Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι μειώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για εργασία, σε συνδυασμό με την αναπάντεχης αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, στοιχεία τα οποία αύξησαν την αισιοδοξία, ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα τονώσει τις εξαγωγικές εταιρείες, όπως της Nissan Motor Co. και της Advantest Corp.

«Περιμένουμε μια ανάκαμψη των μετοχών των εταιρειών που σχετίζονται με τις εξαγωγές, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι σταθερή», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co. στο Τόκυο.

Ο MSCI Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,2%, φθάνοντας στις 97,51 μονάδες, οδεύοντας για την τρίτη εβδομαδιαία του άνοδο, στις 11:30' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Ο δείκτης Nikkei σημείωνε άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 11.783,36 μονάδες. Τα υψηλότερα κέρδη εμφάνιζαν οι μετοχές της Advantest, μετά από το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Nihon Keizai», ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα διπλασιαστούν.

Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times Index κινείτο ανοδικά, οδεύοντας για τη δεύτερη εβδομαδιαία του άνοδο, σε σύνολο τριών εβδομάδων. Οι μετοχές της Venture Corp. οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των βιομηχανικών εταιρειών μετά τις εκθέσεις, οι οποίες τόνωσαν την αισιοδοξία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αλλά και των ΗΠΑ.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 0,6%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της United Microelectronics Corp.

Ολοι οι ασιατικοί δείκτες σημείωναν κέρδη εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και την Κίνα.

Οι μετοχές της Nissan, της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας κέρδιζαν 1,9%, φθάνοντας στα 1.165 γιέν η μία. Το 80% των λειτουργικών κερδών της εταιρείας προέρχεται από την αγορά της Β. Αμερικής. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της υπ'αριθμόν ένα ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, σημείωναν άναοδο 1,9%, φθάνοντας στα 3.180 γιέν η μία.

Οι μετοχές των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωναν κέρδη, μετά την έκθεση της Autodata Corp., η οποία έδειξε ότι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τον μήνα που πέρασε, καθώς οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες απέσπασαν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για 13ο μήνα σε σύνολο 14 μηνών. Οι πωλήσεις της Nissan αυξήθηκαν σε ποσοστό 30% και τα έσοδα της Toyota σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 5,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα