DaimlerChrysler : Αύξηση μεριδίου στην Mitsubishi Motors

Τρίτη, 13 Απριλίου 2004 08:20

Η DaimlerChrysler AG, η οποία κατέχει το 37% της Mitsubishi Motors Corp., θα αγοράσει περίπου 150 δισ. γιέν (1,43 δισ. δολ.) επιπλέον μετοχές στην τέταρτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας το 2006, προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της, σύμφωνα με στελέχη της Mitsubishi.

H Mitsubishi Motors θα επιδιώξει να αποσπάσει την έγκριση των μετόχων κατά τη γενική συνέλευσή τους, στις 30 Απριλίου, προκειμένου εκδώσει τουλάχιστον 5,92 δισ. νέες μετοχές, σύμφωνα με στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι μετοχές ενδέχεται να πουληθούν στην DaimlerChrysler το νωρίτερο το 2006.

Η DaimlerChrysler φέρνει καινούργιο στέλεχος στην εταιρεία, τον Andreas Renschler, του τμήματος που παράγει το Smart, προκειμένου να αναζωογονήσει την ζημιογόνο αυτοκινητοβιομηχανία μέσω ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης ύψους 700 δισ. γιέν.

Από αυτό το ποσόν η DaimlerChrysler θα επενδύσει τα 400 δισ. γιέν. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποστεί ζημίες μετά την ανάκληση περισσοτέρων από δύο εκατ. οχημάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση των πωλήσεών της στις ΗΠΑ σε ποσοστό της τάξης του 23%, μετά και από τη μείωση των κινήτρων για την αγορά αυτοκινήτων με δανειοδότηση.

Νωρίτερα, η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, η DaimlerChrysler, είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της στη Mitsubishi Motors περισσότερο από 50%, προκειμένου να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Ο όμιλος των εταιρειών Mitsubishi σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 120 δισ. γιέν στη Mitsubishi Motors, μέσω της Mitsubishi Heavy Industries Ltd., της Mitsubishi Corp. και της Bank of Tokyo-Mitsubishi Ltd. οι οποίες θα επενδύσουν το ποσόν των 100 δισ.γιέν.

Οι άλλες εταιρείες του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της Mitsubishi Trust & Bank Corp., της Tokio Marine, της Fire Insurance Co. και της Meiji Yasuda Life Insurance Co., θα επενδύσουν περίπου 20 δισ. γιέν.

Οι μετοχές της Mitsubishi Motors σημείωναν άνοδο 8,7% φθάνοντας στα 350 γιέν η μία στο Τόκυο. Απώλειες 3,8% σημείωναν οι μετοχές της DaimlerChrysler, φθάνοντας στα 34 ευρώ η μία χθες στη Φραγκφούρτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα