Κίνα : Υψηλότερα του στόχου η αύξηση του ΑΕΠ

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2004 08:03

ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟΥΣ ρυθμούς από ό,τι αναμένετο και κατά 9,7%, αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η κυβέρνηση παραδέχθηκε την ανικανότητά της να ελέγξει τις επενδύσεις οι οποίες ασκούν μεγάλες πιέσεις στον πληθωρισμό.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε στα 2,71 τρισ. γουάν (327,4 δισ. δολ.) σε σύγκριση με τον χρόνο που πέρασε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας στο Πεκίνο. Πέντε οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα σημείωνε άνοδο 9,2%. Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Wen Jiabao είχε ανακοινώσει τον μήνα που πέρασε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 7% φέτος από 9,1% που ήταν πέρυσι.

«Οι επενδύσεις κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο και η οικονομία συνεχίζει να υπερθερμαίνεται», ανέφερε ο Hu Υanni, οικονομολόγος στην at China Securities Research in Beijing, πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ, συμπληρώνοντας : «Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πιο σκληρά μέτρα στην περίπτωση που οι επενδύσεις συνεχίσουν να αυξάνονται με τόσο ταχείς ρυθμούς».

Οι τιμές καταναλωτή το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε ποσοστό 2,8%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι λιανικές πωλήσεις αναρριχήθηκαν κατά 10,7%, φθάνοντας στα 1,28 τρισ. γουάν, αποτέλεσμα της αύξησης των εισοδημάτων. Το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε σε ποσοστό 13,2% και το αστικό σε ποσοστό 12,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα