Market Beat: Μετά τη χθεσινή βουτιά όλα είναι ανοικτά αλλά η κάθοδος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 09:44
UPD:16:00
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Είναι γνωστός εχθρός των χρηματιστηρίων ο αιφνιδιασμός. Και η στήλη, υπογράμμισε από χθες την νευρικότητα που θα φέρει ο συνδυασμός των υψηλών που κατακτήθηκαν από τα χαμηλά του έτους, που γράφτηκαν πρόσφατα και η αφομοίωση των εξελίξεων που τροχοδρόμησε η κυβέρνηση. Βέβαια αυτή η πρόβλεψη για μεγάλα άνω κάτω δεν περιλάμβανε επίπεδα τιμών κάτω από τη ζώνη των 307 ως 341 μονάδων. Όταν χθες διαπεράστηκαν πτωτικά, θεωρήθηκαν από τη στήλη οι τιμές κοντά στις 298 μονάδες πιθανότερες ως στήριξη για την χθεσινή μέρα. Η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών έφερε τον 25άρη, που οδηγεί την αγορά και τον ΓΔ, σε επίπεδα κάτω από τις 295 μονάδες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η περιπέτεια μόλις τώρα αρχίζει μόνο που έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Είναι ξεκάθαρο πως, όπως τις προηγούμενες συνεδριάσεις ως την Τρίτη, η επιμονή των αγοραστών δεν ήταν κατά τους εγχώριους παράγοντες του ΧΑ στηριγμένη σε σαφή επενδυτικά κριτήρια, έτσι χθες, οι ρευστοποιήσεις δεν ήταν ως προς το μέγεθος τους δικαιολογημένες. Η εκτίμησή μας είναι πως ο αιφνιδιασμός που θέλησε να κάνει η κυβέρνηση στους πολιτικούς της αντιπάλους «έπιασε» στον ύπνο τους ξένους θεσμικούς, που ως χθες κινούσαν τις τιμές των μετοχών με στόχο την άνοδό τους στο τέλος ενός περιπετειώδους έτους. Η εκτίναξη της αβεβαιότητας για το πολιτικό σκηνικό, μετά την διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου, είναι το βασικό κίνητρο των πωλητών και δεν υπάρχει καλύτερη απεικόνιση του φρονήματός τους, από την περιγραφή που δίνουν στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα οι διεθνείς ρεπόρτερ στα μεγάλα μέσα οικονομικής ενημέρωσης.

Η δυναμική της συνεδρίασης που έφερε τη μεγαλύτερη βουτιά του ΧΑ στον 21ο αιώνα ήταν πολύ ξεκάθαρη ως προς την κατεύθυνση των τιμών. Οι συναλλασσόμενοι, αφού επέτρεψαν σε αυτές να σταθούν για λίγο σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε στηρίξεις με βάση τα πρόσφατα στατιστικά δεδομένα,  τις οδήγησαν σε επίπεδα που έφεραν τον 25άρη κάτω από τα 300 μονάδες. Εκεί επί τρεις ώρες τον κίνησαν πλάγια μέσα σε ζώνη τιμών με κάτω όριο τις 295,5 μονάδες και άνω τις 300,5 αλλά οι δημοπρασίες τον έστειλαν από τις 295 στις 292,16. Σήμερα μια μεταχρονολογημένη αντίδραση – αποτίμηση σεβασμού στην στήριξη κοντά στις 298 μονάδες, που διατρύθηκε χθες, δεν αποκλείεται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Τρίτη ρευστοποίησαν όσοι φοβούνται πως θα επαληθευτούν τα χειρότερα από τα πιθανά σενάρια για την Ελληνική οικονομία. Όμως από σήμερα, αν συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα, θα αναγκαστούν να πουλήσουν επιθετικότερα, όσοι θα έρθουν αντιμέτωποι με "margin calls". Το γεγονός ότι το άγριο ξεπούλημα χθες, συνοδεύτηκε από τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 36 συνεδριάσεων, αποτελεί αρνητικό μήνυμα για τη δυναμική σήμερα.

Οι επενδυτές στα παράγωγα είδαν ως ανεκτά επίπεδα για τα short στοιχήματα που ανέπτυξαν στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου τις 288,00 μονάδες και όρισαν κλείσιμο στις 289,00 με τον υποκείμενο μετά από βουτιά περίπου -13% στις 292,2 μονάδες. Το discount που αντιστοιχεί, δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά ψύχραιμη αντιμετώπιση μιας αναπόφευκτης καθόδου, που τη θεώρησαν δικαιολογημένη αντίδραση όσων έχουν συμφέροντα στο ΧΑ, αλλά δεν γνωρίζουν εκ των έσω την ελληνική πραγματικότητα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες δείκτες, με τον δείκτη Nasdaq  ^IXIC+0,54% και τον Russell (μικρής κεφαλαιοποίησης) να κλείνουν με κέρδη. Ωστόσο σήμερα η αγορά επηρεάστηκε από αφενός από την πτώση των ευρωαγορών και αφετέρου από τη φημολογία ότι η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τωνΗΠΑ ετοιμάζεται να περιορίσει ελαφρώς την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,29% στις 17.801,20  μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,54% στις 4.766,47 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,02% στις 2.059,82 μονάδες.

Πάντως, οι ελληνικές αναταράξεις φαίνεται ότι πέρασαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με το adr της Εθνικής να κλείνει με απώλειες κατά 13,49% στα 2,09 δολάρια.

Στο ταμπλό, η Verizon Communications υποχώρησε κατά 4,8%, καθώς η διοίκηση ανέφερε ότι η κερδοφορία της εταιρείας επηρεάστηκε αρνητικά από τις προσφορές σε ασύρματες υπηρεσίες των ανταγωνιστών της.

Η Citigroup έχασε 1,5%, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Michael Corbat ότι η τράπεζα έχει σχηματίσει προβλέψεις 2,7 δισ. δολαρίων για τις νομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει. Επίσης, το κόστος θα αυξηθεί εξαιτίας του κόστους της νομικής κάλυψης το οποίο φτάνει τα 800 εκατ. δολάρια. 

Επίσης, η Tesla Motors έχασε 3,6%, για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών ότι οι χαμηλότερες τιμές της βενζίνης θα επηρεάσουν τη ζήτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της.

ΕΥΡΩΠΗ

Μεγάλες ανησυχίες προκάλεσαν οι εξελίξεις της Ελλάδας στις ευρωαγορές με τους δείκτες να κλείνουν τελικά με σημαντικές απώλειες. Το κλίμα επιβάρυναν και τα στοιχεία των εισαγωγών και των εξαγωγών της Γερμανίας τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο  δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,15% στις 6.529 μονάδες, ο γερμανικόςDAX κατέγραψε πτώση 2,21% στις 9.794 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,55% στις 4.264 μονάδες

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 2,28% στις 340,62 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Tesco σημείωσε βουτιά 7,3%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του 2014 δεν θα ξεπεράσουν το 1,4 δισ. στερλίνες. Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι οι χαμηλές επιδόσεις επηρεάστηκαν από τη μείωση του μεριδίου αγοράς της.

Πτωτικά συνέχισαν και χθες οι μετοχές που συνδέονται με την πορεία του πετρελαίου, καθώς ο «μαύρος χρυσός» δείχνει αδύναμος να ανακάμψει από τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα. Η Total υποχώρησε κατά 2% και η ΒΡ κατέγραψε απώλειες 1,9%.

Επίσης, η Deutsche Bank έχασε 4%, καθώς έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό Δημόσιο προσέφυγε εναντίον της στο δικαστήριο, κατηγορώντας τη γερμανική τράπεζα για δημιουργία εικονικών εταιρειών που της επέτρεψαν να αποφύγει την καταβολή φόρου ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε στα 20,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

ΧΑ

Δίχως προηγούμενο ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις απώλειες που σημειώθηκαν να ξεπερνούν ακόμη και το πιο αρνητικό σενάριο που υπολόγιζαν οι απαισιόδοξοι αναλυτές. 

Ο Γενικός  Δείκτης έκλεισε μειωμένος  κατά  12,78% στις 902,84  μονάδες.  Η  ανώτερη  τιμή  που  έπιασε  η  αγορά ήταν στις 1033,95 μονάδες και η χαμηλότερη στις 898,93. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 153,08% σε σχέση  με  τη  συνεδρίαση  της  Δευτέρας, διαμορφούμενη στα  182,98  εκατ.  ευρώ  περίπου,  ενώ  έγιναν  34,92  εκατ.  ευρώ  σε προσυμφωνημένες  πράξεις, με το πακέτο των 67,2 εκατ. τεμαχίων στην Eurobank να ξεχωρίζει. 

Ακόμη και οι πιο έμπειροι χρηματιστές και αναλυτές έμειναν εμβρόντητοι με το κύμα των ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκε στο Χ.Α., παραπέμποντας στις μέρες της ένταξης της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον Μάιο του 2010. Οι πωλήσεις έγιναν λες και δεν υπήρχε αύριο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ακόμη και κάποιο σενάριο… καταστροφής.

Όπως μάλιστα σχολίαζαν οι εγχώριοι αναλυτές, η επενδυτική ψυχολογία υπερέβαλε τόσο πολύ, που ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών, η Ελλάδα δεν αναμένεται να καταρρεύσει. 

Σήμερα, καταγράφηκε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ της μεγαλύτερης πτώσης του γενικού χρηματιστηριακού δείκτη, υψηλότερο ακόμη και από την πτώση που είχε συμβεί στις 25 Οκτωβρίου του 2008, όταν και ο Γ.Δ. είχε χάσει 9,71%. Λίγες μέρες νωρίτερα τότε, είχε καταρρεύσει ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κολοσσός, η Lehman Brothers.

Επίσης, λίγες εβδομάδες πριν, στις 15 Οκτωβρίου του 2014, ο Γ.Δ. έφτασε ενδοσυνεδριακά να χάνει έως και 10%, ωστόσο στο κλείσιμο η πτώση περιορίστηκε στο 5,70%. Ήταν οι μέρες που η κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωνε τα σχέδια της για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Πάντως, το ιστορικό ρεκόρ πτώσης είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 1987, όταν ο Γ.Δ. είχε κλείσει με απώλειες 15,03%.

Η εικόνα στο ταμπλό ήταν απογοητευτική, με τουλάχιστον 50 μετοχές να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 13%. Κατακρήμνιση υπέστησαν σημαντικές μετοχές, όπως αυτές της Εθνικής (20,49%), τηςAlpha Bank ΑΛΦΑ-14,34% (14,34%), της Πειραιώς (16,42%), της MIG (23,69%) στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ στη μεσαία ξεχώρισαν με τις απώλειες τους οι Άνεμος, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η Ιντρακομ, η Σιδενορ.

Ενδεικτικό της εικόνας των απωλειών είναι το -23,08% της ΔΕΗ,  ΔΕΗ-23,08% η οποία σταμάτησε στα 5,80 ευρώ, ενώ χτες κατέκτησε τα 8 ευρώ. 

Τη  μεγαλύτερη  πτώση σημείωσε  ο  κλάδος  των  εταιριών  Κοινής  Ωφέλειας   (-20,63%) , ενώ  κανένας  κλάδος  δεν  έκλεισε  με  θετικό πρόσημο. 

Ο  δείκτης  της  υψηλής  κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 12,91% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 10,95%. Από τις μετοχές  που  πραγματοποίησαν  πράξη,  10  κινήθηκαν ανοδικά, 127 καθοδικά, ενώ η τιμή 8 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Με την αγορά σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης χωρίς εμφανή σημάδια εμφάνισης κάποιου μαξιλαριού οι επενδυτές στα παράγωγα δεν μπορούν να εντοπίσουν μια πιθανή εξέλιξη που θα διακόψει την κάθοδο. Αντίθετα τα margin calls θα την συντηρήσουν αν και θεωρούμε ότι από την Παρασκευή θα επέλθει μια εκλογίκευση του επενδυτικού φόβου. Αυτός όμως δικαιολογείται με βάση την τετράγωνη λογική που χαρακτηρίζει τους ξένους θεσμικούς, που έχουν και μετοχές και κεφάλαια, σε αντίθεση με τους εγχώριους θεσμικούς που έχουν μετοχές, αλλά υστερούν σε κεφάλαια για τοποθέτηση.

Μετά τα χθεσινά πλέον οι στηρίξεις του δείκτη των παραγώγων  είναι σε πρώτη φάση η ζώνη των χαμηλών που ορίστηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ήτοι από τις 277,08 ως τις 281.

Αν συνεχιστούν οι πιέσεις και σπάσουν τα χαμηλά έτους με αναζήτηση νεότερων χαμηλών για το 2014, τότε έρχονται από τις συναλλαγές του 2013 οι 270 μονάδες και ακόμα πιο κάτω έχουμε τις 253,17 από τον Απρίλιο του 2013.

Μετά από αυτά τα επίπεδα έρχεται το χάος που οδηγεί στις 170 μονάδες που είναι ο πυθμένας της αγοράς στον 21ο αιώνα τον Ιούνιο του 2012 και του Grexit.

Σήμερα

Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, με τις ασιατικές μετοχές να υποχωρούν καθώς τα προβλήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα προκάλεσε την ανάγκη για μια πτήση των κεφαλαίων προς επενδύσεις που καλύπτουν το συναίσθημα των επενδυτών για ασφάλεια.

Οι επενδυτές δεν θα μπορούσαν να αισθανθούν άνεση από τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας, στις τιμές καταναλωτή, μειώθηκε το Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας στο 1,4%, σηματοδοτώντας επίμονη αδυναμία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε -0,5%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei Stock Average ήταν κάτω κατά -2,7%.

Μια κυβερνητική έρευνα στην Ιαπωνία που είχε κυκλοφορήσει πριν ανοίξει η αγορά έδειξε μεγάλες βιομηχανίες να είναι λιγότερο αισιόδοξες τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο και αποκάλυψε τη δυνατότητα να δούμε επιδείνωση των συνθηκών περαιτέρω το επόμενο τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία αργεί να ανακάμψει από την ύφεση.

Το μπρεντ γλίστρησε -1,3% στα 65,98 δολάρια το βαρέλι, αν και παρέμεινε πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας από 65,29 δολάρια από την Τρίτη. ΗΠΑ futures αργού CLc1 μειώθηκαν 1,4 τοις εκατό σε 62,96 δολάρια. Προσθήκη στην πίεση των τιμών του αργού, το American Petroleum Institute, που ανέφερε ότι την  περασμένη εβδομάδα κατασκευάστηκαν 4,4 εκατ. βαρέλια σε αποθέματα αργού, όταν οι αναλυτές είχαν προβλέψει πτώση.

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά δεινά προσέθεσαν στην κατήφεια. Οι Ελληνικές μετοχές και οι αγορές κρατικών ομολόγων υποχώρησαν μετά από την είδηση πως η κυβέρνηση στην Αθήνα παρουσίασε ένα πρόγραμμα για προεδρικές εκλογές μέσα στο μήνα που αύξησε το αίσθημα αβεβαιότητας για τη μετάβαση της χώρας εκτός του πακέτου διάσωσης των ΔΝΤ ΕΚΤ ΕΕ.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες στις ενδείξεις εξασθένησης της παγκόσμιας ανάπτυξης, με ιδίως την πανωλεθρία των τιμών του πετρελαίου, προκαλώντας μια περίοδο αστάθειας.

"Η μεταβλητότητα αυξήθηκε, οι περισσότερες αγορές μετοχών είχαν δρομολογηθεί και μια σειρά από επαγγέλματα συναίνεσης (ήταν) ανακινείται στο Λονδίνο / Νέα Υόρκη," Sean Callow, ένας στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στο Westpac, είπε σε μια σημείωση. "Τα επιτόκια των ΗΠΑ έπεσε στη ζήτηση ασφαλές καταφύγιο για κρατικά ομόλογα και το δολάριο ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμά τους.»

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ ανήλθε στο 2,220% στις ασιατικές συναλλαγές, επίπεδη και κοντά στο κλείσιμό της στις ΗΠΑ την Τρίτη.

Το δολάριο ήταν κάτω περίπου 0,2% σήμερα στα 119,51 γιεν, αφού έπεσε την Τρίτη στα 117,90. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε υψηλό επτά ετών τη Δευτέρα των 121,86 γιεν. Το ευρώ ήταν σταθερό σήμερα στα  1.2374 δολάρια ενώ ο δείκτης δολαρίου DXY, που παρακολουθεί τη νομισματική μονάδα των ΗΠΑ έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σήμερα στο 88,702.

Οι Κινεζικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν μετά από μια απότομη βουτιά την Τρίτη και σέρνονται κάτω από το παγκόσμιο συναίσθημα αποφυγής του ρίσκου. Ο Shanghai Composite Index .SSEC ήταν πάνω 1,4% τοις εκατό, μετά από μια συνεδρίαση rollercoaster την Τρίτη που αφού έφθασε σε ένα υψηλό  3-1 / 2 ετών κατέρρευσε  για να χάσει περισσότερο από -5%. Στη Wall Street στη διάρκεια της νύχτας, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν χαμηλότερα, αν και ο S&P 500 ήταν σχεδόν επίπεδος.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου: δίμηνη παράταση του προγράμματος από το Eurogroup, επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον τρέχοντα μήνα και αναγγελία του υποψήφιου προσώπου.

Εξελίξεις διπλής ανάγνωσης σε σχέση με τον πολιτικό κίνδυνο, καθώς η εκλογή Προέδρου τον μειώνει, αφού παρατείνεται ο βίος της Κυβέρνησης, ενώ το αντίθετο τον αυξάνει, καθώς οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές με ενδεχόμενο επανάληψής τους, δημιουργώντας συνθήκες όξυνσης των συνθηκών ρευστότητας στην Οικονομία.

Πρόκειται για σενάριο "χιτσκοκικών" καταβολών καθώς διεγείρει τη διάθεση στοιχηματισμού για την έκβαση των εξελίξεων, διαμορφώνοντας την ιδανική συνταγή για εκτόξευση της μεταβλητότητας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Έτσι, σε συνέχεια των κινήσεων επιλεκτικής ανόρθωσης των τιμών που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αναπτύσσοντας θύλακες αισιοδοξίας για συντήρηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 1000 μονάδων, ακολούθησε η βίαιη ρευστοποίηση χθες, ωθώντας το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 900 μονάδων και τις αποδόσεις των 10ετών ομόλογων προς το 8%.

Οι κινήσεις αυτές είναι απόρροια και πρόσθετων λόγων πέραν εκείνων που αφορούν τα του ελληνικού πολιτικού κινδύνου: οι συνθήκες στην Ευρωζώνη σε σχέση με την αδυναμία συνεννόησης για την προώθηση των κατάλληλων δράσεων (κινήσεις του Μάριο Ντράγκι και υλοποίηση πακέτου Γιούνκερ) εδραιώνουν την πεποίθηση ότι οι συνθήκες αποπληθωρισμού θα συνεχιστούν, διαπίστωση που επισημάνθηκε και από τον επικεφαλής της J.P. Morgan, τον Ελληνικής καταγωγής Jimmie Dimon.

Η ταραχή στις αναδυόμενες Αγορές, σε συνέχεια της απόφασης του OPEC και ειδικότερα της Σ. Αραβίας να μη μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου ωθώντας σε πτώση τις τιμές του ώστε να πληγούν "άλλοι παραγωγοί" όπως εκείνοι των σχιστολιθικών κοιτασμάτων.

Συμπαρασύρονται έτσι σε πτωτική κίνηση και τα λοιπά Εμπορεύματα, ενώ η Ρωσία ήδη πλήττεται ιδιαίτερα, σε συνέχεια και των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Έτσι, τα hedge funds καταγράφουν ζημιές (στο -27% είναι η φετινή απόδοση για το fund του Paulson !) και ρευστοποιούν θέσεις από Αγορές όπου η αβεβαιότητα είναι πιθανό να κυριαρχεί τους επόμενους μήνες, όπως συμβαίνει στη Χώρα μας. Άλλωστε, η συμμετοχή κεφαλαίων μακράς πνοής θα αποτελεί για καιρό "ευσεβή πόθο" για την Ελληνική Αγορά.

Καταληκτικά, η ένταση των διακυμάνσεων θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο για τις επόμενες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, καθώς είναι αδύνατη η ασφαλής πρόβλεψη της έκβασης των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου. Σε συνδυασμό δε με την αναμενόμενη συνέχιση της αναταραχής στις αναδυόμενες οικονομίες, η επάνοδος της αισιοδοξίας δύσκολα θα επανέλθει στο εγγύς μέλλον, παρά μόνο για βραχύβιες κινήσεις με στόχο την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών υπό συνθήκες αυξημένου επενδυτικού κινδύνου.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η απροθυμία για ανάληψη κινδύνων γίνεται όλο και μεγαλύτερη

Παρά την κάποια σταθεροποίηση στο συναίσθημα του κινδύνου στη σύνοδο των αγορών των ΗΠΑ, οι ασιατικές μετοχές εμφανίστηκαν ως επί το πλείστον ασθενέστερες, και οι ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, με το TOPIX σε πτώση της τάξης του 2,5%. Τα μικρά κέρδη στις τιμές του πετρελαίου αντιστρέφονται.

Η πρόσφατη νευρικότητα στην ψυχολογία της αγοράς μετοχών είναι σύμφωνη με μια πιθανή διόρθωση στο τέλος του έτους. Κατά την άποψή μας, το beta στα μετοχικά αμοιβαία είναι κοντά σε επίπεδα αιχμής, αυτό οδηγεί σε μια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση. Με την υπο-απόδοση από ενεργά στελέχη στη διαχείριση κεφαλαίων, ανησυχούμε ότι οι εξαγορές μεριδίων θα συνεχιστούν και το φαινόμενο θα αναγκάσει την εκτύλιξη της αντίστροφης πορείας από εκείνη που ίσχυσε ως την περασμένη βδομάδα, που καταγραφόταν επέκταση στις θέσεις σε μετοχές.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για πρακτικές παράνομου short selling που διενεργήθηκαν επί των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο διάστημα πέριξ της εισαγωγής των νέων τίτλων αυτών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι παραβατικές συναλλαγές προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι είτε δε διέθεταν τους τίτλους εξαρχής είτε δεν τους απέκτησαν στη συνέχεια.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Space Hellas ΣΠΕΙΣ για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, στη Γ.Σ. θα εξεταστεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών ποσού 80.128.39 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 72 Ν. 4172/2013.

Μείωση 1,2% παρουσίασε, σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ), έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,9% τον Νοέμβριο, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε πρόωρες εκλογές, επηρεάζει αρνητικά την αγορά ομολόγων. Έτσι χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 7,58% από 7,24% που είχε διαμορφωθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στο κλείσιμο του ΗΔΑΤ. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμη μια πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα έως το τέλος Φεβρουαρίου και διαβεβαίωσε πως για κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση.

«Η Ελλάδα έχει αιτηθεί για μία παράταση του προγράμματος (διάσωσης)» δήλωσε ο Schaeuble σε δημοσιογράφους μετά από μία συνάντηση που είχε Ευρωπαίους υπουργούς των Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Νέο μήνυμα για τήρηση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας από τα ευρωπαϊκά κράτη έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Εάν τελικά δεν τηρήσουμε αυτό το οποίο είχαμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια της (οικονομικής) κρίσης, τότε θα σπείρουμε αμφιβολίες, και αυτό θα είναι κακό για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς (οι Γερμανοί) επαγρυπνούμε για την τήρηση των κανόνων», τόνισε κατά την ομιλία της στην Κολονία, επευφημούμενη από το ακροατήριό της.

Tο Εurogroup συμφώνησε να παραχωρήσει προθεσμία στη Γαλλία μέχρι τον Μάρτιο του 2015 για την υλοποίηση νέων μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Οικονομίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει αύριο πλήρες νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο για την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη που έχει προετοιμάσει ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, εντός του πλαισίου της προθεσμίας των τριών μηνών που δόθηκε χθες από το Eurogroup, θεωρείται αποφασιστικής σημασίας μια και θα διαφανεί εάν η Γαλλία μπορεί να προχωρήσει ή όχι σε μεταρρυθμίσεις.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 πιθανόν να αποφασίσει η Fitch Ratings, αν θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση Α+ της Ιαπωνίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλλει  την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων, που είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (“Rating Watch Negative”) την αξιολόγησης της Ιαπωνίας.

Τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη Ρωσία τα επόμενα δύο χρόνια υποβάθμισε η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη τη μείωση των τιμών πετρελαίου. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά την τελευταία εβδομάδα που η Παγκόσμια Τράπεζα χαμηλώνει τον πήχη για την πορεία της ρωσικής οικονομίας το 2015 και την τρίτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Βάσει του νέου βασικού της σεναρίου, εκτιμά πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2015.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα