Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 05 Απριλίου 2004 07:01
UPD:07:04

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προστέθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, τονόνωντας την αισιοδοξία των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζουν αύξηση των κερδών τους.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific αναρριχήθηκε κατά 0,9%, φθάνοντας στις 98,17 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2000, σημειώνοντας κέρδη 2,2% με τα αντίστοιχα της εβδομάδας που πέρασε.

Ανοδικά κινούντο όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, εκτός από τον δείκτη στη Σιγκαπούρη. Κλειστά είναι τα Χρηματιστήρια στο Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Κορέα και την Ινδονησία, λόγω εθνικής εορτής.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο κέρδιζε ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 11.986,82 μονάδες στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Ο Topix εμφάνιζε κέρδη 1,4%, φθάνοντας στις 1.201,06 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ να αποτελούν περίπου το 1/4 της συνολικής ανόδου.

«Το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ προσέθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας, καθησύχασε τις ανησυχίες που επικρατούσαν για την απασχόληση», ανέφερε ο Shigeharu Shiraishi, ο οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές με την SG Yamaichi Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Με την οικονομία της Ιαπωνίας να ανακάμπτει μπορούμε να πούμε ότι η αγορά είναι αρκετά ισχυρή αυτόν τον καιρό».

Την περασμένη Παρασκευή, το τμήμα Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν συνολικά 308.000 νέες θέσεις εργασίας, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο από τις προσλήψεις που είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2000. Οι οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η απασχόληση θα αυξάνετο κατά 120.000 θέσεις εργασίας τον μήνα που πέρασε.

«Η αύξηση της απασχόλησης είναι πολύ καλό νέο για τις εξαγωγικές εταιρείες, τη στιγμή που αυτή αποτελούσε στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη ανησυχία», ανέφερε ο Koichi Seki, χρηματιστής με την Chuo Securities Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η άνοδος της αγοράς είναι τόσο δυνατή και αποτελεί ρίσκο να μην αγοράζεις μετοχές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα