Αναπτέρωση ηθικού στις αγορές

Yahoo, Dell, GE δίνουν ώθηση στις μετοχές
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2004 00:01

ΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ μηνύματα από τις ΗΠΑ και την Ασία απομάκρυναν τις ανησυχίες για τις επιδόσεις των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και αναπτέρωσαν το ηθικό των επενδυτών, το οποίο είχε επηρεασθεί αρνητικά από την πρόσφατη ανακοίνωση για πτώση των πωλήσεων της Nokia.

Το επενδυτικό κλίμα αντεστράφη, καθώς η Yahoo ενεθάρρυνε αγορές με τον υπερδιπλασιασμό των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο, ενώ παράλληλα η Dell αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο σε συνδυασμό με τα θετικά αποτελέσματα της General Electric.

Ομως τα απογοητευτικά στοιχεία της Wal-Mart περιόρισαν τα κέρδη του Dow Jones. Πρόσθετο ενισχυτικό παράγοντα αποτέλεσαν τα στοιχεία για μείωση των αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ αλλά η εταιρική κερδοφορία παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στην Ευρώπη, η ανακοίνωση θετικών στοιχείων για εταιρικά κέρδη τριμήνου αναθέρμαναν το ενδιαφέρον των επενδυτών κυρίως για μετοχές των κλάδων τεχνολογίας και ενέργειας, καθώς δημιουργήθηκαν προσδοκίες για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα σ' αυτούς τους τομείς.

Πρωταγωνιστές στην άνοδο ήταν οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, μετά τις θετικές εξελίξεις στα εταιρικά κέρδη της Dell και της Yahoo, οι οποίες ενίσχυσαν τις προσδοκίες για αύξηση της κατανάλωσης.

Ομως τα αποτελέσματα για τις πωλήσεις των πολυκαταστημάτων Carrefour απογοήτευσαν τους επενδυτές. Η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Nokia κατόρθωσε να ανακτήσει μέρος των προσφάτων απωλειών της, σημειώνοντας αύξηση 2,4% όπως και η Siemens με άνοδο 1,6% στον απόηχο των εκτιμήσεων στελεχών της Samsung Electronics ότι οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων θα είναι καλύτερες του αναμενόμενου το 2004.

Κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές της εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics και της Infineon με αύξηση 1,2% και 1,7% αντίστοιχα. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 1.014,80 μονάδες, 4 μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε 0,30% στις 2.858,90 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σε νέα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 32 μηνών, καθώς η ανακοίνωση ισχυρών κερδών από την Ifo-Yokado Co ώθησαν το λιανικό τομέα και άλλες μετοχές. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,61% στις 12.092,59 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα