ΤτΕ: Τι απαντά για την εξαίρεση των ακινήτων της από τον ΕΝΦΙΑ

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 14:14
UPD:14:15
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απάντηση σε δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για την υποβολή αιτήματος από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, για εξαίρεση των ακινήτων της από τον ΕΝΦΙΑ, δίνει η ΤτΕ με σημερινή ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η ΤτΕ επισημαίνει πως η απαλλαγή των ακινήτων που ανήκουν στην ίδια από κάθε άμεσο και έμμεσο φόρο, δασμό, τέλος κ.λ.π. έχει επιβεβαιωθεί από σειρά αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, αλλά και από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.

Η ΤτΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ίδιο θεσμικό πλαίσιο απαλλαγών ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες των περισσοτέρων χωρών - μελών της Ε.Ε. όπως εξηγεί, η διεθνής πρακτική προβλέπει την πληρωμή στο κράτος μερίσματος επί των καθαρών κερδών των κεντρικών τραπεζών, το οποίο για την περίπτωση της ΤτΕ ισοδυναμεί με ποσοστό 88% επί των καθαρών κερδών της.

Στην πράξη, η ΤτΕ αντί να καταβάλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Η ΤτΕ υπενθυμίζει δε ότι το Δημόσιο έλαβε στη χρήση του 2013 το ποσό των 817.800.000 ευρώ.

Υποστηρίζει, τέλος, ότι δεν τίθεται καν θέμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των λοιπών, πλην του Δημοσίου, μετόχων, εν όψει του ότι οι τελευταίοι συστηματικά εισπράττουν πάντοτε μέρισμα, το οποίο ουδέποτε υπερβαίνει, βάσει του Καταστατικού, το ελάχιστο καταβλητέο 12%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα