Σε χαμηλό πεντέμισι ετών η τιμή του μπρεντ

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2015 12:31
UPD:12:31
REUTERS/THOMAS PETER

Νέα «βουτιά» σε χαμηλό πεντέμισι ετών σημείωσε η τιμή του μπρεντ τη Δευτέρα, υπό το βάρος των ανησυχιών για την υπερπροσφορά πετρελαίου σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ για παραδόσεις Φεβρουαρίου υποχώρησε νωρίτερα στα 55,25 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters, το οποίο αποδίδει την πτώση σε μια σειρά από παράγοντες.

Στη διάρκεια του 2014, η Ρωσία παρήγαγε τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από την εποχή της Σοβιετική Ένωσης με 10,58 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ιράκ κατέγραψε τις υψηλότερες εξαγωγές του από το 1980, ενώ ο ΟΠΕΚ έχει ανακοινώσει από το Νοέμβριο την πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής παρότι η τιμή πέφτει διαρκώς.

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε νωρίτερα στα 51,40 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2009.

«Είναι δύσκολο να δούμε άνοδο στην τιμή του πετρελαίου σύντομα», σχολίασε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Άνταμ Λόνγκσον. «Η αγορά έχει νέους παίκτες όπως η Ρωσία και το Ιράκ με συνέπεια η προσφορά να είναι μεγάλη», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα