Πίεση ή «καψόνι»

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 07:00
UPD:20/01/2015 00:24
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Καμία οικονομική θεωρία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στην κυβέρνηση μιας χώρας που μόλις βγήκε από μια απίστευτη σε διάρκεια και σφοδρότητα ύφεση να πάρει δημοσιονομικά μέτρα για να αυξήσει το πλεόνασμα!

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Τα τελευταία 24ωρα, μετά το Εurogroup της Δευτέρας, που αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες και στη συνέχεια το ίδιο βράδυ η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση, καταγράφεται ένα κύμα δηλώσεων συμπάθειας στη χώρα, στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση από κοινοτικούς αξιωματούχους και εταίρους.

Μας είπε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ότι η κυβέρνηση και ο λαός έχουν πετύχει πολλά με θυσίες και έφερε για παράδειγμα τη μείωση του ελλείμματος πάνω από 10 μονάδες του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μας το είπε και η Κομισιόν με τη φθινοπωρινή έκθεσή της, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται μεταξύ των τριών χωρών με τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι στην πρώτη θέση.

Το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι: γιατί μας το λέει τώρα; Νομίζει ότι με αυτήν την παρέμβαση, αλλά και εκείνη του κ. Γιούνκερ, που είπε ότι η επίσπευση της εκλογής προέδρου θα άρει την αβεβαιότητα στις αγορές, βοηθάει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό;

Τους προηγούμενους 2-3 μήνες πού ήταν οι κ.κ. Μπαρόζο, Γιούνκερ και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όταν η τρόικα ζητούσε «εδώ και τώρα» δημοσιονομικά μέτρα για την κάλυψη του κενού, όχι στο έλλειμμα, γιατί δεν υπάρχει, αλλά στο... πλεόνασμα; Και γιατί δεν ζήτησαν όλοι αυτοί από τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους και τους Βέλγους, που έχουν έλλειμμα και όχι πλεόνασμα και μάλιστα δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, να λάβουν μέτρα;

Αφησαν την τρόικα να μας κάνει «καψόνια» σχετικά με το αν και πότε θα γυρίσει στην Αθήνα. Δεν είναι συμπεριφορά εταίρων αυτή, γιατί όντως η κυβέρνηση και πρωτίστως ο λαός με τις θυσίες του πέτυχαν τόσο μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα, που δεν έχει προηγούμενο για ευρωπαϊκή χώρα.

Αν περιόριζαν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ως χώρα, θα ήταν απολύτως κατανοητό.

Βάζοντας, όμως, μπροστά το κενό στο δημοσιονομικό... πλεόνασμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτίθενται ανεπανόρθωτα και πολιτικά και από οικονομικής πλευράς. Καμία οικονομική θεωρία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στην κυβέρνηση μιας χώρας που μόλις βγήκε από μια απίστευτη σε διάρκεια και σφοδρότητα ύφεση να πάρει δημοσιονομικά μέτρα για να αυξήσει το πλεόνασμα!

Με αυτά που κάνουν μπορεί να οδηγήσουν πάλι τη χώρα σε στιγμές Ιουνίου 2012 και σε νέα σενάρια... Grexit. Το κακό είναι ότι τώρα ο ελληνικός λαός είναι εξαντλημένος οικονομικά και κουρασμένος ψυχολογικά για να αντέξει μια νέα τέτοια δοκιμασία. Ας ελπίσουμε ότι οι εταίροι και φίλοι μας, αυτό, τουλάχιστον, το έχουν αντιληφθεί...

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή