Την πιθανότητα «το πιο πρόσφατο δράμα της Ελλάδας να μετατραπεί σε τραγωδία» εξετάζει σε εκτενές δημοσίευμά της η Wall Street Journal, συγκρίνοντας τη σημερινή συγκυρία με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί πριν από έξι μήνες, όταν «η χώρα έδειχνε να ξεπερνά τα χειρότερα».
«Το πιο πρόσφατο δράμα της Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε τραγωδία. Πριν από έξι μήνες οι χώρα έδειχνε να ξεπερνά τα χειρότερα και υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία στους κυβερνώντες και στις αγορές ότι οι επισκευές είχαν θέσει τα θεμέλια για την ανάκαμψη με οδηγητές τις επενδύσεις και τις εξαγωγές», παρατηρεί ο συντάκτης Σάιμον Νίξον.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι ξένοι επενδυτές άρπαξαν το πρώτο ομόλογο που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους και έριξαν φρέσκο χρήμα στο τραπεζικό σύστημα. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων -που ήταν σε χρόνιο τέλμα- προσέλκυσε το ενδιαφέρον παγκόσμιων εταιρειών και hedge funds που κυνηγούσαν ευκαιρίες.
Ο συντάκτης όμως σημειώνει ότι σήμερα η διάθεση είναι διαφορετική, παρά το γεγονός ότι η οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και -ωθούμενη από τον τουρισμό- αναπτύχθηκε κατά 0,7% το γ’ τρίμηνο, ταχύτερα από ό,τι σε κάθε άλλο μέλος της Ευρωζώνης
Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά στις προβλέψεις για ανάπτυξη 3% το 2015, προστίθεται ότι η ανεργία επιτέλους μειώνεται και πως η χώρα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
«Παρόλα αυτά, το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 7,12% που αν και κάτω από το πρόσφατο υψηλό του 8,8%, εξακολουθεί να απέχει πολύ από χαμηλό του καλοκαιριού, κοντά στο 5,5%. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει κατά 12,3% σε σχέση με πέρυσι, στις ελληνικές τράπεζες παρατηρήθηκε ανησυχητική εκροή καταθέσεων τον Νοέμβριο και οι έμποροι λένε ότι οι πωλήσεις βυθίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες», συμπληρώνεται.
Η χώρα στην κόψη του ξυραφιού
Σύμφωνα με τη WSJ, η κατήφεια αντανακλά την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες πολιτικοί και η τρόικα έχουν καταφέρει να θέσουν εν αμφιβόλω την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα.
Ο Νίξον υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται τώρα στην κόψη του ξυραφιού και συμπληρώνει: «Παραμένει πιθανό οι αποφάσεις των επόμενων ημερών και εβδομάδων να οδηγήσουν ξανά την Ελλάδα στο σταθερό μονοπάτι που βρισκόταν πριν το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ βγει νικητής στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δίνοντας το έναυσμα για την τρέχουσα αναταραχή. Ωστόσο η πιθανότητα αυτή μέρα με τη μέρα εξαλείφεται».
«Και για αυτό», συμπληρώνει, «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Τρόμαξε τις αγορές μετατρέποντας την επικείμενη ψηφοφορία για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας -μία κυρίως εθιμοτυπική θέση- σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, που ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές που θα τον εκτοξεύσουν στην εξουσία».]
Τσάβες των Βαλκανίων ο Αλ. Τσίπρας
Ο συντάκτης εκφράζει την άποψη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να ξανασυστηθεί στους επενδυτές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου ως ένα “mainstream” φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας έχει αντιταχθεί σε κάθε αλλαγή του προϋπολογισμού και σε περικοπές, εβρισκόμενος σταθερά στο πλευρό των κατεστημένων συμφερόντων».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι «αρνούμενος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση ακόμη και σε αλλαγές που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και το Σύνταγμα, παρά το γεγονός ότι παραδέχεται ότι χρειάζονται, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ενσωματώνει τις χειρότερες πτυχές του πολιτικού συστήματος που λέει πως θέλει να αλλάξει».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οικονομική στρατηγική του αφορά μεγάλες αυξήσεις δημόσιων δαπανών, επανακρατικοποιήσεις και επαναπρόσληψη στο Δημόσιο των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν μετά την ελάφρυσνη του χρέους.
Πάντως, κατά τον συντάκτη, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί εγγύηση «για να φέρει την Ελλάδα σε μία νέα τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη».
«Ακούγοντας τις στρατηγικές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας θα ήταν ο Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων, καθώς το πρόγραμμά του έχει ως πρότυπο εκείνο του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας», καταλήγει.
Τα λάθη του Αντ. Σαμαρά
Όμως, στο δημοσίευμα επιρρίπτονται ευθύνες και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Η λανθασμένη του απάντηση στην απειλή του ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και της τρόικας. Τον Ιούνιο απέλυσε τον επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης, κάτι που οι αξιωματούχοι της τρόικας θεώρησαν ως απόδειξη ότι η Αθήνα αντιμετώπιζε “μαλακά" τη φοροδιαφυγή», τονίζεται.
Η κριτική αφορά και την απόφασή του να ανασχηματίσει την κυβέρνηση, καθώς προώθησε «παλαιού τύπου λαϊκιστές σε θέσεις - κλειδιά».
«Ακόμα χειρότερα ο Σαμαράς το παράκανε όταν είπε τον Οκτώβριο ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του τρέχοντος έτους, θέτοντας τον εαυτό του στο έλεος των αγορών. Οι αγορές έδειξαν να φοβούνται ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία», συμπληρώνεται.