Market Beat: Μετά τις πολιτικές αποφάσεις πληθαίνουν τα στοιχήματα στο ταμπλό

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 09:50
UPD:10:22
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σήμερα είναι πιθανό να μεγαλώσει η νευρικότητα καθώς η υψηλή μεταβλητότητα στην τάση αποδείχθηκε πως λειτουργεί υπέρ ανόδου των όγκων ανά μετοχή και δημιουργούνται προϋποθέσεις για να τοποθετηθούν εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές. Όταν εκείνοι πλησιάζουν την αγορά, οι δείκτες έχουν συνήθως ισχυρά κέρδη από τα ελάχιστα της περιόδου και τότε αρχίζουν τα πάνω κάτω. Ώστε να ξεκαθαρίσει στην αγορά η μεσοπρόθεσμη τάση που εδώ και μήνες ήταν καθαρά καθοδική. Μετά την εγγραφή διπλού πυθμένα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ο Δεκέμβριος φαίνεται να μεταμορφώνεται στον πλέον κρίσιμο του 2014. Στην διάρκειά του θα λυθεί ο πολιτικός γόρδιος δεσμός που προκλήθηκε από την χρήση των αποτελεσμάτων των εκλογών του Μαΐου από τα πολιτικά κόμματα της χώρας. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά τις χθεσινοβραδυνές ανακοινώσεις για τον χρόνο εκλογής του Προέδρου από την Βουλή είναι στο χέρι των ισχυρών θεσμικών το πώς θα εκλάβουν την νέα κατάσταση που τελικά επιβεβαιώνει την θέση της στήλης από το καλοκαίρι. Τότε που οι εγχώριοι αναλυτές έβλεπαν σαν ορόσημα την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο και την αξιολόγηση από την τρόικα τον Σεπτέμβριο η στήλη εκτιμούσε πως οι εξελίξεις θα στριμωχτούν στο τέλος του χρόνου σε συμφωνία με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Φυσικά ενώ παραμένει το μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, μετά τα χθεσινά, θα εμφανιστούν πολλά επιμέρους στοιχήματα που θα αφορούν αρχικά στην πιθανότητα να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν τρεις μέρες πριν το τέλος του έτους Πρόεδρο. Κατόπιν, αν αυτό δεν επιτευχθεί, τα στοιχήματα θα σχετίζονται με το μέγεθος της αστάθειας που θα προκύψει μετά από την αναπόφευκτη εκλογική αναμέτρηση. Οι δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά των κομμάτων εξουσίας μαζί με τα ποσοστά των μικρότερων πολιτικών σχημάτων με καθαρή κατεύθυνση θα προστίθενται ή θα αφαιρούνται αναλόγως, με στόχο να προσδιοριστεί η πιθανότερη κυβερνητική πλειονοψηφία. 

Τα στοιχεία που προστέθηκαν μετά τις συναλλαγές της Δευτέρας, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως λειτουργούν αρνητικά αφού διατηρήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές ενώ ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση των θεσμικών να πιέσουν την ΕΕΕ και τις ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Όσον αφορά δε την προσέγγιση που κάναμε με βάση την στατιστική προϊστορία χθες, όλα παρέμειναν σε ισχύ και υπήρξε μερικώς επιβεβαίωση του ορισμού που δώσαμε στη ζώνη 336 - 341 μονάδων ως αντίσταση για τον 25άρη. Στην ανοδική φάση των συναλλαγών χθες ο 25άρης πλησίασε τις 340 μονάδες και κατόπιν ξέσπασαν πιέσεις που δεν είχαν άμεση σχέση με την καθοδική δυναμική που επικρατούσε στις μεγάλες αγορές, αλλά με σημαντικές συναλλαγές που έγιναν στο πρόσφατο και το βαθύτερο παρελθόν. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Υπό το βάρος των πιέσεων των μετοχών του ενεργειακού κλάδου βρέθηκε χθες η Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν με σημαντικές απώλειες. Επίσης, αρνητικά λειτούργησαν και τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από την κινεζική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,59% στις 17.852,48 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,84% στις 4.740,69 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,73% στις 2.060,31 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Exxon Mobil και η Schlumberger σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, με τον κλάδο να επηρεάζεται σημαντικά από τη νέα πτώση του πετρελαίου, καθώς το αργό έχασε και πάλι τα επίπεδα των 64 δολαρίων. Άνω του 6,7% ήταν και οι απώλειες των  Denbury Resources, Ensco και Williams.

Επίσης, απώλειες 3,7% σημείωσε η McDonald’s, η οποία παρουσίασε μείωση πωλήσεων πολύ μεγαλύτερη απ' όσο αναμενόταν τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, οι διεθνείς πωλήσεις μειώθηκαν 2,2%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση περίπου 1,7%.

Επίσης, η Wynn Resorts έχασε 3,7%, καθώς η διοίκηση του Macau, από όπου η  Wynn αντλεί περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων της, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τον στοιχηματισμό το 2015 θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα του τρέχοντος έτους.

Στον αντίποδα, η Cubist Pharmaceuticals σημείωσε άλμα 35%, παρέχοντας μερική στήριξη στο δείκτη Nasdaq. Η Merck & Co συμφώνησε να αγοράσει την κατασκευάστρια εταιρεία αντιβιοτικών φαρμάκων έναντι 9,5 δισ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των κερδών που κατέγραψαν τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι κλάδοι των κατασκευών και των χημικών. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,05% στις 6.672 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,71% στις 10.015 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 4.383 μονάδες.

O σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,56% στις 349 μονάδες, ωστόσο σήμερα ο όγκος συναλλαγών ήταν κατά 24% χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών. 

Αρνητικά στις αγορές επιδρά και η υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή, από το «ΒΒΒ» στο «ΒΒΒ-», λίγο πάνω από την κατηγορία «junk».

Στο ταμπλό, η Air France-KLM Group υποχώρησε κατά 2,5%, μετά την ανακοίνωση ότι οι μεταφορές φορτίων το Νοέμβριο υποχώρησαν κατά 3,6%, ενώ η επιβατική κίνηση αυξήθηκε μόλις 0,4%. Επίσης, η Bayer κατέγραψε απώλειες 1,7%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις επενδύσεις της στην Έρευνα και Ανάπτυξη των τομέων Βιοεπιστημών, δηλαδή του Τομέα Υγείας (Bayer HealthCare) και του Τομέα Γεωργίας (Bayer CropScience). Ωστόσο, ο φορέας των φαρμακευτικών της Γερμανίας ανέφερε ότι τα έσοδα του 2015 θα κινηθούν στα ίδια με τα φετινά επίπεδα, απογοητεύοντας την αγορά για τις προοπτικές του κλάδου.

Παράλληλα, ο κλάδος των κατασκευών σημείωσε απώλειες 2,2%. Η Saint-Gobain υποχώρησε κατά 6,4%, μετά την ανακοίνωση της πρότασης εξαγοράς της Sika έναντι του ποσού των 2,75 δισ. ελβετικών φράγκων. 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,2% τον Οκτώβριο, ενώ η αύξηση του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε στο 1,1%.

ΧΑ

Την ασφάλεια των τρέχοντων επιπέδων προτίμησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, τηρώντας επί της ουσίας στάση αναμονής των εξελίξεων που θα σηματοδοτήσει το Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,20% στις 1035,08 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1048,63 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1024,71. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 25,91% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 72,30 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,45 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η συνεδρίαση άλλαξε αρκετές φορές κλίμα, με τον βασικό καταλύτη να αποτελούν οι διαρροές από τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο FTSE25 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μικρή άνοδο 0,16% στις 335,54 μονάδες έχοντας διαπραγματευθεί προηγουμένως στο εύρος των 332,05 μονάδων (-0,88%) και 339,70 (+1,40%) και πραγματοποιώντας συναλλαγές 44,09 εκατ. τεμαχίων (το 67,9%) αξίας 64,85 εκατ. ευρώ (το 85,3% του συνολικού τζίρου). Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σήμερα κάλυψαν το 40,4% του τζίρου, με τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να απορροφούν το 28,7% του τζίρου. Επομένως επτά μετοχές απορρόφησαν το 69,1% του συνολικού.

Ξεχώρισαν από τις δέκα μετοχές του που κινήθηκαν ανοδικά οι MIG με +6,41%, Βιοχάλκο στο +5,73% και Grivalia με άνοδο +2,87%. Μία μετοχή δεν άλλαξε την τιμή, αυτή της Τέρνα Ενεργειακή (αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και στο +4,74%) και 14 υποχώρησαν. Μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Motor Oil, η οποία έκλεισε τελικά στο -3,29% (προερχόταν από το +9,42% της Παρασκευής και το +3,14% της Πέμπτης), η ΕΥΔΑΠ  στο -2,46% και η ΕΕΕ στο -2,35%.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε στο εύρος των 130,75 μονάδων (-0,27%) και 135,15 μονάδων (+3,09%) και έκλεισε με άνοδο 2,06% στις 133,81 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν τα warrants της Alpha Bank (+2,42% με τζίρο 4 εκατ. ευρώ). Οριακά στο μείον έκλεισαν τα αντίστοιχα της Πειραιώς (-0,27% με 1 εκατ. ευρώ), ενώ εκείνα της Εθνικής ενισχύθηκαν κατά 1,30% στο 0,31110 ευρώ, με αξία συναλλαγών μόλις 195 χιλ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών τους ανήλθε συνολικά σε 5,2 εκατ. ευρώ και στο 6,8% του συνολικού.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η μετοχή της Αττικής, η οποία αν και έκλεισε στο +1,11% σήμερα, βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο +20%... αλλά και στο -10%. Θετική επίσης ήταν και η παρουσία της Frigoglass, στο +2,56%, της Λάμδα, στο +2,05%, του Υγεία στο +3,27% και της Χαλκορ στο +2,23%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών   (+4,93%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των  Τροφίμων – Ποτών (-2,32%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 73 κινήθηκαν ανοδικά, 47 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι εκτιμήσεις της Δευτέρας για την ώρα παραμένουν σε ισχύ ως προς τις τιμές στόχους και τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης που δώσαμε ισχύουν και γίνονται σεβαστά από τη συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών ήταν ως επί το πλείστον στο κόκκινο σήμερα Τρίτη, ενώ το δολάριο ΗΠΑ άρχισε να κινείται υψηλότερα και πάλι, βοηθούμενο από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά στη ρητορική της προς σύσφιξη των συνθηκών επί της ρευστότητας, κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνανε επίσης τη μεγάλη συντριβή τους, με την τιμή του αργού στις ΗΠΑ να φθάνει στα χαμηλότερα επίπεδα σε πέντε χρόνια, εν μέσω μιας υπερπροσφοράς που πιέζει τα ενεργειακά αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι παράγοντες της αγοράς είπαν ότι το δολάριο πήρε ώθηση από το ρεπορτάζ της Wall Street Journal ότι ένας αρμόδιος της Fed διαβεβαίωσε ότι έχουν σοβαρά υπόψη τους τη αναφορά της φράσης ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για ένα "μεγάλο χρονικό διάστημα" (considerable time).

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα είχε στόχο να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια γύρω στα μέσα του επόμενου έτους, μια άποψη που έχει αποκτήσει μεγάλη ρεύμα, μετά από τη θετική έκθεση για τις μισθοδοσίες της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας.

Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων (US2YT) έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα που έχουν να εμφανιστούν από τον Απρίλιο του 2011 και η καμπύλη αποδόσεων έχει εμφανίσει σημαντική ισοπέδωση, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι η δράση της Fed, μακροπρόθεσμα, θα διατηρήσει τον χαμηλό πληθωρισμό.

Η αύξηση των αποδόσεων με τη σειρά τους στηρίζουν το δολάριο που γύρισε πίσω 120,94 γιεν σήμερα Τρίτη, έχοντας περάσει μια περίοδο αποκόμισης κερδών την προηγούμενη ημέρα. Το ευρώ διατηρήθηκε σταθερό απέναντι στο δολάριο στα 1,2305 δολάρια, που δεν απέχει πολύ από την πρόσφατη διετή καθοδική ακίδα των 1,2247 δολαρίων.

ΟΙ Ασιατικές αγορές μετοχών ήταν ως επί το πλείστον κάτω μετά από μια πτώση στη Wall Street, αν και οι απώλειες ήταν ασήμαντες. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο -0,36%.

Ο Nikkei υποχώρησε 0,68%, αλλά αυτή η δυναμική ακολουθεί ένα ράλι ισχυρών κερδών που τον έστειλε στο υψηλότερο σημείο του από τον Ιούλιο του 2007. Οι κινεζικές μετοχές έχουν επίσης απώλειες με το δείκτη CSI300  με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και το Shenzhen στα επίπεδα που επισκέφτηκε τελευταία το 2011.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανόν να παραμείνουν περίπου στα 65 δολάρια το βαρέλι για τους επόμενους έξι με επτά μήνες μέχρις ότου ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία ή ο ΟΠΕΚ αλλάξει πολιτική επί της παραγωγής του, είπε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ.

Η έλλειψη των πληθωριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με μια αύξηση του δολαρίου ΗΠΑ διατήρησαν την τιμή του χρυσού. Οι τιμές spot είχαν κολλήσει στα 1.200 δολάρια σήμερα μετά από απώλειες κατά 2 δολάρια την προηγούμενη συνεδρία.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά συνεχίζει να κινείται χωρίς ουσιαστικά νέα. Το "sentiment" συνεχίζει να είναι αρνητικό, με τους ενασχολούμενους να ψάχνουν να βρουν από πού προέρχονται οι εντολές αγοράς και να βρουν τους λόγους για την κίνηση.

Το μόνο σκεπτικό που έχουμε είναι πως η Αγορά ξεκίνησε την πτώση όταν η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα βγει από το μνημόνιο και θα "σταθεί όρθια" μόνη της, ενώ έδειξε ανοδικότητα όταν πλέον κατάλαβε ότι ο έλεγχος θα παραμείνει, έστω και με μορφή παράτασης.

Στα τεχνικά, είδαμε αρκετούς τίτλους να δίνουν και εβδομαδιαία σήματα αγοράς, γεγονός που αναγκάζει αρκετές "short" θέσεις να κλείνουν, βοηθώντας την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η Αγορά μας θυμίζουμε πως είναι αρκετά "ρηχή" και ελέγχεται εύκολα. Από την άλλη, σε πρώτη φάση έχουμε να δούμε τις εξελίξεις σε σχέση με την διαπραγμάτευση με την τρόικα και από την άλλη το μεγάλο δεδομένο που περιμένουμε είναι αν θα υπάρξει συμφωνία για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ή Χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Εν κατακλείδι και με όλα τα παραπάνω δεδομένα και με την αβεβαιότητα διάσπαρτη, καλό θα ήταν τα επίπεδα του 1050-1100 να τα προσέξουμε ιδιαίτερα, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι που εγκλωβίστηκαν στην πτωτική κίνηση να δημιουργήσουν ρευστότητα ειδικά αν παρουσιαστεί μεγάλος ανοδικός όγκος συναλλαγών, βλέποντας την Αγορά σε μία δεύτερη φάση της, είτε με νέα δεδομένα και σε υψηλότερα επίπεδα, είτε σε μία άλλη φάση σε περίπτωση πτωτικής κίνησης της Αγοράς.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα τεχνικά μας σήματα, αποβάλλοντας το συναίσθημα που τις περισσότερες φορές είναι κακός σύμβουλος στις Αγορές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Φόβοι επί της ρευστότητας οδηγούν τις κινεζικές μετοχές κάτω κατά -6%

Ο Shanghai Composite σήμερα έχασε 6% από τις ανησυχίες για πιθανή σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας. Όλες οι περιφερειακές αγορές μετοχών ήταν επίσης χαμηλότερα στην ημέρα. Ο δείκτης S & P / ASX 200 ήταν κάτω 1,7% αφού η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλό 16 μηνών, το AUD υποτιμήθηκε 0,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και το Brent  υποχώρησε στα 65,4 δολάρια το βαρέλι. Ο Topix υποχώρησε κατά 0,8% επειδή το γιεν ενισχύθηκε 0,7% σήμερα.

Το γουαν κατάφερε να αποδυναμωθεί -0,45% έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και των πιστωτικών spreads αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση των νέων κανόνων για τις συναλλαγές επαναγοράς. Η χθεσινή ανακοίνωση από Αποθετήριο Αξιών και Εκκαθάρισης της Κίνας που περιόρισε την πισίνα του εταιρικού χρέους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο για βραχυπρόθεσμα δάνεια, δημιουργεί ανησυχίες στην αγορά για πιθανή σύσφιξη της ρευστότητας στο μέλλον.

Οι τιμές του χρυσού  πάνε καλά παρά πτώση των τιμών του πετρελαίου και το ισχυρότερο δολάριο. Ο χρυσός παραμένει στο έλεος των εξωτερικών παραγόντων, έχοντας αρχικά θετικό περιθώριο. Αν και πιστεύουμε ότι ο πυθμένας για τις τιμές επιβεβαιώθηκε υπό το φως της άρσης εμπορικών περιορισμών της Ινδίας για τη διακίνηση του χρυσού.

Οι αναλυτές επί της στρατηγικής για τις μετοχές βλέπουν υπολογίσιμη άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2015. Οι καλύτερες προοπτικές των μετοχών θα ασκήσουν περαιτέρω καθοδική πίεση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Οικονομολόγοι μας αναμένουν το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ να επεκταθεί για να συμπεριλάβει EGBs στο πρώτο τρίμηνο. Η δεύτερη TLTRO της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι πιθανό να επιβεβαιώσει ότι τα σημερινά προγράμματα δεν επαρκούν για να επεκτείνει τον ισολογισμό της στο επιθυμητό  1 τρις ευρώ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ζήτησαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η δεύτερη ψηφοφορία θα λάβει χώρα στις 23 και η τρίτη και τελευταία στις 29 Δεκεμβρίου τρεις ημέρες πριν το νέο έτος.

Θέμα χρόνου θεωρείται το διάγγελμα κατά το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών στη βελγική πρωτεύουσα. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ν» από τις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος, η ίδια πηγή χαρακτήριζε αυτήν την εξέλιξη ως ένα πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων

Ικανοποιημένος για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη λήξη του Eurogroup.

Το στόχο της Εθνικής Τράπεζας να διαθέσει στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2015 το ποσό των  5 δισ. Ευρώ ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς. «Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής της για την προώθηση της ανάπτυξης, δηλαδή την ευημερία της κοινωνίας. Ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό μας για το 2015, θέτοντας ως στόχο τη διάθεση, στο σύνολο της οικονομίας, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Τουρκουλιάς μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης για τους πελάτες της τράπεζας στην Καλαμάτα.

Την πολεοδομική μελέτη για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση έκτασης στην Κάντζα Αττικής υπέβαλε η Reds Α.Ε. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια του Προεδρικού Διατάγματος, ΦΕΚ 288ΑΑΠ/2011, «Έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το χαρακτηρισμό και την Οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ.) και χαρακτηρισμός και Οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων που βρίσκεται στη θέση Κάντζα Παλλήνης (Ν. Αττικής)», έκτασης 315 στρεμμάτων, η εταιρεία ανακοίνωσε την υποβολή της συνταχθείσας πολεοδομικής μελέτης , της ως άνω οριοθετηθείσης περιοχής, (Π.Ο.Α.Π.Δ.),στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ για την έγκρισή της κατόπιν έκδοσης  σχετικού Π.Δ/τος,  βάσει των κειμένων διατάξεων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Υπέρ της χρήσης της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη τάχθηκε εμμέσως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος εκτίμησε ότι μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να αναχαιτήσει την εξασθένιση της οικονομίας. Σύμφωνα με τον Νοβότνι, ο οποίος είναι και μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο φιλόδοξη νομισματική πολιτική, η οποία να περιλαμβάνει και το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων. Η πολιτική αυτή θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται σε φάση αναιμικής ανάπτυξης. 

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε Ιταλία και Γαλλία η συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, στην οποία ζήτησε από τις δυο χώρες να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομιών τους. Ο Ιταλός γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Ζητημάτων Σάντρο Γκότσι εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι δεν επαρκούν για την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως είπε, ΗΠΑ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολογούν διαφορετικά τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης. Συνέστησε μάλιστα στην καγκελάριο να επικεντρωθεί στη Γερμανία και τα προβλήματά της, κάτι που η Ευρώπη αναμένει εδώ και καιρό από το Βερολίνο, όπως είπε.

Αμφίβολη θεωρείται η εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στις τράπεζες στις αρχές του 2016, εξαιτίας της αδυναμίας των 11 χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες είχαν δεχθεί την επιβολή του, να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για τον τρόπο υλοποίησής του, σύμφωνα με το Reuters. Το σχέδιο για τον φόρο επί των τραπεζών - στο οποίο πρωτοστάτησαν η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά αντιτάχθηκε η Βρετανία - επιδιώκει να μεταφέρει στις τράπεζες μέρος του κόστους για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης και της κρίσης χρέους.

Συμφωνία επετεύχθη το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωκοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2015 χάρη στην ενίσχυση 4,8 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2014, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζαν Αρτουί. «Προϋπολογισμός 2015: επιτέλους συμφωνία», ανέφερε σε μήνυμά του που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αρτουί έπειτα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε νέο χαμηλό 5ετίας βυθίσθηκε η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, καθώς η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή του, σε μία περίοδο υπερπροσφοράς στην αγορά, οδηγεί όλο και περισσότερες τράπεζες να μειώνουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, όπως παρατηρεί το Bloomberg. Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε σήμερα έως και 1,72 δολάρια ανά βαρέλι στα 67,35 δολάρια στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή από τον Οκτώβριο του 2009.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα