Fitch: Οι πρόωρες εκλογές ενισχύουν τον πιστωτικό κίνδυνο

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 13:50
UPD:14:07
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι πρόωρες εκλογές ενισχύουν τον πιστωτικό κίνδυνο της Ελλάδας, αναφέρει ο οίκος Fitch σε σημερινό σχόλιό του, ενώ εκτιμά πως η πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να παραμείνει υψηλή για μήνες μετά τις εκλογές.

Ο οίκος προειδοποιεί πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές θα αναβληθούν για μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, υπάρχουν δύο βασικοί δίαυλοι μέσω των οποίων το πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.

Πρώτον, μια παράταση του αδιεξόδου με την τρόικα σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης στην αγορά, εκτιμάται ότι θα «στραγγίξει» τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο προϋπολογισμός διατηρείται υπό αυστηρό έλεγχο.

Δεύτερον, αναλόγως από την αντίδραση στις εξελίξεις όσων έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, η ευρύτερη ελληνική οικονομία μπορεί να βρεθεί υπό πίεση από νέες εκροές κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τη Fitch, και οι δύο αυτοί παράγοντες θα ασκήσουν πιέσεις στη νέα ελληνική κυβέρνηση και στους ξένους πιστωτές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Ο οίκος υποστηρίζει, πάντως, πως υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό μεταξύ της τρόικας και μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό ισχύει και για μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και, όπως λέει, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ πιο δύσκολες.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα