Market Beat: Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία και την αγορά

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 09:51
UPD:09:51
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Το σύστημα «απογοήτευση πανικός και κατόπιν άνοδος από ανακούφιση», επειδή δεν επαληθεύτηκε το χειρότερο σενάριο, έδωσαν μια μεγάλη νευρικότητα στην πορεία των τιμών. Αλλά με αυτό η αγορά παρέμεινε ζωντανή και φυσικά το θετικό είναι ότι παρέμειναν κυρίαρχοι στις συναλλαγές οι θεσμικοί του εξωτερικού, αλλά πέρασαν σε σχεδόν ισοδύναμο μεταξύ τους ποσοστό συμμετοχής οι ιδιώτες και οι εγχώριοι θεσμικοί.   

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αναλυτές της καθημερινής δυναμικής δυσκολεύτηκαν σίγουρα να δικαιολογήσουν την κίνηση της προηγούμενης βδομάδας, αφού η ροή των ειδήσεων από την εσωτερική πολιτική σκηνή ήταν αρνητική. Αλλά, οι διεθνείς αγορές ήταν σε κλίμα αισιοδοξίας που την έσκιασε η ΕΚΤ, της οποίας η αποφασιστικότητα μειώθηκε προσωρινά μόνο, από την σκιά των αντιρρήσεων των Γερμανών.

Η αγορά της Αθήνας στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου εμφάνισε μια, παραδοσιακή θα λέγαμε συμπεριφορά. Εκτινάχθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο του +7% και η άνοδος αυτή ήταν μοιρασμένη σχεδόν ισοδύναμα στην υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και στηρίχθηκε κύρια στα μεγάλα κέρδη ορισμένων blue chip. Αυτά ενισχύθηκαν πάνω από 10% σε πέντε συνεδριάσεις και ήταν αλφαβητικά τα:

ΓΕΚΤΕΡΝΑ +15,4%, ΔΕΗ +21%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +19,6%, ΕΧΑΕ +10,1%, ΜΟΗ +18,1%, ΟΛΠ 12,7%, ΟΠΑΠ +10,6%. Αλλά η βελτίωση στην στατιστική εικόνα, που είναι η απεικόνιση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου των συναλλασσόμενων στο ΧΑ, έχει κατά την εκτίμησή μας να κάνει με τα ελάχιστα των τιμών των βασικών δεικτών και των μετοχών του 25άρη.

Η εβδομάδα συνέβαλλε, με το κλείσιμο στα μέγιστα της εβδομάδας και την εγγραφή τους επίσης ως μέγιστα τελευταίων 30 ημερών, στο να απομακρυνθούν οι δείκτες από το ελάχιστο του 2014 κατά ποσοστά πάνω από +20%. Το ένα τρίτο αυτής της απόστασης καλύφθηκε αυτή τη βδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ τα ελάχιστα σημειώθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Περίπου οι ίδιες τιμές εμφανίστηκαν στις 12 και 13 Νοεμβρίου και από τότε ως σήμερα μεσολάβησαν δεκαέξι συνεδρίες και ο ΓΔ από τις 870,4 μονάδες (ελάχιστο ημέρας στις 13/11) έφθασε στις 1033 με μεταβολή 18,68%. Ο δε 25άρης   από τις 280,93 (ελάχιστο ημέρας στις 13/11) έφθασε στις 335 με μεταβολή +19,22%. Υπενθυμίζουμε πως η στήλη έχει από τα μέσα Νοεμβρίου αναγνωρίσει πως οι βασικοί δείκτες του ΧΑ έχουν οδηγηθεί από τις αντιδράσεις των θεσμικών στην εγγραφή διπλού πυθμένα για του 2014 και κατόπιν αυτού η αγορά θα κινηθεί όπως αυτός ο σχηματισμός ορίζει, δηλαδή ανοδικά. 

Πιθανότατα, επειδή υπάρχει ακόμα υπεροχή των εγχώριων επενδυτών στα παράγωγα, η τιμή του ΣΜΕ του 25άρη υστερεί έναντι του κλεισίματος του υποκειμένου δείκτη, αδιαφορώντας για τη δύναμη της ανοδικής ορμής και τα κλεισίματα των βασικών δεικτών σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τον Οκτώβριο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένουμε μια απρόσκοπτη ανοδική κίνηση. Γιατί το μέγεθος της αντίδρασης και οι διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν να δοκιμάζονται τα νέα υψηλά που κατακτούν οι τιμές, στο τέλος της χρονιάς που οι δείκτες της Wall Street έχουν εγγράψει απανωτά νεότερα ιστορικά υψηλά. Αντίθετα, αναμένουμε να λειτουργήσουν πιθανά οι 336,3 μονάδες για τον 25άρη ως οροφή μικρής ισχύος και αναφερόμαστε σε επίπεδα μόλις μια μονάδα πάνω από το κλείσιμό του την Παρασκευή.

Πέρα όμως από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, η πτώση της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς τους τελευταίους μήνες, έχει διαμορφώσει ελκυστικές αποτιμήσεις με την προϋπόθεση της εμφάνισης στοιχείων που θα δείχνουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Την τρέχουσα εβδομάδα το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών θα επικεντρωθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και στη δεύτερη δημοπρασία προγράμματος χορήγησης δανείων (TLTRO ) της ΕΚΤ. Την προσεχή Τετάρτη λήγει η προθεσμία της τρίτης επετείου εξάσκησης των warrants της Alpha Bank

Την Πέμπτη 11/12 θα πραγματοποιηθεί η 2η δημοπρασία μακροχρόνιας ρευστότητας από την EKT για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, ενώ την επόμενη θα ανακοινωθεί η τυπική έγκριση της ΕΚΤ για τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών όπως αυτά έχουν υποβληθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών κατά την διαδικασία των 'τεστ αντοχής' στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι επενδυτές μάλλον προβλέπουν νευρικότητα τη Δευτέρα λόγω του Eurogroup που αναμένεται να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ελληνική περίπτωση.  Επίσης ο 25άρης όπως αναφέρουμε στο σχόλιο των παραγώγων με του που θα βρεθεί λίγο πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής εισέρχεται σε ζώνη τιμών που έχουν λειτουργήσει σαν τοπικά ελάχιστα στο σχετικά μακρινότερο παρελθόν (τον Μάιο και τον Αύγουστο). Ήτοι σαν στηρίξεις σημαντικές και στο πιο πρόσφατο παρελθόν αναγνωρίστηκε η μετατροπή τους σε αντίσταση κατά την κίνηση από χαμηλότερα επίπεδα. Κατά συνέπεια η ζώνη από τις 336 ως τις 341 μονάδες είναι κρίσιμη και αν ξεπεραστεί τότε ο 25άρης θα βαδίσει προς τις 390 μονάδες. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Συνεχίζεται το ανοδικό «ξεχείλισμα» των αναπτυγμένων αγορών

Οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων του πλανήτη συνέχισαν να κινούνται ανοδικά καθώς βρίσκονται σε μια κατάσταση που την περιγράφει η αγγλική έκφραση «melt up», δηλαδή έχουν μια σταθερή μικρών διαστάσεων ανά εβδομάδα ανοδική πορεία. Αλλά με αυτή, οι δείκτες των αγορών της Wall Street σημειώνουν διαρκώς νεότερα ιστορικά υψηλά. Την Παρασκευή οι Dow και S&P500 έκλεισαν κάτω από τα υψηλά ημέρας, και παρά την υποχώρηση του αρχικού ενθουσιασμού από τα καλύτερα των αναμενόμενων δεδομένα από την αγορά εργασίας, τερμάτισαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η μερική εξάτμιση των κερδών μπορεί να αποδοθεί στις σκέψεις πως η βελτίωση στην απασχόληση φέρνει πιο κοντά τη μέρα που η Fed θα ξεκινήσει την άνοδο των βασικών επιτοκίων. Άλλωστε και μέσα στη βδομάδα, από τις συντονισμένες επενδυτικές αντιδράσεις μετά την τελευταία για φέτος σύνοδο του ΔΣ της ΕΚΤ, που απογοήτευσε, φάνηκε πόσο μετρούν οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τους αγοραίους. Όταν θεωρήθηκε μη επαρκής, σε σχέση με όσα προσδοκούσαν αναλυτές και επενδυτές, η απόφαση της ΕΚΤ, οι αγορές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού βούλιαξαν. Ωστόσο, με την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η αλυσίδα των ανοδικών εβδομάδων έφτασε τις επτά. Κάτι που ανάλογό του δεν έχει εμφανιστεί σε βάθος 12 μηνών.  

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος

Την ώρα όμως που στην Νέα Υόρκη ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν την υπέρβαση των 18.000 μονάδων από τον Dow, ο δείκτης επί των εμπορευμάτων Goldman Sachs Commodities Index υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010. Με βουτιά -1,3% και με το αργό πετρέλαιο να διαπραγματεύεται σε νέο χαμηλό πενταετίας. Η ζάχαρη ομοίως έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας, με τις τιμές για τον καφέ, τα χοιρινά και τα βοοειδή να δέχονται χτύπημα αυτή την εβδομάδα.

Το ρωσικό ρούβλι βυθίστηκε άλλο ένα -6,5% αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους σε -37,9%. Οι αποδόσεις των 10ετών πήδηξαν άλλες 146 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα στο 12,07%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Εξαπλώνεται επίσης η κρίση στη Λατινική Αμερική με το πέσο του Μεξικού στο -1,6% την Παρασκευή, ενισχύοντας τις απώλειες του για την εβδομάδα στο -3%. Αυτή την εβδομάδα το πέσο Κολομβίας  δέχθηκε χτύπημα -4,3%, το ρεάλ Βραζιλίας -0,9% και το πέσο της Χιλής -0,6%. Τα CDS (Credit default swaps) για τη Βενεζουέλα αυξήθηκαν κατά 425 μονάδες βάσης σε επίπεδα ρεκόρ. Ήτοι 2.717 μονάδες βάσης, όταν τον Αύγουστο διαπραγματεύθηκαν κοντά στα 1.000. Τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης βρέθηκαν επίσης υπό πίεση την πρώτη βδομάδα του τελευταίου μήνα του 2014. Το ουκρανικό νόμισμα υποχώρησε -2,9%, το ρουμανικό λέι -1,5%, το λεβ Βουλγαρίας -1,3%, η τσεχική κορόνα -1,3%, το ουγγρικό φιορίνι -1,1% και το πολωνικό ζλότι -0,7%. Η τουρκική λίρα χτυπήθηκε -1,9%, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών πήδηξαν κατά 33 μονάδες βάσης στο 7,91%. Το ραντ της Νότιας Αφρικής σημείωσε πτώση κατά -2,6% στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών. Στην Ασία, το ρίνγκιτ Μαλαισίας μειώθηκε -2,5%, το δολάριο Σιγκαπούρης μειώθηκε κατά -1,4% και η ινδονησιακή ρουπία υποχώρησε -0,8%.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Ο S&P500 ενισχύθηκε +0,4%, στο 2014 αποδίδει +12,3%, ο Dow κέρδισε +0,7%, στο 2014 αποδίδει +8,3%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +0,1% με επίδοση +7,6% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενισχύθηκε 0,6% εμφανίζοντας επίδοση έτους +1,4%. Ο δε Nasdaq100 υποχώρησε -0,6%, με άνοδο το 2014 +20,0%. Η τιμή του χρυσού ανέκαμψε κατά 25 δολάρια, ο δείκτης HUI τινάχθηκε κατά +2,0% και στο τρέχον έτος χάνει -16,0%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν 14 μονάδες βάσης στο 2,31% και στο 2014 είναι κάτω 72 μονάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας, ενισχύθηκαν κατά 8 στο 2,98%.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, γκρεμίστηκαν κατά 112bps στο 7,23% (με πτώση στο 2014 119bps). Των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 10bps, στο 2,75% (κάτω 338bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών έπεσαν 6 μονάδες και κατέληξαν στο 1,98%. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας μειώθηκαν ομοίως 6 μονάδες βάσης στο 1,83%. Αυτά τα επίπεδα είναι ρεκόρ χαμηλών για τις τρεις οικονομίες του Νότου της ευρωζώνης.  Ενώ των γερμανικών bund αυξήθηκαν 8 μονάδες βάσης στο 0,78% (το 2014 έπεσαν 115bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά ανέβηκαν 6bps, στο 1,03% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 25bps που είναι χαμηλό τετραετίας. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκαν 9 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,02% και έχουν πέσει 100bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε 2,6% με ετήσια επίδοση +10,0%. Ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 1,1%, με απόδοση +5,6% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέκαμψε κατά 1,2% και φέτος κερδίζει +9,9%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +0,4% ενώ για το 2014 εμφάνισε μεταβολή +5,9%. Ο ΓΔ του ΧΑ κέρδισε 7,25% και στο 2014 χάνει -11,16%. Οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών εμφάνισαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε σημαντικά -5,0%, με άνοδο το τρέχον έτος +0,9%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έπεσε -2,2%, το 2014 αποδίδει +1,2%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε +0,3%, ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε πτώση -0,8%, με επίδοση στο 2014 +34,4%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη εμφάνισε μεταβολή +9,5% και το 2014 κερδίζει +38,8%. Ο MICEX στη Ρωσία έπεσε οριακά -0,3% και φέτος αποδίδει +1,7%.

ΧΑ

Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου πρόσφερε κέρδη στους βασικούς δείκτες του ΧΑ και κυρίως συνέβαλλε πολύ στην βελτίωση της στατιστικής εικόνας της αγοράς, που είναι η απεικόνιση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων από την πλευρά των επενδυτών. Το βασικό της χαρακτηριστικό, κατά την εκτίμησή μας, ήταν η σταθερή παρουσία ενδιαφέροντος για συναλλαγές σε πακέτα, με μέσο ημερήσιο τζίρο κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμα δεδομένο που διαφοροποίησε την άνοδο των τιμών ήταν και η είσοδος στο μήνα που τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα φροντίσουν περισσότερο από τους υπολοίπους της χρονιάς την ωραιοποίηση της εικόνας τους. Η τιμή πάντως, που θα περαστεί για τη χρήση ως το τέλος του έτους, προκύπτει σαν μέσος όρος επί του συνόλου των συνεδριάσεων και συνεπώς η προσπάθεια των επαγγελματιών θα επιμεριστεί και στις επόμενες δεκαπέντε συνεδριάσεις του χρόνου. 

Από την πλευρά της ροής των ειδήσεων, που θεωρητικά επηρεάζουν τις επενδυτικές επιλογές, υπήρξε μια σειρά αρνητικών νέων που αφορούσαν στο μέλλον της σχέσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Προφανώς οι ξένοι θεσμικοί που παρέμειναν και τον Νοέμβριο πάροχοι κεφαλαίων στο ΧΑ σταθερά, ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέλλον της χώρας με τους δανειστές, που το βλέπουν μέσα στο ευρώ και με την ομπρέλα της ΕΚΤ… ανοικτή το 2015, περισσότερο από φέτος. Για αυτό μάλλον σημειώθηκε και πτώση των αποδόσεων στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με δειλή άνοδο και χαμηλό τζίρο κόντρα στο διεθνές αρνητικό κλίμα, ενώ ο FTSEM υποχώρησε αισθητά. Η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν πολύ πιο εποικοδομητική για τις τιμές των blue chip, αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον ΓΔ στο +2,88% από +0,04%, τον 25άρη στο +2,73% από +0,14%, και τον FTSEM στο +3,33% από -0,92%. Το διεθνές κλίμα ήταν μάλλον θετικό και έγινε θετικότερο την Τετάρτη, όμως η άνοδος της μέρας ήταν μικρότερη της προηγούμενης, αν και έγινε με ενίσχυση του τζίρου. Την Πέμπτη ωστόσο, σημειώθηκε μετά την παρουσίαση της απόφασης της ΕΚΤ επί της πολιτικής της η καθοδική ανατροπή της πορείας των τιμών στο ΧΑ, σε συντονισμό με την παγκόσμια αντίδραση των επενδυτών. Το μέγεθος των απωλειών δεν τρόμαξε τους επενδυτές και ειδικά τους ιδιώτες που παραμένουν ολίγοι μεν εκλεκτοί και εκλεκτικοί δε. Έτσι με τζίρο χαμηλότερο της προηγουμένης ο ΓΔ έχασε -1,60% μετά από άνοδο +1,68%, ο 25άρης υποχώρησε -1,81% από +1,75% και ο FTSEM -1,08% από -0,31% την Τετάρτη. Αλλά την εβδομάδα σφράγισε η συνεδρίαση της Παρασκευής, που ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και τα κέρδη των βασικών δεικτών ξεπέρασαν το +4% με τον  FTSEM στο +5,6%. Τότε σημειώθηκαν τα μέγιστα εβδομάδας, καθώς οι δείκτες οδηγήθηκαν σε κλείσιμο πάνω στο μέγιστο μέρας που αναδείχθηκε και μέγιστο των τελευταίων 30 ημερών. Το ίδιο ίσχυσε για 17 από τις 25 μετοχές του FTSE, ενώ για την ΦΦΓΚΡΠ, αν και ήταν η μόνη καθοδική μετοχή της μέρας, το μέγιστο στα 32,22 ευρώ ήταν και μέγιστο τελευταίων τριών μηνών.

Όλοι οι κλάδοι εμφάνισαν εβδομαδιαία κέρδη, αλλά τα μεγαλύτερα σημειώθηκαν από τις εταιρίες στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (+15,4%), του Πετρελαίου- Αεριού (+13,6%), στις Κατασκευές- Υλικά (+12,0%), τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (+9,0%) και τις Τράπεζες (+7,0%).

Σε επίπεδο μετοχικών αξιών, η πρώτη εβδομάδα του μήνα υπήρξε εξαιρετικά ευεργετική και δεν άφησε κάποια εκτός του ράλι στο οποίο ξεχώρισαν επτά από τον 25άρη, για την διψήφια ανοδική τους επίδοση. Ενισχύθηκαν πάνω από 10% σε πέντε συνεδριάσεις αλφαβητικά οι: ΓΕΚΤΕΡΝΑ +15,4% και άνοδο την Παρασκευή +4,65%, ΔΕΗ +21% με +7,8% την Παρασκευή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +19,6% και +8,5% κέρδη στις 5/12, ΕΧΑΕ +10,1% με +5% άνοδο την Παρασκευή, ΜΟΗ +18,1% και 9,42% άλμα στις 5/12, ΟΛΠ 12,7% και 6,62% άλμα στις 5/12, ΟΠΑΠ +10,6% και +2,8% κέρδη την τελευταία συνεδρίαση.

Από την σχέση μεταξύ της μεταβολής της εβδομάδας και της Παρασκευής, γίνεται σαφές ότι υπάρχουν ανάμεσα στις πολύ κερδισμένες μετοχές εκείνες που έχουν φρέσκια ανοδική ορμή και άλλες που το momentum έχει εμφανίσει εξασθένιση. Σημαντικό επίσης είναι τεχνικά ότι οι δείκτες έχουν πλησιάσει σε περιοχές τιμών που αποτελούν αντιστάσεις που θα προκαλέσουν και θα απαιτήσουν από τους επενδυτές να αποφασίσουν αν θα ανεβάσουν τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου στο ΧΑ.

Με δεδομένο πως η μεταβολή εβδομάδας είναι, για την ώρα, και μεταβολή μήνα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η επίδοση της ΑΤΤ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Το +63,6% σε πέντε συνεδρίες δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Πάντως ο FTSEM είχε τέσσερις μετοχές με αρνητική εβδομαδιαία μεταβολή και ήταν οι ΑΒΑΞ, ΙΚΤΙΝ, ΣΙΔΕ και ΦΡΙΓΟ που το ελάχιστο εβδομάδας τους ήταν και ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών.   

Τεχνική ανάλυση

Αξίζει αναφοράς ως ζώνη ισχυρής αντίστασης για τον 25άρη, η ζώνη μεταξύ των 336,3 μονάδων και των 341,3. Το κάτω όριο είναι τα ελάχιστα στη συνεδρίαση της 8/8 που σχημάτισε την ακίδα στην βουτιά του Αυγούστου και ξεκίνησε από τις 28/7. Αλλά αποτέλεσαν και τα μέγιστα της 27/10 που ήταν η μέρα έναρξης της τελευταίας βουτιάς στη διάρκεια του Οκτωβρίου. Το άνω όριο έρχεται από τη βουτιά που κατέληξε σε ακίδα στις 19/5. Ήταν το ελάχιστο εκείνης της μέρας και από την επόμενη άρχισε το ράλι ανακούφισης σχετικά με την πολιτική αστάθεια που θα προέκυπτε από το αποτέλεσμα των εκλογών της εποχής.

Οι εξελίξεις έφεραν τον 25άρη πολύ χαμηλότερα από τις 341 μονάδες, όταν φάνηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προκάλεσε άμεσα αστάθεια αλλά έδωσε τη βάση για να αναπτυχθεί το γνωστό αφήγημα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση που οδήγησε στη διπλή βουτιά των τιμών τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Θεωρούμε πως όταν οι δείκτες περάσουν τις αντιστάσεις από τις ακίδες που αναφέραμε οι οποίες ήταν για τον ΓΔ η ζώνη από τις 1044 ως τις 1062,7 και για τον FTSE η ζώνη από 336 ως 341 μονάδες τότε ο επόμενος στόχος είναι οι 1200 μονάδες χονδρικά για τον ΓΔ και οι 390 για τον 25άρη.

Σήμερα

Για τις Ασιατικές μετοχές έχουν μάλλον υπερισχύσει τα κέρδη σήμερα Δευτέρα, στον απόηχο των πολύ ισχυρότερων από τα αναμενόμενα δεδομένα επί της απασχόλησης στις ΗΠΑ, αν και τα απογοητευτικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν και υπογράμμιζαν τη νωθρότητα σε βασικές οικονομίες της περιοχής οδήγησαν σε μετριασμό των κερδών.

Το δολάριο κινήθηκε σε πολυετή υψηλά έναντι του γεν μετά την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων που προκλήθηκε από την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ.

Δείκτες που έχουν κυκλοφορήσει σήμερα έδειξαν ότι εμπορικές επιδόσεις της Κίνας το Νοέμβριο ήταν πολύ ασθενέστερες από ό, τι αναμενόταν, ενώ η οικονομία της Ιαπωνίας κατά το τρίτο τρίμηνο συρρικνώθηκε περισσότερο από ό, τι αρχικά είχε αναφερθεί.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας παρουσίασε οριακή αύξηση 0,1%, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο ήταν επίπεδος, γιατί η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας εξουδετέρωσε την θετική επίδραση του πιο αδύναμου γιέν στο πρώτο μέρος. Στο  δεύτερο εμφάνισε κέρδη της τάξης του +0,15% που στο τέλος έγιναν οριακά.

Ο δείκτης Shanghai Composite κέρδισε 2,6% μετά τα απαισιόδοξα κινεζικά στοιχεία γιατί το επενδυτικό κοινό ευελπιστεί ότι η Κίνα θα εφαρμόσει περισσότερα μέτρα στήριξης για να αναζωπυρώσει την οικονομία της.

Οι εισαγωγές στην Κίνα συρρικνώθηκαν κατά -6,7% από έτος σε έτος, εμφανίζοντας την ασθενέστερη επίδοση τους από την κρίση της Lehman.  Αυτό είναι εν μέρει μια αντανάκλαση από τις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, οι σχετικοί  παράγοντες ωστόσο, δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως το αδύναμο αριθμό εισαγωγών και πρέπει να υποθέσουμε ότι η κακή εγχώρια ζήτηση έχει παίξει κάποιο ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση προς την κυβέρνηση θα αυξηθεί, ώστε να κάνει περισσότερα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Το δολάριο της Αυστραλίας, ευαίσθητο από την οικονομική τύχη της Κίνας που είναι ο κύριος προορισμός των εξαγωγών της, άγγιξε ένα νέο χαμηλό  41/2 χρόνων των 0,8288 δολαρίων.

Το δολάριο παρέμεινε σταθερό στα 121,580 γιεν μετά την επαφή με μια νέα κορυφή επταετίας των 121,860. Ο δείκτης δολαρίου κυμάνθηκε κοντά στο υψηλό 5,5 ετών στις 89,467 μονάδες.

Το ανοδικό δολάριο λειτούργησε κατά του αργού πετρελαίου, με το ισχυρότερο δολάριο να κάνει τα εμπορεύματα που αποτιμώνται στο νόμισμα των ΗΠΑ λιγότερο προσιτά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Η τιμή του Αργού στις ΗΠΑ ήταν κάτω 77 σεντς στα 65,07 δολάρια το βαρέλι, με κατεύθυνση προς ένα χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας στα 63,72 δολάρια που χτύπησε πριν από μία εβδομάδα, αφού η ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας δεν συμβάλει στο να ανατραπεί η πτωτική διάθεση.

Ορισμένοι σχολιαστές επικεντρώθηκαν στα θετικά από το φθηνότερο πετρέλαιο. Τα καλά νέα είναι ότι η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου θα παράσχει, σε πολύ πάνω από τα δύο τρίτα των καταναλωτών του κόσμου, ένα απροσδόκητο κέρδος, ιδιαίτερα, τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Ασία και στους Ινδούς καταναλωτές. Είναι επίσης μικρή βοήθεια στην Ευρώπη. Αυτό το απροσδόκητο κέρδος θα ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 0,5% ψηλότερα για κάθε 20 δολάρια / βαρέλι πτώση των τιμών του πετρελαίου, με χρονική υστέρηση.

Το δολάριο διαμορφώθηκε ψηλά έναντι του ευρώ, που έχει ατονήσει κοντά σε ένα χαμηλό διετίας των 1,2270 δολαρίων. Το ευρώ και το γεν αναμένεται να παραμείνουν στην άμυνα έναντι του δολαρίου επ’ αόριστον καθώς οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενισχύουν περαιτέρω την αντίθεση ήτοι τις αποκλίνουσες πορείες της νομισματικής πολιτικής της Fed και των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών ομολόγων της. Ενώ η Fed φαίνεται να έχει μετακινηθεί ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της ανόδου στα βασικά επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπό πίεση για να ενισχύσει το πρόγραμμα τόνωσης της, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας παραμένει μακριά από την επίτευξη του στόχου που έθεσε για τον πληθωρισμό.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Ανοδική η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου που πέτυχε κλείσιμο πάνω από τις 1000 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από την εβδομάδα που είχε λήξει στις 10/10, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης. Σημαντικό επίσης ότι το κλείσιμο αυτό γίνεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 εβδομάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έχει θέσει τις προϋποθέσεις για ένα εύρος κίνησης 950 με 1040 μονάδες, που ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να οδηγηθεί στην διάσπαση του άνω ή του κάτω άκρου.

Η διαφαινόμενη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με την τρόικα, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές εξελίξεις και η διαφαινόμενη επίσπευση των εξελίξεων γύρω από την Προεδρική εκλογή, αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Η αυξημένη μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και τα πονταρίσματα από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές θα ακολουθούν την ειδησεογραφία γύρω από τον μαγικό αριθμό "180".

Στα θετικά της περασμένης εβδομάδας η προσπάθεια υπέρβασης των 130 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, που θα τον οδηγήσει προς τις 140 μονάδες και η υπέρβαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών μετά από αρκετό διάστημα για ορισμένες μετοχές (όπως ΟΠΑΠ , ΜΥΤΙΛ , ΦΦΓΚΡΠ , ΜΠΕΛΑ , ΟΤΕ ).

Πέρα όμως από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, η πτώση της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς τους τελευταίους μήνες, έχει διαμορφώσει ελκυστικές αποτιμήσεις με την προϋπόθεση του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Από τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου γίνεται σαφές ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει ενεργό (για 25 συνεχείς μήνες είναι αγοραστές) ενώ συνεχίζεται η απομάκρυνση των Ελλήνων επενδυτών (κάτω από 20000 ενεργές μερίδες τον Νοέμβριο).

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μην είχαν κατάληξη την εβδομάδα που πέρασε, ωστόσο παρατηρήθηκε σημαντική σύγκλιση στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση του προγράμματος και την έγκριση της δόσης.

Την ίδια στιγμή η αύξηση της κινητικότητας που παρατηρείται στο θέμα της Προεδρικής εκλογής δημιούργησε προσδοκίες στην Χρηματιστηριακή Αγορά οι οποίες την Παρασκευή αποτυπώθηκαν και στην Αγορά ομολόγων.

Φαίνεται ότι η κινητήριος δύναμη της ανόδου τις δύο τελευταίες ημέρες βρίσκεται κατά κύριο λόγο στον εγχώριο πολιτικό παράγοντα. Καθώς τα χρονικά περιθώρια πριν την έναρξη της διαδικασίας για Προεδρική εκλογή έχουν περιοριστεί, αν συνεκτιμηθεί η εορταστική διακοπή της Βουλής, τότε μάλλον τα νέα βρίσκονται προ των πυλών της Αγοράς. Αν μη τι άλλο η αύξηση της θετικής μεταβλητότητας σε μια εβδομάδα που κλείνει στο υψηλό του εύρους διακύμανσης αφήνει υποσχέσεις για άμεσες εξελίξεις.

Τεχνικά η επιστροφή πάνω από τις 1000 μονάδες έγινε με υποδειγματικό τρόπο, καθώς η δομή της ανόδου έχει ενδιάμεσες διορθώσεις που αποφορτίζουν τις υπεραγορασμένες ζώνες και δίνουν μεγαλύτερες ανάσας για την συνέχεια.

Οι τζίροι μπορεί ακόμα να μην θεωρούνται ικανοποιητικοί για την επέκταση της κίνησης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, η Αγορά, ωστόσο, έχει δείξει φέτος ότι σε κομβικά σημεία –είτε της ανόδου είτε της πτώσης- έχει εμφανιστεί απότομα άνοδος στην συναλλακτική δραστηριότητα.

Οι διαγραμματικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας έφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 960 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την ανοδική τάση λόγω της διάσπασης του κινητού μέσου των 50 ημερών και εν συνεχεία πάνω από τις 1000 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την επενδυτική ψυχολογία.

Το ζιγκ-ζαγκ του Γενικού Δείκτη διατηρεί ανέπαφα τα αγοραστικά σήματα των κινητών μέσων και του MACD, ενώ τα χαμηλά των τοπικών διορθώσεων δεν επιτρέπουν εύκολα την επαναγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών μετοχών που ρευστοποιήθηκαν από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Το ότι δεν δίδεται η ευκαιρία για την ανάκτηση θέσεων σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών, είναι συνήθως ένδειξη δυνατών ανοδικών τάσεων. Το επίπεδο των 1040 μονάδων είναι η επόμενη αντίσταση της Αγοράς όπου εκεί θα κριθεί και το αν τελικά ο Γενικός Δείκτης θα προλάβει να περιορίσει αισθητά τις απώλειες που έχει από την αρχή του έτους, ή θα περιοριστεί σε ένα περισσότερο ψυχολογικό κλείσιμο χρονιάς απλά πάνω από τις 1000 μονάδες.

Στις 15 συνεδριάσεις που απομένουν για την χρηματιστηριακή λήξη της φετινής χρονιάς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην κάλυψη του χαμένου εδάφους για όσες εταιρείες βρίσκονται κοντά στα κλεισίματα της περυσινής χρονιάς. Η αποτίμηση του Δεκεμβρίου στους ισολογισμούς δεν γίνεται στην τιμή της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους (31/12, η οποία είναι και ημιαργία) αλλά στην μέση τιμή του μήνα.

Πέρα από το 'window dressing' το οικονομικό ημερολόγιο παραμένει αραιογραμμένο. Κεντρικό γεγονός αποτελεί το Eurogroup της Δευτέρας με ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

O "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων ενόψει τέλους έτους, από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές κυρίως, σε συνδυασμό με την αύξηση των προσδοκιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υφιστάμενη Βουλή, μετά και την κίνηση των ανεξάρτητων Βουλευτών, οδήγησαν το ΓΔ σε εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 7,25%.

Παράλληλα, το spread υποχώρησε στις 621 μονάδες, που μεταφράζεται σε απόδοση του 10ετούς ύψους 6,99%. Ωστόσο, εξετάζοντας κανείς τις εξελίξεις στο μέτωπο Κυβέρνησης-Τρόικας και με το ιδιαίτερα σημαντικό Eurogroup για την Ελλάδα προ των πυλών (8/12), δε μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι από τη ΔΕΘ (στις αρχές Σεπτεμβρίου) έχει ξεκινήσει μια έντονη εκλογολογία, η οποία είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη Χώρα. Δηλαδή έχει περάσει ήδη ένα διάστημα τριών μηνών μέχρι σήμερα, ενώ υπολείπεται ακόμα ένα διάστημα ακόμα τριών μηνών περίπου, στην περίπτωση εκείνη που δεν επισπευσθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η στάση της Τρόικας και ιδιαίτερα των Ευρωπαίων Εταίρων, το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, αντί να είναι υποστηρικτική προς το χειμαζόμενο Ελληνικό Κοινωνικό Ιστό που αποτελεί τον καθοριστικό πυλώνα ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, είναι μάλλον τιμωρητική, αναγνωρίζοντας δημοσιονομικό κενό μεγαλύτερο των €2,5 δισ. για το 2015 σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Κυβέρνησης.

Μάλιστα η ιδιαίτερα απαιτητική και σκληρή στάση της Τρόικας πριν την έξοδο της Χώρας από το Μνημόνιο, φαίνεται να υπολογίζει και τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών που θέλουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προηγείται σε αυτές, αναζητώντας επί της ουσίας και τη συναίνεση/δέσμευση αυτού σε οιαδήποτε μέτρα.

Δυστυχώς, η Ελλάδα τείνει να γίνει και πάλι ο "αποδιοπομπαίος τράγος" της ΕΕ από τις πρωτοφανείς πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτήν, καθώς αποτελεί περίπτωση παραδειγματισμού για τις οικονομίες της Ιταλίας και Γαλλίας και τις αναπτυξιακές απαιτήσεις που προβάλλουν οι πολιτικοί τους.

Ακόμα και η ΕΚΤ, καίτοι μπορεί και να προχωρήσει σε Αγορές Κρατικών ομολόγων σύντομα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό την περίοδο 2014-2016, διατηρώντας αμετάβλητη την υφιστάμενη νομισματική πολιτική, η οποία θα επανεξετασθεί το επόμενο τρίμηνο, τη στιγμή μάλιστα που στόχος για αυτήν είναι ο ισολογισμός της να επιτρέψει στα επίπεδα του 2012. Η δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα επικράτησε για ακόμα φορά της ανάπτυξης. Σημεία αναφοράς για τη συνέχεια πλην βεβαίως των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων θα είναι και οι όποιες εξελίξεις σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Ανασκόπηση εβδομάδας και προσδοκίες: Ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας. Οι προβλέψεις για τις εκδόσεις CMBS (Commercial Mortgage-Backed Securities) στην ερχόμενη χρονιά, ξεπερνούν τις ανάγκες για αποπληρωμές λόγω ωρίμανσης παλαιότερων εκδόσεων.

Η ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας, η πτώση των τιμών του πετρελαίου, και τα χαμηλά επιτόκια παρέχουν ένα θετικό σκηνικό για τις αμερικανικές πιστωτικές πρακτικές τιτλοποίησης εμπορικού χρέους στο νέο έτος. Έκθεση του Υπουργείου Εργασίας της Παρασκευής έδειξε ότι δημιουργήθηκαν 321.000 νέες θέσεις εργασίας το Νοέμβριο, και με τις θετικές αναθεωρήσεις για τους προηγούμενους δύο μήνες ανέβασε το μέσο όρο των τελευταίων τριών μηνών στις 278.000 νέες θέσεις εργασίας ανά μήνα. Σε συνδυασμό με την +0,4% από μήνα σε μήνα αύξηση των μισθών, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η Fed θα μπορούσε να εξετάσει τηη αλλαγή στο χρονοδιάγραμμά της για την αύξηση των βασικών επιτοκίων, αλλά όχι πριν από τα μέσα του 2015. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 17 Δεκεμβρίου. Η ισχυρή ανάγνωση επί των θέσεων εργασίας οδήγησε σε 7 μονάδες βάσης αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ την Παρασκευή, αλλά η απόδοση παραμένει 70 μονάδες κάτω από την αρχή του έτους.

Μια αναπτυσσόμενη οικονομία και χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι ένα καλό περιβάλλον για την αναχρηματοδότηση των  CMBS στις ΗΠΑ ύψους 74 δις δολαρίων που λήγουν το επόμενο έτος, κατά την άποψή μας. Η μέση πρόβλεψη έκδοση CMBS για τις ΗΠΑ είναι 115 δις δολάρια το επόμενο έτος, γεγονός το οποίο θα δώσει την διευκόλυνση ενός μαξιλαριού για τη χρηματοδότηση των πιστωτικών αναγκών. Η απόδοση του 10-yr. UST έκλεισε στα 2,31% την Παρασκευή, με 15 μονάδες άνοδο σε εβδομαδιαία βάση.

Το επενδυτικό ημερολόγιο είναι ελαφρύ για την παγκόσμια δημοσίευση δεδομένων στην εβδομάδα, με PPI τιμές παραγωγού,  τις λιανικές πωλήσεις, και την ψυχολογία των καταναλωτών στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή αγορά θα δονηθεί από ανακοινώσεις δεδομένων για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή και τις τιμές καταναλωτή CPI , ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται οι λιανικές πωλήσεις και η μεταβολή στην δραστηριότητα του κατασκευαστικού τομέα.

Barclays: Τόσο στο Eurogroup της Δευτέρας  όσο και στις συνεδριάσεις του ECOFIN την Τρίτη, είναι πιθανό να συζητηθεί το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Αναμένουμε επίσης μια ζωηρή συζήτηση σχετικά με τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας  για τους προϋπολογισμούς συγκεκριμένων χωρών, που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου. Η συνεδρίαση του Eurogroup θα περιλαμβάνει επίσης μια συζήτηση για τις συνεισφορές από τα κράτη μέλη στο σχέδιο Juncker, καθώς και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρά το γεγονός ότι μια συμφωνία είναι απίθανο να επιτευχθεί λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, η περίπτωση Ελλάδα παρόλα αυτά είναι πιθανό να συζητηθεί και θεωρούμε πιθανή την επέκταση του προγράμματος της. Εκτιμούμε ότι στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο η Βιομηχανική Παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, στη  Γαλλία θα φανεί ότι παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή στο -0,1% σε μηνιαία βάση και στη Γερμανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,5%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένουμε ότι για τον Οκτώβριο η Βιομηχανική Παραγωγή θα εμφανίσει επίπεδη ανάπτυξη στη διάρκεια του μήνα και 1,6% άνοδο σε ετήσια βάση.

Barclays σήμερα: Οι κινέζικες μετοχές κοντά στα υψηλά τετραετίας

Οι μετοχές της Ασίας πραγματοποίησαν ράλι και τα νομίσματα αδυνάτισαν έναντι του δολαρίου μετά από τα στοιχεία για ισχυρή ανάκαμψη στην απασχόληση στις ΗΠΑ.

Τα νομίσματα των χωρών που παράγουν πρώτες ύλες θα πιεστούν αυτή τη βδομάδα.

Το υπάρχον πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση κατά 1 τρις ευρώ στον ισολογισμό της.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με μια ψήφο περισσότερη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 290 βουλευτές (απουσίασαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζή Οσμάν, η ανεξάρτητη Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι οκτώ προφυλακισμένοι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή).

Τα αποτελέσματα ήταν 155 «ναι», 134 «όχι» και ένα «παρών».

Τον Προϋπολογισμό τον ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ όπως και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου.

Ήταν ίσως η πρώτη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό κατά την οποία συζητήθηκε περισσότερο η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και λιγότερο ο δεσμευτικός νόμος για τα όρια των εξόδων του κράτους, για το επόμενο οικονομικό έτος. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ευθέως τη χθεσινή ψήφο για τον προϋπολογισμό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως όποιος βουλευτής αρνηθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό δεν μπορεί λίγες εβδομάδες μετά να πει «ναι» στην εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή παρατείνοντας τον βίο της κυβέρνησης. 

Στην έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), «την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 12 Ιουνίου 2015».

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά 2 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 5.000.000 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, αποφάσισε σήμερα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Άλκο Ελλάς. Επίσης αποφασίστηκε η αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας καθώς και η ακύρωση προηγούμενης απόφασης της Τακτική Γ.Σ. της 20.06.2014 για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Το «πράσινο φως» για την έκδοση και διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, κοινού, έγχαρτου, ομολογιακού δανείου με δικαίωμα απόληψης τόκου κατά το άρθρο 6 ν. 3156/2003 μέχρι ποσού κεφαλαίου 32 εκατ. ευρώ, έδωσε σήμερα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Αλουμύλ. Συνδιοργανώτριες είναι οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς.

«Η εξωστρέφεια της οικονομίας θα αποτελεί, εφεξής, σημαντικό πυλώνα της νέας αναπτυξιακής πορείας που ήδη ξεκίνησε στη χώρα» τόνισε σε ομιλία του στο ελληνοτουρκικό φόρουμ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να στηρίξει την ανάπτυξη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η γερμανική κυβέρνηση θα σταματήσει να εκδίδει πιστωτικές εγγυήσεις για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα στο τέλος του έτους, διότι ιδιώτες ασφαλιστές δηλώνουν έτοιμοι να καλύψουν οι ίδιοι τους κινδύνους μη πληρωμής, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. Το γερμανικό κράτος άρχισε να προσφέρει τις επονομαζόμενες εγγυήσεις Hermes για γερμανικές επιχειρήσεις που έκαναν εξαγωγές προς την Ελλάδα στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο 2012, όταν κορυφώθηκαν οι ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από το μπλοκ.

Η επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική αποτελεί αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση τους, υποστήριξε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σχολιάζοντας την ιδέα σύμφωνα με την οποία η οικονομική αδυναμία απαιτεί μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Δεν είναι πεπεισμένος γι’ αυτό. Αντίθετα, είμαι της άποψης ότι αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί λύση, μάλλον είναι η αιτία (οικονομικών προβλημάτων)». Τα σχόλια του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Την εκτίμηση ότι οι προοπτικές της Ευρωζώνης είναι αβέβαιες εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Σαντιάγο της Χιλής, με θέμα «Προκλήσεις για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και της κοινής ευημερίας στη Λατινική Αμερική».

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την Παρασκευή το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας από BBB σε BBB-, μόλις μια βαθμίδα πριν από την κατηγορία των «σκουπιδιών», με σταθερή προοπτική. Ο οίκος επικαλέστηκε τον βραδύ ρυθμό της οικονομικής της ανάπτυξης, την χαμηλή ανταγωνιστικότητά της και τις αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του τεράστιου δημοσίου χρέους της.

Εντεινόμενες ανησυχίες στους επενδυτές προκαλεί η έκβαση της επικείμενης προεδρικής εκλογής εξαιτίας του ενδεχόμενου να αναλάβει τον Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τον τίτλο «Η ελληνική άκρα Αριστερά φοβίζει τους παγκόσμιους επενδυτές ομολόγων». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφουν οι Μάντισον Μάριατζ και η Κάριν Χόουπ, (Madison Marriage - Kerin Hope) πριν από δύο εβδομάδες σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν το Λονδίνο για να παρουσιάσουν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος σε μεγάλα funds και τράπεζες, ωστόσο οι συναντήσεις προκάλεσαν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή το πετρέλαιο και o χρυσός, με τα εμπορεύματα να επηρεάζονται αρνητικά λόγω της ανόδου του δολαρίου, η οποία τα καθιστά μη ελκυστικά καθώς αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 1,47% κλείνοντας στα 1.189,70 δολάρια ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση 1,3% σε επίπεδο εβδομάδας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα