθοδικών συνεδριάσεων, αλλά το ΧΑ αργούσε. Ενώ την Τετάρτη που ξεκίνησαν τα ξένα χρηματιστήρια ένα δυνατό διήμερο rebound, στο ΧΑ οι πιέσεις συνεχίστηκαν. Αυτή τη φορά ο τζίρος ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ, αλλά οι τελικές μεταβολές των βασικών δεικτών κατέληξαν κοντά στο -1,5% από τιμές ενδοσυνεδριακά που αντιστοιχούσαν σε απώλειες της τάξης του -4%. Το δε μέγεθος της πτώσης του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν πολύ μικρότερο από εκείνο που εμφάνισαν ΓΔ και 25άρης, που κουρεύτηκαν ισοδύναμα. Με μικρά κέρδη εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Χημικών +2,03%, Ασφαλειών +1,48%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,22% Τεχνολογίας +0,33% και Τροφίμων Ποτών +0,22%. Συνεχίστηκαν οι σημαντικές πιέσεις στις εταιρίες Υγείας -5,88%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -4,14%, Τηλεπικοινωνιών -3,42%, Ταξίδια Αναψυχή -2,95%, Κοινής Ωφέλειας -2,92%, Πετρελαίου Αερίου -2,24% και Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,16%.
Την Πέμπτη φάνηκε ότι θα μπορούσαν και στο ΧΑ να προσφέρουν μια ανάσα οι επιδόσεις των διεθνών αγορών, που ήταν ασυνήθιστα μεγάλες. Αλλά, μετά τα πρώτα 60 λεπτά άρχισαν οι πιέσεις κατά κύματα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,06% και έφθασε στις 761,66 με τους εγχώριους αναλυτές να ειδοποιούν πως αν περάσει κάτω από τις 760 μονάδες θα οδηγηθεί κάτω και από τις 700 γρήγορα. Ο 25άρης έκλεισε στις 244,36 με μεταβολή -1,84%. Ο τζίρος ήταν κοντά στα 75 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν για τις απώλειές τους οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -7,36%, Πρώτων Υλών -3,78%, Κοινής Ωφέλειας -3,77%, Ακίνητης Περιουσίας -3,65%, Τηλεπικοινωνιών -3,54%, και στα Ταξίδια Αναψυχή -2,75%.
Την Παρασκευή με τα διεθνή χρηματιστήρια σε πτώση μετά από εντυπωσιακή διήμερη εκτίναξη το ΧΑ έκλεισε με κέρδη στους βασικούς δείκτες με τον ΓΔ στο +2,35% τον 25άρη +2,05% και τον FTSEM με άνοδο +0,93%. Ο τζίρος ήταν μειωμένος ελαφρά έναντι της προηγούμενης συνεδρίας και τα κέρδη οδήγησαν οι κλάδοι στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +7,37%, Υγείας +4,97%, Ταξίδια Αναψυχή +4,33%, Κατασκευές Υλικά +3,29%, Εμπορίου +3,21%, Κοινής Ωφέλειας +3,13%, Πρώτων Υλών +2,67%, και Τεχνολογίας +2,54%. Οι τράπεζες στις περισσότερες συνεδριάσεις είχαν μεταβολές ισοδύναμες ή μικρότερες των ΓΔ και 25άρη.
Το θετικό της εβδομάδας στατιστικά ήταν η μη εγγραφή νεότερων χαμηλών για τους ΓΔ και 25άρη από εκείνα που σημειώθηκαν στις 29/12, παρά την περεταίρω πτώση των δεικτών στη δεύτερη βδομάδα του Ιανουαρίου. Ωστόσο, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές του δείκτη των blue chip σε 10, τα ελάχιστα εβδομάδας ήταν και νέα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών. Άρα, έχουν επιστρέψει σε επίπεδα του 2012. Αυτές ήταν ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ. Ενώ σε επίπεδο εβδομαδιαίας μεταβολής, ένδεκα έχασαν πάνω από -6,94% που ήταν η πτώση του FTSE25. Από αυτές διψήφιες απώλειες σε τέσσερις συνεδρίες αλφαβητικά έγραψαν οι ΔΕΗ -11,2%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -13%, ΕΤΕ -13,5%, ΕΥΔΑΠ -15,7%, ΜΙΓ -14,7%, ΜΟΗ -12,1% και ΟΤΕ -10,3%. Ακολουθούν οι ΟΠΑΠ -9,4%, ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ με -8,7% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -8,2%. Κέρδη εμφάνισαν μόνο οι ΓΡΙΒ +2,3%, ΤΙΤΚ +1,53% και ΙΝΛΟΤ +0,9% και αντίσταση άξια αναφοράς στις γενικευμένες πιέσεις είχαν οι ΕΥΡΩΒ -2,1%, ΕΧΑΕ -1,5%, ΜΕΤΚ -1,3% και οι ΟΛΠ -3,3% και ΕΕΕ -3,6%.
Τεχνική ανάλυση
Στηρίξεις, ζώνες αυξημένης εγρήγορσης, αντιστάσεις για τον 25άρη
Η στατιστική προϊστορία δίνει πιθανά επίπεδα στήριξης του 25άρη για το άμεσο μέλλον που συναρτώνται με δύο διαφορετικές χρονικά και ποιοτικά περιόδους μέσα στο 2012.
Η πρώτη σχετίζεται με μια κορύφωση στις αρχές Ιουλίου που ήταν και το τέλος, ή καλύτερα η εκτόνωση, του αρχικού επενδυτικού ενθουσιασμού μετά την εκλογική αναμέτρηση που ανέδειξε την πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά, με την υποστήριξη τριών κομμάτων. Τότε, στις 4 Ιουλίου και ως τις 9 εκείνου του μήνα, ο 25άρης ερχόμενος από χαμηλότερα επίπεδα χτύπησε διαδοχικά στις 4/7/12 κλείσιμο στις 238,32 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 224,46 και μέγιστο στις 238,36. Την επόμενη 5/7 το κλείσιμο ορίστηκε στις 232,55 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 231,28 και μέγιστο στις 243,6. Στις 6/7 το κλείσιμο ορίστηκε στις 232,36 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 228,57 και μέγιστο στις 235,7 ενώ στην επόμενη που έγινε στις 9/7 το κλείσιμο ορίστηκε στις 234,29 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 230,78 και μέγιστο στις 238,75.
Αν λοιπόν αντιστοιχηθεί η τρέχουσα βόλτα του 25άρη στα επίπεδα κοντά στις 240 μονάδες με εκείνη την εποχή, τότε αφού ήταν οροφή εκείνες οι μέρες, είναι δυνατό τώρα να λειτουργήσουν ως επίπεδα ύστερης στήριξης, πριν η κάθοδος πάρει αυτοτροφοδοτουμένη δυναμική. Μιλάμε για μια ζώνη με χαμηλά κοντά στις 225 μονάδες και άνω όριο μεταξύ 232 και 238 μονάδων. Αφού για την ώρα, τα επίπεδα λίγο πάνω από τις 240 μονάδες είναι η στήριξη στην τρέχουσα πτώση.
Έχουμε όμως και την πιθανότητα να αντιστοιχεί η τρέχουσα περίοδος στην εποχή των πρώτων ημερών του 2012, όταν στο μέσο εκείνης της χρονιάς η θητεία των «υπηρεσιακών» κυβερνήσεων θα έληγε, με εκλογική αναμέτρηση και το grexit ανοικτό. Τότε, η αγορά είχε αφήσει στο τέλος του 2011 τον 25άρη στις 264,91 μονάδες και η χρονιά ξεκίνησε με μια αλυσίδα καθοδικών συνεδριάσεων από τις 2/1/12 ως τις 9/1 που ο δείκτης έκλεισε στις 237,65 μονάδες, με ελάχιστο μέρας τις 237,04 και μέγιστο στις 244,8. Αμέσως μετά τις έξη πτωτικές συνεδριάσεις, επακολούθησαν εννέα συνεχώς ανοδικές και άρα, τα δεδομένα της συνεδρίασης της 9/1 δίδουν τα επίπεδα στήριξης που ίσως λειτουργήσουν και αυτή τη φορά ως δυνατή στήριξη. Συνεπώς, με βάση αυτή την αντιστοίχηση, δυνατή στήριξη εντοπίζουμε στις 237 μονάδες, δηλαδή 12 μονάδες κάτω από τα επίπεδα που έκλεισαν το δείκτη την Παρασκευή.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο φάσεων από το 2012 δίνει στήριξη στις 237 αν ξεπεραστεί πτωτικά η στήριξη των 240 μετά έρχονται οι 232 ως 235 και ακολουθεί το επίπεδο των 225.
Σήμερα
Το δολάριο πήρε μια βουτιά, σήμερα Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές επηρεάστηκαν από την θετική έκθεση για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ και την επακόλουθη υποχώρηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ενώ οι τιμές του πετρελαίου δεν παρουσίασαν σημάδια διαφυγής από την καθοδική τους πορεία.
Οι δείκτες των αγορών μετοχών ήταν ως επί το πλείστον χαμηλότερα μετά από ένα καθοδικό κλείσιμο στη Wall Street αν και το φρόνημα των επενδυτών υποστηρίχθηκε από τις εικασίες ότι η Federal Reserve θα είναι ακόμα πιο υπομονετική στον προσδιορισμό της έναρξης της πολιτικής σύσφιξης, με δεδομένη την αδυναμία των εργασιακών αμοιβών να ανέβουν παρά την εμφανή αύξηση στον αριθμό θέσεων εργασίας.
Οι αποδόσεις των 10ετών ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα από τις ειδήσεις, καθώς η αγορά πιέζεται από την πιθανή ημερομηνία της πρώτης αύξηση των επιτοκίων, αυτή η κατάσταση με τη σειρά της οδήγησε χαμηλότερα το δολάριο.
Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα 118,12 γιεν, τη Δευτέρα, φθάνοντας σε χαμηλά που έχει δει για τελευταία φορά στις 6 Ιανουαρίου, πριν σταθεροποιηθεί στα 118.25. Το ευρώ σημείωσε άνοδο στα 1,1855 δολάρια και μακριά από το χαμηλό σε βάθος εννέα ετών της περασμένης εβδομάδας στα 1,1754 δολάρια.
Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο 91,838, από την κορυφή εννέα ετών στο 92,528 την περασμένη εβδομάδα. Με την αγορά του Τόκιο σε διακοπές, υπήρξε μικρή αρχική αντίδραση στην είδηση πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει προγραμματιστεί έναν προϋπολογισμό ρεκόρ για το επόμενο οικονομικό έτος, άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολάριων αφού ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επιδιώκει να αναθερμάνει την οικονομία.
Η αγορά μετοχών της Αυστραλίας άρχισε τη νέα εβδομάδα με απώλειες 0,75%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν οριακά κάτω.
Ο Shanghai Composite σύρεται προς τα πίσω -1,62% τοις εκατό από τη κορυφή σε βάθος πέντε ετών, εν μέρει, γιατί οι επενδυτές οδηγούνται σε συσσώρευση μετρητών για να συμμετάσχουν σε μια δέσμη IPOs που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα.
Στη Wall Street,ο Dow έκλεισε την Παρασκευή κάτω 0,95%, ενώ ο S&P500 υποχώρησε 0,84% και ο Nasdaq 0,68%. Ξεκινά στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα η σεζόν για τα εταιρικά κέρδη και οι προσδοκίες είναι χαμηλές, λόγω υποτονικής παγκόσμιας ανάπτυξης και από τη δύναμη του δολαρίου.
Στην Ευρωζώνη η πλειονότητα των αγορών δέχθηκε πιέσεις εν μέρει από την αρθογραφία περί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν είχε αποφασίσει ακόμη σχετικά με το σχέδιο για την ποσοτική χαλάρωση. Μέτρησε και η αναφορά πως δεν μπορεί να αγοράσει παρά μόλις 500 δις ευρώ από κρατικά ομόλογα. Οι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει ότι οι αγορές θα πρέπει να φθάσουν τουλάχιστον στο διπλάσιο από 500 δις και αυτό θα ανακοινωθεί στο ακέραιο, κατά την επόμενη συνεδρίαση της πολιτικής στις 22 Ιανουαρίου.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας προειδοποίησε την Κυριακή για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη που δεν πρέπει να υποτιμάται. Είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ήταν να αγοράσει κρατικά ομόλογα.
Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν υπό πίεση και έχουν βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.
Το Brent υποχώρησε κάτω κατά 83 σεντς στα 49,28 δολάρια το βαρέλι, μετά την επαφή με ένα χαμηλό στα 48,90 δολάρια, την Παρασκευή. Η πτώση του δολαρίου βοήθησε την τιμή του χρυσού να βρεθεί στο υψηλότερο σημείο του για ένα μήνα περίπου, στα 1.228,20 δολάρια η ουγγιά.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
O Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Η πτωτική διάσπαση της στήριξης των 810 μονάδων αύξησε τις ρευστοποιήσεις και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στην επόμενη στήριξη του στην περιοχή των 750 μονάδων.
Για την διατήρηση αυτής της στήριξης θα πρέπει ο Δείκτης να δείξει δυναμική και να επανέλθει άμεσα πάνω από τις 810 μονάδες. Σε περίπτωση αδυναμίας αντίδρασης πάνω από αυτό το επίπεδο, η διάσπαση των 750 μονάδων είναι το πιο πιθανό σενάριο, με επόμενη περιοχή στήριξης τις 650 μονάδες.
Θολό παραμένει το τοπίο για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ενόψει των εκλογών και την αβεβαιότητα που προκαλεί το αποτέλεσμα τους. Ερωτήματα για το αν προκύψει σταθερή Κυβέρνηση και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, δεν μπορούν να απαντηθούν με συνέπεια η διατήρηση ρευστότητας να είναι το ζητούμενο για τους επενδυτές.
Οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά, προσφέρονται για σταδιακή δημιουργία θέσεων από μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά βραχυπρόθεσμα τη θέση των θεμελιωδών έχει πάρει η πολιτική αβεβαιότητα. Για να γίνει αντιληπτό σε ποια επίπεδα βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, να αναφέρουμε ότι εκτός από το 2012 (που είδαμε και το χαμηλό των 471 μονάδων) τα τρέχοντα επίπεδα τα έχουμε συναντήσει ξανά το 1993 ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη πρέπει να ανατρέξουμε στο 1987.
O Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Σε χαμηλή πτήση κινήθηκαν οι μετοχές την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή. Από την αρχή της χρονιάς φαίνεται ότι οι Ελληνικές μετοχές θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να εστιάζουν στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και λιγότερο στο εξωτερικό ή τις ανακοινώσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αυτό που έχει αλλάξει από πέρυσι είναι η ένταση της μεταβλητότητας, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει η τυπική συνεδρίαση σταθεροποίησης. Η νευρικότητα είναι έκδηλη, οι διακυμάνσεις κινούνται σε μεγάλο βάθος τιμών και ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί εξάντληση των συναλλακτικών όγκων.
Είναι ακόμα ενδεικτικό ότι σε Δεικτοβαρείς εταιρείες που βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΜΙG) η προσφορά τίτλων δεν παρουσιάζει κάποια κόπωση, ενώ η πίεση σταδιακά βγαίνει και σε μετοχές που μέχρι πρότινος είχαν διαφοροποιηθεί αισθητά από την υπόλοιπη αγορά (Jumbo, Aegean, FF Group).
Οι διακυμάνσεις τροφοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις ανησυχίες που αφορούν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αφενός το σχήμα που θα κυβερνήσει μετά τις 25 Ιανουαρίου, αφετέρου το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει, αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας. Καθημερινά δε, υπάρχει σταθερή ροή αναλύσεων από το σύνολο των επενδυτικών οίκων που παρακολουθεί την Ελληνική Αγορά ενσωματώνοντας και αναλύοντας κάθε νέα πληροφορία ή δημοσκοπική τάση.
Αν και οι συγκλίνουσες απόψεις κάνουν λόγο για συγκυβέρνηση δύο ή τριών κομμάτων, η χρονική απόσταση από την ημερομηνία των εκλογών αφήνει ακόμα ανοικτά πολλά ενδεχόμενα που αφορούν τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν, αλλά και την στρατηγική εκλογή του τρίτου κόμματος.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε σχετικά εύκολα τις 800 μονάδες και η "αναπήδηση" από την περιοχή των 750 μονάδων έχει τον χαρακτήρα της τεχνικής διόρθωσης.
Αν και η Αγορά δεν εισήλθε σε έντονα υποτιμητικές ζώνες, στους ταλαντωτές η γρήγορη υποχώρηση των τιμών από την αρχή του έτους έδωσε λόγους αντίδρασης χωρίς να αλλάζει επί του παρόντος την κυρίαρχη πτωτική τάση.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 870 μονάδες, ή να αναλώσει ικανό χρόνο στα επίπεδα των 800 μονάδων ώστε οι βραχυχρόνιοι κινητοί μέσοι να προσεγγισθούν παθητικά. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πρόσφατη διαγραμματική εικόνα οι 800 μονάδες μάλλον τείνουν να αποτελέσουν το πέρας της ανοδικής διόρθωσης από τις 757 μονάδες, σενάριο το οποίο ενισχύεται και από τα επιμέρους διαγράμματα που συνθέτουν την συνολική εικόνα.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Επιβάρυνε το δολάριο η εξασθένιση των εργατικών αμοιβών
Παρά μια έκθεση για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ, όπου η παραγωγή νέων θέσεων εμφάνισε στερεή άνοδο οι μετοχές και τα οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην από μήνα σε μήνα πτώση 0,2% κατά μέσο όρο των ωριαίων αποδοχών. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα πιεστεί για να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων. Οι Ασιατικές αγορές μετοχών αντικατοπτρίζουν σήμερα τις χαμηλές επιδόσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη την Παρασκευή. Οι Κινεζικές μετοχές οδήγησαν το ξεπούλημα, με τον Shanghai Composite σε πτώση -2% ενόψει της αυριανής έκθεσης για τις εμπορικές συναλλαγές. Οι αποδόσεις 10ετών ομολόγων ΗΠΑ έπεσαν κάτω από το 2% και το δολάριο αποδυναμώθηκε. Τα Ασιατικά νομίσματα ανέκτησαν ισχύ όλα, με τα IDR, KRW και AUD να εμφανίζουν αξιοσημείωτη υπεραπόδοση.
Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σε υψηλό ενός μήνα εν μέσω ανησυχιών της αγοράς για πιο αργή αύξηση των επιτοκίων της Fed. Το πετρέλαιο συνέχισε την πτωτική του πορεία, με την τιμή του πετρελαίου Brent φθάνοντας 49,32 δολάρια / βαρέλι.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν σε εκροές καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, ότι η κατάσταση «βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Η Τράπεζα της Ελλάδος δηλώνει ότι μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
Με τίτλο «Απουσία εναλλακτικών θα σήμαινε χαμένα χρήματα», ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Focus επισημαίνει ότι η συζήτηση για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δείχνει ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος για τη μόνιμη κρίση διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Ανεξαρτήτως αν η Ελλάδα παραμείνει ή όχι στο ευρώ, τα γερμανικά δισεκατομμύρια θα χαθούν, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του περιοδικού.
Τους κανόνες βάσει των οποίων οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα ως «συνδεδεμένα» περιγράφει έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες που ζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους, γράφει η Die Welt. «Ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της», εκτιμούν υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ε.Ε., επιφορτισμένοι με τις διαβουλεύσεις αναφορικά με την Ελλάδα.
Δίκτυο και παρουσία στην Κύπρο, εν όψει και της απόφασης, πιθανότατα σήμερα, της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 103 εκατ. ευρώ που έλαβαν το 2012/13 οι Κυπριακές Αερογραμμές, αναβαθμίζει η Aegean Airlines.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στο 5,6% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των θέσεων εργασίας ενισχύοντας περαιτέρω τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προστέθηκαν 252 χιλ. θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας αναθεωρήθηκαν για τον Νοέμβριο στις 353 χιλ. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 ετών.
Πάνω από δύο εκατομμύρια οχήματα παρέδωσε σε πελάτες το BMW Group, μέσα στο 2014, την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ της εταιρίας. Πουλήθηκαν συνολικά 2.117.965 οχήματα BMW, MINI και Rolls-Royce, περισσότερα από ποτέ στην ιστορία του Group (2013: 1.963.798 / +7,9%).
Ο αριθμός των θυμάτων από αεροπορικά δυστυχήματα σημείωσε το 2014 πρωτόγνωρη αύξηση. Οι χαμένες ανθρώπινες ζωές πυροδοτούν τη συζήτηση για τα επίπεδα ασφαλείας στις φθηνές αεροπορικές εταιρείες, γράφει η Deutsche Welle.
Σε BBB- από ΒΒΒ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Επίσης χαρακτήρισε το outlook ως αρνητικό.
Μειωμένες για 14ο διαδοχικό τρίμηνο ήταν οι πωλήσεις ένδυσης του βρετανικού ομίλου Marks & Spencer στο τρίμηνο που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου 2014. Οι συνολικές πωλήσεις, μεταξύ των οποίων αυτές των ρούχων και ειδών σπιτιού, μειώθηκαν κατά 5,8% στη διάρκεια του εν λόγω τριμήνου, ενώ οι online πωλήσεις περιορίστηκαν κατά 5,9%, παρά την ανανέωση της ιστοσελίδας του.
Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν υπό πίεση και έχουν βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Το Brent υποχώρησε κάτω κατά 83 σεντς στα 49,28 δολάρια το βαρέλι, μετά την επαφή με ένα χαμηλό στα 48,90 δολάρια την Παρασκευή. Η πτώση του δολαρίου βοήθησε την τιμή του χρυσού να βρεθεί στο υψηλότερο σημείο του για ένα μήνα περίπου στα 1.228,20 δολάρια η ουγγιά.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ