Γνώμη: Επώδυνη παράταση…

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:05
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Και δυστυχώς, οι πολιτικοί μας δείχνουν να αγνοούν τον πρώτο και βασικό κανόνα της αγοράς, που λέει ότι όταν χρωστάς πληρώνεις! Και μάλιστα με τόκο…

Από την έντυπη έκδοση

Θέμα ωρών είναι πλέον η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος συμβιβασμός, αφού τελικά όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση ή, πιο απλά, να συνεχιστεί η «τεχνητή αναπνοή» στον μεγάλο «ασθενή» της Ευρωζώνης, για να «ηρεμήσουν» δανειστές και αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, ο συμβιβασμός θα είναι επώδυνος αλλά αναγκαίος, όπως όλα δείχνουν!

Επώδυνος, πρωτίστως, για την κυβέρνηση, αφού όποια παράταση του μνημονίου κι αν αποφασιστεί, είτε ενός μηνός είτε ενός έτους, όχι μόνο την «εκθέτει» στα μάτια της κοινής γνώμης με δεδομένες τις υποσχέσεις για τερματισμό του μνημονίου στο τέλος του έτους, αλλά αποδεικνύει την ανακολουθία λόγων και πράξεων όσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων.

Από αυτή εξάλλου την πλευρά, ο επικείμενος συμβιβασμός θα είναι επώδυνος και για τους φορολογουμένους, αφού το γνωστό «πακέτο» βάζει «φωτιά» σε ΦΠΑ, συντάξεις, μισθολόγιο του Δημοσίου και περιλαμβάνει μέτρα που πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, όποιο έχει απομείνει, αλλά και την αγορά.

Εάν, δε, επαληθευτούν οι πληροφορίες και για ρήτρα κάλυψης των ελλειμμάτων, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για όλους, αφού όποια «τρύπα» στα έσοδα ανακαλύπτουν οι τροϊκανοί, θα πρέπει άμεσα να την καλύπτουν οι φορολογούμενοι με νέα εισπρακτικά μέτρα.

Επομένως η παράταση στέλνει ένα σαφές επώδυνο μήνυμα προς όλους: Οταν χρωστάς δεν ξεφεύγεις καθόλου εύκολα από τους δανειστές σου. 

Και δυστυχώς, οι πολιτικοί μας δείχνουν να αγνοούν τον πρώτο και βασικό κανόνα της αγοράς, που λέει ότι όταν χρωστάς πληρώνεις! Και μάλιστα με τόκο…

Και μνημόνιο και εισπρακτικά μέτρα! Οπως κάνουν ότι αγνοούν πως οι αγορές προφανώς και θέλουν να βλέπουν στην Ελλάδα την «ομπρέλα» των δανειστών, αφού δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι θα καταφέρουμε να σταθούμε μόνοι στα πόδια μας.

Και πώς να πειστούν άλλωστε, αφού κάθε φορά κάνουμε λιγότερα από όσα πρέπει, μεταθέτουμε αρκετά εν ευθέτω χρόνω, και γενικά πετάμε την μπάλα στην εξέδρα, μήπως και αποφύγουμε τα χειρότερα…

Γι’ αυτό το λόγο και μέχρι να καταλάβουμε το πιο απλό, ότι για να ξεχρεώσουμε πρέπει να δουλέψουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, των περικοπών των άσκοπων δαπανών, της πάταξης της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, των όσων έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε κάνει τις τελευταίες τρεις - τέσσερις δεκαετίες, η παράταση είναι αναγκαία για να αντέξουμε εντός του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αν το θέλουμε φυσικά.. Γιατί πάντα υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα