Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε Ιταλία και Γαλλία η συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, στην οποία ζήτησε από τις δυο χώρες να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομιών τους.
Ο Ιταλός γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Ζητημάτων Σάντρο Γκότσι εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι δεν επαρκούν για την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως είπε, ΗΠΑ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολογούν διαφορετικά τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης. Συνέστησε μάλιστα στην καγκελάριο να επικεντρωθεί στη Γερμανία και τα προβλήματά της, κάτι που η Ευρώπη αναμένει εδώ και καιρό από το Βερολίνο, όπως είπε.
Στη Γαλλία, η πιο αυθόρμητη και «έξω από τα δόντια» αντίδραση στη χθεσινή συνέντευξη Μέρκελ στην WaS ήλθε από τον αρχηγό του Αριστερού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εκφράσθηκε στη γλώσσα του Γκαίτε μέσω του twitter και ούτε λίγο ούτε πολύ συνέστησε στη Μέρκελ να «το βουλώσει», προσθέτοντας ότι «η Γαλλία είναι ελεύθερη».
Ο Σαπέν… συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση
Αρκετά πιο διπλωματικός ήταν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Έχω και εγώ να κάνω συστάσεις στη Γερμανία», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή. «Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να επενδύσουν στους αυτοκινητοδρόμους τους που άρχισαν να είναι σε άσχημη κατάσταση, και όταν τους το λέω ενοχλούνται.»
Ο Σαπέν δεν παρέλειψε να σταθεί και στο πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Γερμανία: «Σε αυτούς κάθε χρόνο ο πληθυσμός μειώνεται» είπε, «οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν, σε αντίθεση με τη Γαλλία που τα καταφέρνει καλύτερα. Καθένας έχει τα προβλήματά του και καθένας τις μεταρρυθμίσεις του και η Γαλλία τις κάνει όχι για να ευχαριστήσει τον οποιοδήποτε ευρωπαίο ηγέτη, αλλά γιατί είναι απαραίτητες για τη χώρα».
Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Μέρκελ αποκτούν ιδιαίτερο νόημα, παραμονή του συνέδριου του κόμματος της σήμερα και αύριο στην Κολωνία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γαλλική κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, με το μεγάλο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν, το οποίο θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη. Στόχος : ανάπτυξη, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.
Πηγή: Deutsche Welle