Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ευνοούν την εκλογολογία

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 20:55
UPD:05/12/2014 00:39
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθούν προκειμένου να εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές  πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή για τον προϋπολογισμό.

A- A A+

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και αιχμή τη διαφαινόμενη πρόθεσή τους για παράταση του τρέχοντος προγράμματος τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο στην Αθήνα.

Στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών προέτρεψαν τις δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία για την αξιολόγηση ως τις 14 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα που το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο των Βρυξελλών, μιλούσε για το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες το οποίο εξετάζουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα, το κείμενο αναφέρει ότι «αν και η πρόταση για τεχνική επέκταση αποσκοπεί στο να δοθεί ο χρόνος στις ελληνικές αρχές για να ετοιμάσουν τη νομοθεσία για έγκριση τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική επέκταση θα χρειαστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καλύψει πιθανές καθυστερήσεις, ως αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα».

Εν μέσω αυτών των αντιφατικών μηνυμάτων εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Βασιλεία της Ελβετίας και τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις (στους δανειστές) θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού». Μια δήλωση που στην Αθήνα ερμηνεύτηκε ως ένα «ανοιχτό παράθυρο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών» και προς στιγμήν ξύπνησε μνήμες Νοεμβρίου του 2011.

Μάλιστα και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος την ίδια ώρα συναντιόταν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κάρολο Παπούλια όταν ρωτήθηκε κατά την έξοδό του εάν θα επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας «θα δούμε».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, σε διάλογό του στη Βουλή, έβαλε τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές αναφέροντας χαρακτηριστικά «Εκλογές; Ποιες εκλογές; εγώ δεν έχω».

Τέλος, την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθούν προκειμένου να εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές  πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή για τον προϋπολογισμό και πριν τη συνεδρίαση αύριο και το Σάββατο του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Κορυφής.   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή