ΕΚΤ: Στο κατάλληλο επίπεδο τα επιτόκια

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2004 11:12
UPD:11:23

ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ παρεμβατικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να ικανοποιούν το στόχο της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα, αναφέρει η ΕΚΤ στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο (τεύχος Απριλίου).

Επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές τα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα αναφέρει επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ευρωζώνη παραμένει ασθενής, ωστόσο οι μακροοικονομικές συνθήκες δικαιολογούν την ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2004.

Δικαιολογώντας την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/01/893056.htm ο κ. Τρισέ είχε επισημάνει επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να παρουσιάζει οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις όποιες βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της.

Είχε δηλώσει επίσης ότι, παρά την απώλεια ανταγωνιστικότητας που επέφερε η ενίσχυση του ευρώ, η Ευρωζώνη θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί τη βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, στο εσωτερικό της Ευρωζώνης οι επενδύσεις θα ωφεληθούν εφέτος από το χαμηλό κόστος χρήματος, τη βελτίωση των επιχειρηματικών κερδών και την αύξηση των παραγγελιών από τον υπόλοιπο κόσμο, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ενδεχόμενη βελτίωση στην απασχόληση και στις προοπτικές της αναμένεται πως θα ενισχύσουν τις δαπάνες των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα