Στα ύψη οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 12:22
UPD:12:27
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Εκδόσεις χρέους από εταιρείες όπως οι Amazon.com, Volkswagen και Alibaba Group Holding συνέβαλαν στην εκτόξευση της συνολικής αξίας των εταιρικών ομολόγων στα 3,96 τρισ. δολάρια φέτος.

Σε επίπεδα - ρεκόρ αναμένεται να ανέλθουν φέτος οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ανά τον κόσμο, καθώς οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εκμεταλλευθούν το χαμηλό κόστος δανεισμού, την ώρα που οι αναλυτές προβλέπουν άνοδό του.

Εκδόσεις χρέους από εταιρείες όπως οι Amazon.com, Volkswagen και Alibaba Group Holding συνέβαλαν στην εκτόξευση της συνολικής αξίας των εταιρικών ομολόγων στα 3,96 τρισ. δολάρια φέτος, απέχοντας μόλις 7 δισ. δολάρια από το ιστορικό ρεκόρ των 3,97 τρισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το 2012, όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ έχουν ήδη σημειώσει ετήσιο ρεκόρ.

Στη διάρκεια μιας χρονιάς κατά την οποία οι τράπεζες - ανάδοχοι εκδόσεων εταιρικού χρέους - από την Bank of America Corp. μέχρι την Barclays - προέβλεπαν επιβράδυνση, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ μείωνε σταδιακά τις αγορές χρέους, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα ύψη, χάρη στην υποχώρηση των αποδόσεων κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Παρότι οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Ιαπωνία εντείνουν τις προσπάθειες στήριξης των οικονομιών με πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, η προοπτική αύξησης επιτοκίων από τη Fed την επόμενη χρονιά ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από τον «πυρετό» εταιρικών εκδόσεων της φετινής χρονιάς.

Οι αποδόσεις

Οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων (Treasuries) θα κινηθούν ανοδικά και θα ανέλθουν στο 3,17% έως τα τέλη του 2015, από 2,3% φέτος.

Στις ΗΠΑ - τη μεγαλύτερη αγορά εταιρικού χρέους στον κόσμο - οι συνολικές εκδόσεις ανήλθαν φέτος στο 1,5 τρισ. δολάρια. Οι εταιρείες υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης (investment-grade) πώλησαν ομόλογα συνολικής αξίας 1,8 τρισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 1,4% σε σύγκριση με πέρυσι.  
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα