Με το δεξί στον Απρίλιο

Ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 00:01
UPD:06:32

ΘΕΤΙΚΑ ξεκίνησε το τρίμηνο για τις χρηματιστηριακές αγορές οι οποίες διεύρυναν τα πρόσφατα κέρδη τους λόγω των ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γουόλ Στρίτ κινήθηκαν ανοδικά εξασφαλίζοντας μια καλή έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Τα ικανοποιητικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα το Μάρτιο, τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ και τον ελεγχόμενο πληθωρισμό, ο οποίος δεν πιέζει τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν βελτιωθούν οι συνθήκες στον τομέα απασχόλησης, έστρεψαν το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μετοχές.

Πρωταγωνιστές στα κέρδη ήταν οι American International Group, η Verizon Communications και η Pfizer των οποίων οι μετοχές αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση ότι θα συμπεριληφθούν στο βιομηχανικό δείκτη blue chips Dow Jones την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η εισαγωγή τους θεωρήθηκε ένδειξη για την ισχυροποίηση της θέσης τους.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 15,63 μονάδες, ποσοστό 0,15%, φθάνοντας στις 10.373,33 μονάδες. Με άνοδο 20,79 μονάδων, ποσοστό 1,04%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.015,01 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν από τα κατώτερα επίπεδα του 2004 λόγω αγορών μετοχών του τομέα τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης μετά την πρόσφατη πτώση τους, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές εταιρειών χάλυβα λόγω των φημών για έλλειψη προσφοράς σιδηρομεταλλεύματος.

Η μετοχή της Vivendi Universal αυξήθηκε κατά 2,3% μετά την ανακοίνωση της General Electic ότι με τα μετρητά που συγκέντρωσε από την προσφορά μετοχών θα χρηματοδοτήσει την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στις δραστηριότητες ψυχαγωγίας της γαλλικής εταιρείας. Οι αναλυτές αναμένουν τα περαιτέρω κέρδη να είναι περιορισμένα μέχρις ότου η ισχυροποίηση της οικονομίας και τα εταιρικά κέρδη εξασθενήσουν τις ανησυχίες για την προοπτική των εταιρικών κερδών.

Ο δείκτης FTSE Eurotrop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 961,7 μονάδες έναντι 959 μονάδων του προηγούμενου κλεισίματος που ήταν το χαμηλότερο από τις 2 Ιανουαρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα στις 2.713,7 μονάδες.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,27% στις 11.683,42 μονάδες. Ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 47% το οικονομικό έτος 2003/04 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων τριών δεκαετιών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα