Μηνύματα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα έρχονται από την Αθήνα, αλλά και από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή της τρόικας ακόμη και την Τετάρτη, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε πως «βρισκόμαστε ένα ακριβώς βήμα πριν από την ολοκλήρωση μιας πολύ σκληρής, επίπονης διπλής διαπραγμάτευσης» για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την αλλαγή σελίδας.
Όπως είπε, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, γιατί δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, αλλά ... τον επανακαθορισμό της σχέσης μας με τους Ευρωπαίους εταίρους».
«Διαπραγματευόμαστε την αλλαγή σελίδας, χωρίς τον ιδιάζοντα ρόλο του ΔΝΤ»
Πρόσθεσε πως «διαπραγματευόμαστε ταυτόχρονα και τη νέα φάση, την αλλαγή σελίδας, μια νέα κατάσταση για τη χώρα, χωρίς μνημόνιο με την έννοια των ασφυκτικής υπαγόρευσης όρων, χωρίς τρόικα, δηλαδή χωρίς τον ιδιάζοντα ρόλο του ΔΝΤ ως επιτηρητή των επιτηρητών της χώρας, αλλά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης εν λειτουργία μέσα στο τακτικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη». «Αυτό προβλέπει και τη συνεργασία με το ΔΝΤ, αλλά με έναν διαφορετικό πολύ πιο ευέλικτο τρόπο» ανέφερε.
Ειδικότερα είπε πως «έχουμε ήδη επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες που αφορούν αυτό το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε έναν λειτουργικό, αλλά διαφορετικό ρόλο για το ΔΝΤ που θα επιτρέψει στη χώρα να αποκτήσει πολύ σημαντικούς βαθμούς διακριτικής ευχέρειας και αποφασιστικότητας, στρέφοντας την προσοχή της στην πραγματική οικονομία, στη διατήρηση και την ενθάρρυνση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης».
Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατό, στόχος είναι αυτό να συμβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί πριν εμφανιστούν οποιεσδήποτε ανάγκες «και σε κάθε περίπτωση αυτό θα έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή για το χρέος»
Σημείωσε ακόμη ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της προοπτικής του ελληνικού δημοσίου χρέους που «είναι και εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια νέα γενιά παρεμβάσεων».
Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα, αφού διαμορφωθεί το επόμενο θεσμικό πλαίσιο της χώρας και αφού ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα να επιτευχθεί η πιο γενναία και αποτελεσματική εφαρμογή των προβλέψεων που ήδη υπάρχουν σε σχέση με το χρέος.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξεναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις».
Συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό είπε ότι η νομοθεσία που εφαρμόζεται χρειάζεται ελάχιστες προσθήκες ή βελτιώσεις και «ως εκ του τούτου ένα κλίμα πανικού που κάποιοι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν είναι παντελώς αβάσιμο και δεν σχετίζεται με τη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται».
«Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν υπήρχε συναίνεση για ΠτΔ»
Κάνοντας αναφορά στο πολιτικό σκηνικό, υποστήριξε ότι τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν δεν υπήρχε πολιτική αβεβαιότητα, αν υπήρχε συναίνεση γύρω από τα αυτονόητα, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο» να υπάρξει συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Αντέξαμε και τώρα που μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πολύ δύσκολη προσπάθεια και να ανοίξουμε μια άλλη σελίδα πρέπει να κάνουμε δύο απλά πράγματα: να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε πετύχει και να συμφωνήσουμε ότι οι κίνδυνοι είναι πάντα παρόντες» είπε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι όσα επιτεύχθηκαν με θυσίες σε πέντε χρόνια, μπορούν να χαθούν μέσα σε πέντε μέρες με πολύ μεγάλη ευκολία.
«Ο ίδιος όμως ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δίνει την τελική απάντησε σε όλα» είπε και αφού πρόσθεσε ότι οι πολίτες πλέον τα ξέρουν άλλα, σε αυτούς εναπόκειται να κάνουν τις επιλογές και να ασκήσουν τις πιέσεις που οδηγούν σε συναινέσεις, σε συνεννόηση, σε συγκρότηση αξιόπιστου εσωτερικού μετώπου με το οποίο μπορεί πιο εύκολα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. «Και επειδή θα ολοκληρωθεί πριν συγκροτηθεί το μέτωπο αυτό» κατέληξε «ελπίζουμε με τις νέες συνθήκες να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το νέο πλαίσιο μετά το μνημόνιο και μετά την τρόικα».
Γκ. Χαρδούβελης: Έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα
Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου λίγο νωρίτερα, ο κ. Χαρδούβελης έκανε γνωστό ότι έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εργάζεται «για να κλείσουν και τα υπόλοιπα».
Τόνισε ότι απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους, ενώ επισήμανε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος».
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, σημειώνοντας ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό έδωσε έμφαση στην πολιτική σταθερότητα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Κλίμα επιστροφής της τρόικας έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες
Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες εκτιμάται πως η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας είναι πολύ κοντά, κάτι που θεωρείται ότι θα οδηγήσει στην επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα ακόμη και την Τετάρτη.
Το κλίμα αυτό διαμορφώθηκε μετά την αποστολή των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία αποτιμώνται θετικά.
Επισήμως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς περιορίστηκε να σημειώσει πως «μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων» και πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Πρόσθεσε πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
ΔΝΤ: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με την Ελλάδα
Αργότερα, και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, προσθέτοντας μάλιστα πως «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα».
Σε τηλεφωνική παρέμβασή του από την Ουάσιγκτον στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν από την Capital Link, ο κ. Ρίσι Γκογιάλ είπε πως η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά, τόνισε όμως πως οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν.
Χαρακτήρισε μάλιστα «ιδιαίτερα αξιόλογη την προσπάθεια» της Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στη χώρα μας τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, ενώ επισήμανε πως «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».
Ο κ. Γκογιάλ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για το τραπεζικό σύστημα και ότι «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια».
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ