Προς πιστωτική γραμμή και οι εκκρεμείς δόσεις του ΔΝΤ

Πρόθεση της κυβέρνησης για μετατροπή του προγράμματος σε «προληπτικό»
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 08:00
UPD:10:22
EPA/JIM LO SCALZO

Από την έντυπη έκδοση

​Μετατροπή των εκκρεμών κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε πιστωτική γραμμή ζήτησε η κυβέρνηση. Αυτό αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο η αποστολή του Ταμείου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση της Αθήνας με το ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή, μετά το τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το πρόγραμμα του Ταμείου (που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016) σε «προληπτικό» πρόγραμμα, που ουσιαστικά θα λειτουργεί παράλληλα με την ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή.

Ανέφερε, δε, πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις προγράμματα του Ταμείου έχουν μετατραπεί από οχήματα άμεσης χρηματοδότησης σε οχήματα που «παρέχουν εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές. Διευκρίνισε πως η διαφορά μεταξύ του κανονικού και του προληπτικού προγράμματος είναι πως στη δεύτερη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της, παρά μόνο αν υπάρξει ανάγκη.

«Η σχέση μας με όλες τις χώρες εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε. Αυτό σημαίνει πως η διαπρα­γμάτευση που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση προβλέπει τη λειτουργία μιας «διπλής προληπτικής γραμμής», που θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη λήξη της δίμηνης παράτασης, δηλαδή από την 1/3/2015, με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα και χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών. Δηλαδή, θα υπάρχει μία προληπτική «πιστωτική γραμμή» από τον EFSF/ESM, με τα κεφάλαια ενδεχομένως του ΤΧΣ, αλλά και παράλληλα μια άλλη πιστωτική γραμμή, προληπτικού επίσης χαρακτήρα, με τα αδιάθετα κεφάλαια του ΔΝΤ.

IMF

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει επισήμως ότι δεν θα ελάμβανε τα υπολειπόμενα κεφάλαια από το ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να μην έχει και «λόγο» στον έλεγχο και την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, λόγω των πιέσεων του Βερολίνου και άλλων χωρών, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την παρουσία του ΔΝΤ στη «νέα σχέση», αλλά και να ενταχθούν τα υπολειπόμενα κεφάλαια σε «ανοιχτή πίστωση» παράλληλα με την προληπτική γραμμή του EFSF/ESM.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Η πλήρης αποστολή του ΔΝΤ προτίθεται να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, δήλωσε ο κ. Μάρεϊ, χωρίς όμως να αποκλείσει ξεκάθαρα το ενδεχόμενο αναβολής της επανόδου της ομάδας του Ταμείου λόγω της προεδρικής εκλογής.

Ο κ. Μάρεϊ δήλωσε, επίσης, πως δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει επαφές μεταξύ της ηγεσίας του ΔΝΤ και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ούτε αν ο Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει τη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεσή του να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Ακόμα, δεν σχολίασε τον οικονομικό αντίκτυπο της κατάστασης, λέγοντας απλώς πως «τείνεις να έχεις μεταβλητότητα στις αγορές πριν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία».

Εκτακτο απόθεμα 1,6 δισ.

Συνολικά 3,6 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο, στο τελευταίο διήμερο, με την τακτική και την έκτακτη έκδοση των εντόκων γραμματίων. Χθες, κατά την υποβολή των συμπληρωματικών μη ανταγωνιστικών προσφορών στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου της 10ης Δεκεμβρίου 2014, έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ σε τιμή 99,548.

Ετσι, το συνολικό ποσό της έκδοσης έφτασε σε 1,6 δισ. ευρώ και αποτελεί το απόθεμα ασφαλείας, για την κάλυψη χρηματοδοτικών ανοιγμάτων, καθόσον αργεί η εκταμίευση των δόσεων από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, λόγω της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία άλλωστε προκάλεσε και τις πολιτικές εξελίξεις.

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε και 375 εκατ. ευρώ από τις συμπληρωματικές προσφορές από τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια και το συνολικό ποσό της έκδοσης έφτασε σε 2 δισ. ευρώ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα